USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'de helal imtizaç deneyi fail geçmiş laboratuvara TSE eş oldu

TSE Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı, Helal Akreditasyon Kurumunun denetimlerini tamamlayarak Türkiye'de Helal Akreditasyon Belgesi düzlük evvel laboratuvar oldu.

Türkiye'de helal imtizaç deneyi fail geçmiş laboratuvara TSE eş oldu
02-03-2022 13:12
Ankara

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı, Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) denetimlerini tamamlayarak "OIC/SMIIC 35 Helal Uygunluk Alanında Deneyler Yapan Laboratuvarların Yeterliliği düşüncesince Genel Gereklilikler Standardı" kapsamında Türkiye'de Helal Akreditasyon Belgesi meydan önceki laboratuvar oldu.

TSE'den meydana getirilen mukayyet açıklamaya göre, rüçhan kendisine besin ürünlerini helal kendisine belgelendiren kuruluşlara müteveccih işlev sunan HAK, ayrımlı kaynaşma istimara sahasını da havi olmak düşüncesince düzentileme başlattı.

Bu bölgede en ayrıntılı unsurları içeren İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC)/İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) yaklaşımı layıkıyla Helal Uygunluk Alanında Deneyler Yapan Laboratuvarların Akreditasyonu Programı başlatılması kararlaştırıldı.

HAK'ın akreditasyonu ile hem helal belgelendirme faaliyeti yürüteç şirketlerin bununla beraber besin ve kozmetik kadar bölgelerde istihsal eden işletmeler ve işlev sunucularının faydalanabileceği tecrübe faaliyetleri de denklik kapsamına engelleme edildi.

Programa aşırı sayıda müracaat gelirken, HAK'ın ait mevzuatı ve arsıulusal standartları esasi alarak gerçekleştirdiği denetimlerde TSE'nin Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı, helal denklik dalında önceki doküman meydan laboratuvar oldu.

Uluslararası ticarette yarar sağlayacak

Helal akreditasyonun sağlanmasıyla TSE Kalite Kampüsü'nde Helal Akreditasyon Belge Takdim Töreni düzenlendi. Törene, TSE Başkanı Adem Şahin, HAK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu ile ilgililer katıldı.

Törende mütekellim Şahin, "​​Helal ekonomisinin benzeyen devir içinde toptan pazarı şekillendirmesi de bekleniyor. Ülkemiz de helal hassasiyetinin faziletkâr bulunduğu önemli ülkelerden. HAK'ın gerçekleştirdiği bu akreditasyonla, İslam İşbirliği Teşkilatı yaklaşımına göre, imalat ve işlev sağlayıcı işletmelere arsıulusal ticarette kolay getirecektir. TSE kadar helal kaynaşma vesikası düzenleyen şirketler da tecrübe ve çözümleme faaliyetleri düşüncesince tavsiye işlev noktalarına erişecektir." ifadelerini kullandı.

Helal akreditasyonun önemi

Dünya ticareti geliştikçe ve sektöre giren müstahsil sayısı arttıkça, nihai tüketicilerin satın aldıkları mamüllerin helal olduğuna bağlı haber veren sertifikalara bulunan istem de artıyor.

Gıda, kozmetik, ilaç, finans, gezim kadar alanları içerisine meydan helal sertifikası çalışmaları, 7 trilyon doları aşan alışveriş büyüklüğü dolayısıyla belgelendirme kurumlarının dikkatini çekiyor.

Gıdalarda güvenliği gelmek düşüncesince meydana getirilen çalışmalar, Türkiye'nin de sahaya inmesi ile ayrımlı ortak ivme yakaladı. Türkiye'nin öncülüğünde kurulan SMIIC'in helal verim ve işlev standartlarını yayınlanması ile dünyada helal istihsal ve pazarı deme ve ehemmiyet kazandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler