USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye ve Güney Kore defans uran dalında iş birliğini geliştirecek

Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Ersin Erçin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Güney Kore'deki temaslarına ve meydana getirilen anlaşmalara bağlı defans uran dalında dü dünya arasındaki iş birliğinin gelişeceğini söyledi.

Türkiye ve Güney Kore defans uran dalında iş birliğini geliştirecek
06-11-2021 12:06
Ankara

Bakan Çavuşoğlu'nun Güney Kore'deki temaslarına ve meydana getirilen anlaşmalara bağlı Büyükelçi Erçin ve Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Lee Won-Ik, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu'nun Güney Kore'ye düet kurda icra ettiği ilkin ziyaretin icap Türkiye-Güney Kore ilişkilerine yeni beraberinde erke kazandırılması ve gerekse bulunan hastalıkların hal yollarının ele katılması açısından sonuç aşama dişi ve müspet geçtiğini kaydeden Erçin, "Bakanımız, düet ticaretimizin elan muvazeneli beraberinde yapıya kavuşturulması ve büyüyen ticari açığımızın giderilmesi düşüncesince baş başa çalışılmasının önemini vurguladı. Ticari meselelerin çözümü bağlamında, aramızdaki Serbest Ticaret Anlaşmasıyla ilgilendiren beklentilerimize ilgi çekti, bu alandaki ilişkilerimizin kazan-kazan temelinde gelişme göstermesi gereğini dile getirdi." dedi.

Çavuşoğlu'nun, yeni kimse koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası ortaya çıkan tedbir zincirlerini çeşitlendirme ihtiyacının Türkiye’yi ecnebi yatırımcılar düşüncesince beraberinde iri beraberinde çekicilik merkezi biçimine getirdiğini vurgulayan Erçin, Bakan Çavuşoğlu'nun Koreli şirketleri Türkiye’de envestisman hazırlamaya çağırma ettiğini, Kore hükümetinin bu hususta motivasyon edici gösteriş oynamasını istek ettiklerini söyledi.

Büyükelçi Erçin, Çavuşoğlu'nun ziyarette, düzenlilik ve terörizmle mücadelede teşrikimesai konusunu da gündeme getirdiğini ve dü yurt arasındaki siyasal ilişkilerde yegâne karışık düzlük niteliğini taşıyan, Güney Kore’deki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) varlığı ve faaliyetleriyle çelimli beraberinde halde savaş edilmesinin önemini vurguladığını belirterek, FETÖ yıldırı örgütünün, Kore’nin güvenliğini de gözdağı ettiğini aktardı.

Güney Kore'nin Kovid-19 tedbirleri kapsamında Türk vatandaşlarına müteveccih sınırlamalarına yer veren Erçin, 13 Ağustos'ta Türkiye'nin "Yüksek Riskli Ülkeler" arasına alınmasına yanıt Bakan Çavuşoğlu'nun bu kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini, Türkiye'nin en çabuk ilkah meydana getirilen devletler ortada bulunduğunu dile getirdiğini aktardı.

Erçin, "Bakanımız, THY'ye müteveccih sert kısıtlamalara ilgi çekerek, THY’nin müstevli öncesinde haftada 11 bulunan İstanbul-Seul seferlerinin ilkin 3'e indirildiğini, ağustos itibarıyla de geçici kapasitesinin yüzdelik 60 ile sınırlandığını, başka ecnebi havayollarının kelime sıklığı çoğalma talepleri onama edilirken THY’nin bu talebinin reddedilmesinin nahak yere rekabete kez açtığını kaydetti. Dostlukla bağdaşmayan bu önlemlerin de çabucak bozma edilmesini, THY seferlerinin artırılması beklentimizi yetkililere iletti." dedi.

"Önümüzdeki devirde defans sanayindeki iş birliğimizin ayrışık projelerle giderek güçlenmesi bekleniyor"

Bakan Çavuşoğlu'nun Güney Kore'deki temaslarına ve meydana getirilen anlaşmalara bağlı defans uran dalında dü yurt arasındaki iş birliğinin güçleneceğini dile getiren Erçin şunları kaydetti:

"Sayın Bakanımız, icra ettiği görüşmelerde izlemsel beraberinde düzlük bulunan defans sanayinde iş birliğinin önemini vurguladı, helikopter, insansız iklim araçları, zırhlı araçlar, füze motorları ve taşımalık uçaklarının kuma üretimi ve geliştirilmesi planlarında baş başa çalışılmasını önerdi. Kore tarafı, ülkemizle bu alandaki teşrikimesai perspektifini müspet değerlendiriyor. Önümüzdeki devirde defans sanayindeki iş birliğimizin ayrışık projelerle giderek güçlenmesi bekleniyor. Toplantıda görüşülen konuların yakından izlenmesi düşüncesince kuma beraberinde sistem oluşturuldu."

Erçin, Türkiye’nin alana elan şümullü ve dizgesel halde odaklanmasını amaçlayan "Yeniden Asya" girişiminin, Türkiye'nin Kore’ye müteveccih politikaları açısından mütemmim unsurlar içerdiğini söyledi.

Büyükelçi Lee ise dü yurt ortada nezaret düzeyindeki görüşmelerin herhangi beraberinde dü ülkenin geleceği düşüncesince beraberinde ağıt tabir ettiğini kaydederek, karındaş dü yurt ortada fevk düzem aykırı ziyaretlerin enikonu neşeli bulunduğunu aktardı.

İki yurt ortada Kovid-19 salgını zımnında düet ilişkilerin beraberinde hacim duraksadığını tamlayan Lee, Bakan Çavuşoğlu'nun Seul'de Güney Kore Dışişleri Bakanı Chung Eui-yong ile görüşmesine ilişkin, "İki icra vekili beraberinde güruh yapmış oldu ve dü yurt arasındaki umumi ilişki, ehemmiyetli iş birliğini geliştirmenin alternatifleri ve Kore'deki gidiş kendisince şümullü beraberinde diyalog gerçekleştirildi. Yarımada ve semt turizmi üzere ayrışık bölgelerde teşrikimesai ilişkilerini elan da geliştirmeye değişmeyen verdik. İki yurt başkaca OECD, G20 ve MIKTA üzere arsıulusal kurda iş birliğini elan da ihya dair anlaştılar." dedi.

Lee, dü bakanın başkaca tecim ve envestisman sahalarında aykırı avantaj sağlayıcı ilişkileri güçlendirmenin yollarını aramaya değişmeyen verdiğini kaydetti.

"Üst düzem Koreli yetkililerin de Türkiye'yi görüşme etmesi düşüncesince güç göstereceğiz"

İki yurt arasındaki anlaşmalara yer veren Lee, "Gelecekteki teşrikimesai düşüncesince ehemmiyetli beraberinde adım, diplomatlık alanındaki fevk düzem yetkililerin aykırı ziyaretleri düet ilişkilerin gelişimi düşüncesince baş döndürücü müspet beraberinde antipatik güçtür. Daha beraberinde tomar fevk düzem yetkilinin Kore'yi görüşme etmesini dört gözle umuyoruz ve fevk düzem Koreli yetkililerin de Türkiye'yi görüşme etmesi düşüncesince güç göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

Lee, Altay Tankı motoru tedarikine bağlı kuvve beyanının imzalanmasına da yer vererek şunları kaydetti:

"Umarım disiplin istihsal projesi planlandığı üzere güzel gider, sonunda Türk inşası Altay tankı Türk ordusunu güçlendirmeye asistan olur. İki yurt arasındaki defans teşrikimesai projesinin geliştirilmesine de katkıda bulunur. Savunma alanında, aykırı namına yüksek yönleri paylaşarak ve eksiklikleri telafi ederek beraberinde arada yaşayabilmemiz düşüncesince iş birliğini güçlendirmemiz gerekiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler