USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türkiye'den uzanan iane eli 'İyilik Treni' Afganistan'a ulaştı

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda Türkiye'deki muhtelif STK'larla düzenleme edilen "İyilik Treni", Afganistan'a ulaştı.

Türkiye'den uzanan iane eli 'İyilik Treni' Afganistan'a ulaştı
07-02-2022 20:21
Ankara

27 Ocak'ta Ankara'dan yola çıkan 750 titrem insancasına iane materyali haiz tren, Türkmenistan sınırında mevcut Turgundi Sınır Kapısı üstünden Afganistan'a antre yaptı.

Turgundi Sınır Kapısında meydana getirilen törene Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay, AFAD, Türk Kızılay, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) yetkilileri ile Taliban yönetiminin Herat Valisi Mevlana Nur Ahmed İslamcar, Herat Belediye Başkanı Hayatullah Muhacir ve Afgan Kızılay yetkilileri katıldı.

Ayrıca Türkiye Maarif Vakfı Afganistan yetkilileri ve Herat'taki okullarda okuyan öğrenciler de törende müheyya bulundu.

Törende mütekellim Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay, gerekseme sahibi ailelerin indinde Sağlık Bakanlığı ve Afgan Kızılayı kabilinden ülkedeki türlü kurumlara da bahis konusu yardımların ulaştırılacağını kaydederek, "Bu iane neticesinde, 750 tonla baş başa kısaca 30 bin aileye yardımda bulunmayı amaçlıyoruz. Ve bu 30 bin aileye Afganistan’ın değme köşesinde ve 34 vilayetinde dağıtılacak. Yani bu yardımımızla 34 vilayete ulaşacağız. Afganistan’ın değme köşesine, değme rengine nail olacağız. Bundan da iri büyüklük duyuyoruz." dedi.

Afganistan’ın beniz yüze kalmış olduğu arbede ortamı ve Kovid-19 salgını kabilinden türlü krizlerin bu ülkeye insancasına iane gereksinimi doğurduğunu tamlayan Erginay, "Tüm arsıulusal topluma, bu insancasına katkısı iletmek neredeyse çağrıda bulunuyoruz. Çünkü, Afganistan’ın, Afgan halkının buna bu noktada gereksinimi vardır. Türkiye de bu ihtiyaca yanıtsız kalmamıştır. Elinden mevrut yardımı, hepsi kesimleriyle baş başa yapmaktadır ve hazırlamaya da bitmeme edecektir." dedi.

Şubat sonu ikinci müşterek İyilik Treni'nin hâlâ Afganistan'a geleceğini aktaran Erginay, "Bu Türkiye'nin, Türk halkının Afganistan'a, Afgan halkına geçmiş katkısı değildir. Son katkısı da olmayacaktır." niteleyerek konuştu.

İki ahali ortada ayrılmaz bağ

Taliban yönetiminin Herat Valisi Mevlana Nur Ahmed İslamcar, Afganistan ve Türkiye ortada yüzyıllardır devam eden tarihi, kültürel ve dini bağın bulunduğunu belirterek bu bağı "ayrılmaz" namına tanımladı.

İslamcar, bugünün Afganistan'ın Belh vilayetinde doğan Mevlana Celaleddin Rumi ve müşterek fasıl Afganistan'da buyruk devam eden Gazneli Mahmud'un dü maşer arasındaki bağın en çelimli simgeleri bulunduğunu kaydetti.

Siyasi arenada çelimli müşterek diyar namına Türkiye'nin arsıulusal arenada da Afganistan'a dayanak vermesini arzu fail İslamcar şu halde konuştu:

"Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki arkadaş diyar Türkiye ve arkadaş Türkiye halkına ve başkaca ülfet nişanesi namına Ankara'dan Turgundi'ye vasıl İyilik Treni'ni göndererek bizlere iane elini uzatan Türk Kızılay, AFAD kabilinden Türkiye’nin iane müesseselerinde teşekkürname ediyoruz."

Türk yetkililer dayanıklı müşterek işi başardı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İyilik Treni emirinin arkası sıra harekete sabık Türk kuruluşlarının yetkilileri trenin koordinasyonu düşüncesince iri güç gösterdi.

AA muhabirine mütekellim düzenleme yetkilileri, bu dayanıklı rolü başarıyla tamamlayabilmek düşüncesince birtakımı eyyam geç saatlere derece ayakta kaldıklarını söyledi.

AFAD Uluslararası İnsani Yardım Grup başkanı Burhan Aslan, iane malzemelerinin toplanması, trene yüklenmesi, resmi işlemlerin tamamlanması, Afganistan'a muvasala ve yardımların 34 ilde akıllıcasına kişilere ulaştırılması kabilinden yazı aşamalarının değme birisi düşüncesince kadrosuyla baş başa iri mesai harcadığını ve böylesi çetin müşterek işin üstesinden geldikleri düşüncesince bahtiyar olduklarını kaydetti.

Böylesi çetin müşterek işi başarıyla tamamladıklarını kaydeden Aslan, "18 milyona yaklaşan kıtlık yerinde bulunan Afgan halkımızın indinde gıdasıyla, giyimiyle, battaniyesiyle, hijyeniyle, keyif malzemeleriyle olmaya bitmeme edeceğiz." dedi.

AFAD koordinasyonunda Afgan halkına yardımların bitmeme edeceği müjdesini verici Aslan, kısaca 1000 titrem iane materyali haiz toy İyilik Treni’nin de küçük ay kocaoğlan böylecene ülkeye ulaştırılması düşüncesince hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.

Türk Kızılay Afganistan Delagasyon Başkanı Ferid Ahmed Ziya, 34 vilayete denk paylaşım nüfuz etmek düşüncesince dip müşterek halde çalıştıklarını kaydederek, "Bu süreci şu anne derece mıhlı atlattık. Bundan sonrası da tabii dayanıklı olacaktır. Çünkü yegâne müşterek üleştirme noktasından çağımız şita şartlarında 34 vilayete üleştirme nüfuz etmek hayli zorlu." niteleyerek konuştu.

Ziya, zorluklara karşın eş güdüm içinde bu zorluğu da başarıyla atlatacaklarından sakıncasız olduklarını laflarına ekledi.

Öte yandan, katar garındaki depolara iane malzemelerini istifleyen Afganlar, İyilik Treni'ne hususi parasız çalıştıklarını tabir ettiler.

Yardım malzemeleri Herat'ta paketlenip dağıtıma müheyya duruma getirilerek, Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği, AFAD, Türk Kızılay Ve Afgan Kızılay'ı teşrikimesai ile ülkedeki 34 vilayetteki eksikli ailelere dağıtılacak.

Yardım malzemeleri, gıda, kışlık giyim, tıbbi malzeme, tekerli sandalye, oyuncak, keyif malzemeleri kabilinden degaje çeşitliliğe sahip.

Türkiye'den akıntı fail İyilik Treni, İran ve Türkmenistan güzergahını kullandı.

​​​​​​​Türkiye, İran, Türkmenistan topraklarından geçerek Afganistan'a vasıl İyilik Treni, 4 bin 168 kilometre sefer kıvrım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler