USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'de yeşil enerji sertifikası talebinde çabuk çoğalma bekleniyor

Bu senenin evvel yarısında Türkiye'de 200 milyon kilovatsaatin üstünde yeşil enerji sertifikası itfası gerçekleştirilirken, arsıulusal faaliyetleri bulunan kuruluşların rakiplik enerjisini artı sertifikalara bulunan talepteki artışın hızlanması bekleniyor.

Türkiye'de yeşil enerji sertifikası talebinde çabuk çoğalma bekleniyor
22-10-2021 11:44
İstanbul

Yeşil enerji sertifikası, tüketilen enerjinin yenilenebilir fondan sağlandığının ispatlanması ve belgelendirilmesini sağlıyor.

İklim değişikliğiyle savaş ederken, arsıulusal tecim kurallarının da "yeşil" transformasyon yaşamış olduğu bu zamanda az yahut el değmemiş karbon istihsal önleyen firmalar rekabette öne çıkıyor.

KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, AA muhabirine, nice sektörde yaşanmış bulunan yeşil istihsal döneminin başta mekân farkındalığı efdal pazarlar düşüncesince mühim önemde bulunduğunu söyledi.

Enerji alanının de bunlardan birisi bulunduğunu aktaran Karayurt, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

"Türkiye'de yeni süregelen yeşil enerji konfirmasyon sürecine arzu çabucak artıyor. Türkiye'de bu senenin önce yarısında 200 milyon kilovatsaatin üstünde yeşil enerji sertifikası itfası gerçekleştirildi. Bu, 200 milyon kilovatsaatlik yenilenebilir enerji sertifikasının mahveden çeşidinden alınarak tükettiği enerjiyi sertifikalandırdığı anlamına geliyor. Türkiye'nin yenilenebilir kaynaklardan sağlamış olduğu hep çarpıcılık üretimi açısından bakarsak bu nicelik daha küçük,. Bu senenin önce yarısında sertifikalandırma payı yüzdelik 1'e andıran ancak yeşil konfirmasyon süreci Türkiye'de aşırı yeni. Bu sebeple rakamların çabucak artacağına müteveccih evham yok. Avrupa ve ABD'de yeşil enerji sertifikası payı yüzdelik 40 seviyesinde. Türkiye'de bu potansiyelin yüzdelik 20 düzeyinde bulunduğunu hesaplıyoruz. Türkiye'nin bu mevzuda gideceği aşırı yolu mevcut hemen başta arsıulusal yapılarda yeşil yahut yenilenebilir enerji kullanıyor olmak, otomatik şekilde şirketleri rakiplerinden ortak aşama öne çıkarıyor."

Karayurt, yeşil enerji sertifikasına müteveccih talebi piyasadaki hareketten de gözlemleyebildiklerini belirterek, "Enerjide maliyetlerin saldırgan biçimde arttığı şu akıbet devri aut epilepsi bunu söylüyorum. Son devirde doğal taş yağı lambası lambası ve kömür tutarları ve karbon maliyetlerindeki artış, tüketicinin enerji maliyetlerini de artırıyor ve bu, çabucak konsantrasyonun bu bölgeye kaymasına etmen oldu. Şu anda mahveden 2022 düşüncesince akla yatkın şartlarda enerji bulup, hazırlık anlaşması hazırlamaya odaklandı. Oysa bu akıbet sürece denli konfirmasyon işlemine enine boyuna efdal ortak arzu vardı." sanarak konuştu.

Bu problemlerin azalmasıyla talepte baştan artım ve çokluk yaşanacağını kaydeden Karayurt, başta arsıulusal yahut ecnebi ortağı olan, yurtdışı ile ortak biçimde tecim yapan, mahsul yahut işlev satan şirketlerden başlayarak ilginin gine yoğunlaşacağını anlatım etti.

Karayurt, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifika Standartları Kuruluşu (IREC) ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G) sistemlerinin yenilenebilir enerji sertifikalarına müteveccih altyapılar bulunduğunu aktardı.

Bu sistemlerle yenilenebilir enerji tüketiminin belgelendirildiğini dile getiren Karayurt, şu biçimde konuştu:

"Devletin, amme ve hususi bu piyasanın hava değişikliğiyle savaş politikaları kapsamında yeşil enerji sertifikası bulunan işletmelere sağladıkları avantajlar, sertifikayı elan da ehemmiyetli bir duruma getiriyor. Yenilenebilir enerjiyi bezdirmek noktasındaki motivasyonu artıracak avantajlar da bu sistemlerin dair oturacak. hususi sektörde bu yarar yahut destek sunar başladı ve artacak. Birçok bellik hem tercihini yenilenebilir enerji tüketmekten yana kullanacak hem yenilenebilir enerji kullanan tedarikçileri yeğleme edecek. Şu anda elan artma yurt dışı kaynaklı portföyü bulunan yahut yurt dışına mahsul satanları ilgilendiriyor. Yurt dışındaki nice müşareket Türkiye’deki tedarikçilerinden arsıulusal geçerliliği bulunan sertifika arzu etmeye başladı. 2030'a denli emisyonları yarıya düşürmek, 2050'deki el değmemiş karbon hedeflenen Yeşil Mutabakat kapsamında bu sertifikalar nazik önemde. Emisyonlardaki bu düşüşü gerçekleştirebilmek düşüncesince üretimden tüketime hepsi etaplarda katılması müstelzim önlemleri kabul etmek lazım. Bu hedeflere erişebilmek düşüncesince aşamalı kendisine yeni sektörel kriterler, mevhibe yahut mevhibe indirimleri ve iş modelleri uygulamaya konulacaktır."

Karayurt, konfirmasyon sürecindeki hepsi işlemleri kişi bünyelerinde tamamladıklarını ve arzu fail rastgele pres ve mahveden düşüncesince sertifika dönemini yürüttüklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler