USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye sürdürülebilir gıda sistemi düşüncesince defa haritasını belirledi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Sürdürülebilir ortak biçimde gıda sistemlerimizin iyileştirilmesi düşüncesince rustik bölgelerde yoksulluğun azaltılması, gıda krizlerine gönül rahatlığı gıda sistemlerimizin dayanıklılığının artırılması mevzularına odaklanacağız.

Türkiye sürdürülebilir gıda sistemi düşüncesince defa haritasını belirledi
30-11-2021 12:31
Ankara

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Sürdürülebilir Gıda Sistemlerine Doğru Türkiye'nin Ulusal Yol Haritası"nın tanıtımına devre içi katıldı.

Dünyanın sonuç senelerde gıda güvensizliğine illet bulunan ortak paradigma global sorunla yüzleştiğinin altını çizen Pakdemirli, doğacak nesilleri de fikren bulunan gıda sistemlerinin sürdürülebilir bir duruma dönüştürülmesinin sonuç etap ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Pakdemirli, insanoğlu tüketimi bunun şeklinde imal edilen gıdanın rastgele sene kısaca üçte birine balya mevrut 1,3 bilyon tonunun, sosyal, ekonomik, çevresel ve en önemlisi hava değişikliğine ilişkin mesail zımnında kayba uğradığına ve savurganlık edildiğine ayraç ederek, "Dünya üstündeki toprakların kısaca üçte birinin bozulmaya uğradığı, hava değişikliği ile birlikte, ormansızlaşma, çölleşme, erozyon, dirim bilimsel çeşitliliğin azalması ve hayatta olmak düşüncesince gıdaya bulunan ihtiyacımız bulunduğu düşünüldüğünde, sınırları bulunan bulunan gıda sistemlerimizi, global ve millî ölçekte dönüştürmemiz ve sürdürülebilir bir duruma getirmemiz mecburi bir duruma gelmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Eylül 2021'de planlı Gıda Sistemleri Zirvesi kapsamında planlı tamamı efor ve girişimleri desteklediklerinin altını çizen Pakdemirli, "Zirve kapsamında ülkenin gıda sistemlerini düzeltmek ve hâlâ sürdürülebilir bir duruma iletmek düşüncesince müstahsil örgütlerimizin güçlendirilmesi ve üretimde verimliliğin arttırılması, üreticilerimizin sağlık düzeylerinin yükseltilmesi kabilinden nice mevzuda gelişmeye belirgin alanları belirleme ettik. 2030 yılına genişliğinde sürdürülebilir ortak halde gıda sistemlerimizin iyileştirilmesi düşüncesince rüçhan olarak, mahal ve saf kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı, sürdürülebilir tüketime geçiş, gıda kaybı ve israfının önlenmesi, ahali sağlığı ve gıda güvenilirliğinin geliştirilerek sağlanması, başta rustik bölgelerde yoksulluğun azaltılması, gıda krizlerine huzur gıda sistemlerimizin dayanıklılığının artırılması mevzularına odaklanacağız." ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, gıda sistemlerinin iyileştirilmesi düşüncesince kamu, hususi sektör, çırçıplak maşer kuruluşları, manzume odalarından üreticilere genişliğinde enli ortak yelpazedeki paydaşların görüşleriyle hazırlanmakta bulunan millî defa haritasının ihtiva ettiği 10 rüçhan amacı şöyleki sıraladı:

"Güvenilir ve besleyen gıdaya başta alıngan grupların adaletli erişiminin geliştirilmesi, yenilikçi yöntemlerle teftiş ve muayeneleri güçlendirerek ahali sağlığı ve gıda güvenilirliğinin geliştirilmesi, ekincilik ve gıda sektöründe hazırlık ve bedel zincirinin sürdürülebilirliğinin heveslendirme edilmesi ve gıda kaybı ve israfının azaltılması, tüketicilerde bilinçliliğin artırılması ve sürdürülebilir tüketimin heveslendirme edilmesi, hava değişikliğine ahenkli istihsal modellerinin iyileştirilmesi, su kaynaklarının velut kullanılması, saf kaynakların sürdürülebilir kullanılması, ekincilik ve gıda sektöründe dezavantajlı gruplar düşüncesince hâlâ ayrıntılı siyasa ve tedbirler geliştirilmesi, rustik yaşamın canlandırılması, hava değişikliği, saf afetler ve hayret krizlere huzur gıda sistemlerinin dayanıklılığının artırılması."

Türkiye'nin defa haritasında rüçhan 10 gayeye yetişebilmek düşüncesince ortaya koyulan eylemler arasında, gıda kıymeti yüksek, ehliyetli ve emin gıdaya her insanın uygun fiyatlarla erişimi, hava değişikliği ve saf afetler kaynaklı aceleci vaziyetlere ve gelecekteki krizlere huzur gıda güvenliğin sağlanması kabilinden konuların arazi aldığına dikkati çekici Pakdemirli, "Gıda sistemlerinin dönüştürülmesinin, hem millî bununla birlikte global ölçekte yazışma ve iş birliklerinin geliştirilmesi ile başarılabileceğine inanıyoruz." dedi.

"FAO, Türkiye'ye dayanaklık etmek vermeye bitmeme edecek"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, FAO'nun, Türkiye’nin millî gıda sistemlerinin geliştirilmesi dair Türkiye'ye dayanaklık etmek vermeye bitmeme edeceğini belirterek, "Ümit ediyorum ki bu millî defa haritası hepimizin öncü vesikası olacaktır." sanarak konuştu.

BM Türkiye Mukim Koordinatör Vekili Alvaro Rodriguez de sürdürülebilir gıda sistemlerinin israfı azaltacağını ve nihai tüketicilerin çokbilmiş gıda alışverişi yapmalarını sağlayacağını vurgulayarak, "Türkiye'nin millî defa haritasını başlatacağımız bugünkü aktiflik bu süreçte ehemmiyetli ortak kilometre taşı olacak. Türkiye'deki BM ofisi yerine Bakanlık ve sektördeki gayrı ortaklarla teşrikimesai hazırlamaya apiko ve kararlıyız." ifadelerini kullandı.

BM Gıda Sistemleri Zirvesi Diyalogları Başdanışmanı David Nabarro da gıdanın rastgele sene evren genelinde 20 trilyon dolarlık toplumsal ve hesaplı maliyet yarattığına ayraç etti.

Ulusal ve global kurda diyalogların gerçekleştirilmesinin önemine yer veren Nabarro, "148 yurt baş döndürücü yönlü ortak diyalog oluşturdu ve Türkiye bunun baş döndürücü dobra ortak örneği. Ülkelerin gıda sistemlerin dönüşümüne müteveccih defa haritalarını belirlemeleri gerekiyor. Gıda sistemlerinin dönüşümü genellikle politik süreçtir. Ülkenin minimum yarısının bu diyalogun parçası olması gerekiyor. Biz de burada paydaşlarımızı artırmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan da "Ulusal defa haritamızı eser biçimine getirdik. Önümüzdeki günlerde Türkçe tercümesiyle bakanlığımızın genel ağ sayfasında arazi alacak." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler