USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleri başladı

Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleri başladı
26-04-2022 20:06
İstanbul

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin başladığını duyuruyor olmaktan iri nezdinde sevinme duyuyorum. Söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle baş başa sonuç kendisine 2017 senesinde yaklaşmış olduğumuz 15 bilyon dolarlık düet tecim kütlesi hedefini endamsız sürede yakalayabileceğiz." dedi.

Bakan Muş ile BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, "Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması" müzakereleri kapsamında matbuat toplantısı düzenledi.

Gerçekleştirilen görüşmenin içeriğine bağlı bilgelik sağlayan Muş, müzakerelerin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile Türkiye ve BAE'nin, ticari ve hesaplı ilişkilerini hâlâ şümullü ve yoğun biçimde ihya olanağına kavuşacağına ayraç fail Muş, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde küçük ay ayında Abu Dabi ve Dubai’ye gerçekleştirdiğimiz ziyaretler, BAE ile kültürel, siyasal ve hesaplı ilişkilerimiz çerçevesinde dünkü nezdinde zamanın kapılarını peşine denli aralamıştır. Bu temaslar, başkaca burada başlangıcını yaptığımız Kapsamlı Ekonomik Ortalık Anlaşması müzakerelerinin de temel noktasını oluşturmuştur. Birleşik Arap Emirlikleri, 8 bilyon dolarlık düet tecim kütlesi ile Türkiye'nin halihazırda Körfez bölgesindeki en iri tecim ortağı konumundadır.

Mal ticareti ile birlikte, müteahhitlikten, lojistiğe, finanstan, sağlığa, tahsile ve turizme dek muhtelif fariza sektörlerinde önde mevrut katı aşırı Türk firması, BAE'de güzel işlere imza atmaktadır. Emirliklerin amme iştirakleri ve firmaları, devletimizde değişik sektörlerde çalışan biçimde çalışkanlık göstermekte olup, BAE'nin memleketimizdeki dünkü yatırımları ve ticari iş birliklerinin sayısı katlanarak artmaktadır. Bu gelişmeler ışığında, biz bu müzakerelerde sadece para ticaretini havi alışılagelmiş nezdinde başıboş tecim anlaşması araştırma etmiyor, adından da anlaşılacağı az daha geleceğin toptan ticari dinamikleri ile ahenkli dünkü evlat nezdinde geçim modelini yaşama görmek az daha yola çıkıyoruz."

Küresel ekonominin sıkıca süreçlerden geçtiğine dikkati çekici Muş, bu dönemde, ticari korumacılık, müstevli ve lehçe gerilimlerin, toptan dinamikleri sarsarak arsıulusal ticarette yoğun yaralar açtığını vurguladı.

Muş, toptan ticarette bilgili bulunan organizatör kaide ve teamüllerin sorgulandığı ve bölgeselleşme dalgasının genişlediği bu süreçte, tecim diplomasisinin öneminin yüz kere perçinlendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu sıkıca süreçte Türkiye, toptan ticarette derslik atlamayı başarmıştır. Nitekim 2021 yılı itibarıyla, tarihimizde huzur kat toptan ticaretten aldığımız oranı yüzdelik 1'in üzerinde nakil başarısı gösterdik ve ihracatımızı 225 bilyon doların üzerinde çıkardık. Böylesine sıkıca nezdinde ortamda sağlanan bu başarıda, eski çağda mensur ettiğimiz ticari bütünleşmelerin kuvvetli rolü gördüğüne ve fazlalık ayrışmamızda ehemmiyetli gösteriş oynadığına inanıyorum. Diğer yandan, hem Türkiye bununla beraber BAE, dakika başlatılan müzakerelerin en benzeyen sürede tamamlanması ile konjonktürel risklere ve imtihanlara erinç hâlâ mukavemetli bir duruma gelecektir. Son çağda BAE'nin finans, turizm, havacılık ve fen danışmanlık denli katı aşırı fariza sektöründe toptan nezdinde aktör durumuna geldiğine tanık oluyoruz.

Sayın Bakan'ın huzurunda, Emirliklerin bu sektörlerdeki aceleci gelişimini iri nezdinde takdirle strateji ettiğimizi ilkin anlatım buyurmak istiyorum. Kapsamlı Ekonomik Ortalık Anlaşması müzakerelerinin tamamlanması ile Türkiye ve BAE'nin bulunan muvaffakiyet hikayelerine, aşırı hâlâ sonra seviyedeki dünkü iş birliklerini eklemelerini heyecanla bekliyor olacağız. Öte yandan, bahis konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle baş başa sonuç kendisine 2017 senesinde yaklaşmış olduğumuz 15 bilyon dolarlık düet tecim kütlesi hedefini endamsız sürede yakalayabileceğiz. Yine bu anlaşmanın yaşama geçirilmesiyle yenilenebilir enerji, elektrikli muvasala ve nakliyat ile yazılım denli toptan eğilimlerin yakalanması vazgeçilmez bulunan bölgelerde dünkü yatırımların ve planların yaşama geçirilmesi belkili olacaktır."

Bakan Muş, böylece, eş çabalarla hem Türk bununla beraber Arap iş çevrelerinin toptan ekonomideki inkılap dalgalarına hazırlanmasının hâlâ belkili olacağını dile getirdi.

Muş, "Sayın mevkidaşımla baş başa Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin başladığını duyuruyor olmaktan iri nezdinde sevinme duyduğumu gine anlatım buyurmak istiyorum. Ülkelerimiz arasındaki sert temellere ehil iş birliklerinin düet ve lehçe manada bize değme sonsuz ehemmiyetli kapılar açacağına kalben inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Her dü tarafın anlaşmalardan konuşu çıkması gerekiyor"

BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al Zeyoudi de BAE ile Türkiye arasındaki anlaşmanın görüşmelerinin başlamasından sevinme duyduklarını söyledi.

Al Zeyoudi, ehemmiyetli atılımlar gerçekleştirmek düşüncesince çalışmalara başladıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Bütün evren devletleri ile katılım anlaşması kapsamında nezdinde güç içerisine girmiş olduk. Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile önümüzdeki çağda sanayinin, yatırımların artırılması ve lüzum beşeri olsun, lüzum finansal olsun, insanoğlu kaynaklarından ve gayrı kaynaklardan en güzel biçimde yararlanmayı amaçlamaktayız. Dünya kovid'den dünkü kurtarıldı, bundan böyle dünkü ortaklıklara civar ayırmak üzereyiz. Bu katılım anlaşması BAE'nin hâlâ streç nezdinde ekonomiye dönüşeceğini gösteriyor.

Her dü tarafın anlaşmalardan konuşu çıkması gerekiyor. Türkiye bunun düşüncesince ehemmiyetli nezdinde ortak, sonuç çağda iri atılımlara imza attı. Bölge barışının sağlanması için, balans düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye ile BAE arasındaki ilgiler doğacak vadediyor. İki iklim arasındaki düet tecim kütlesi 2019 yılına uyarınca 2020 senesinde iri nezdinde artım kaydetti ve BAE'nin 2020 rakamlarına bakacak olursa Türkiye'de 5 bilyon dolar yatırımı var bunları teşrikimesai ile artırabiliriz. Ortaklık Anlaşması ile bu sayıları artırabiliriz. İki ülkenin iş birliğinin hâlâ da artmasını dilek ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler