USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye Aşı ve Yapay Zeka Enstitülerinin fariza ve yetkileri belirlendi

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesindeki Türkiye Aşı Enstitüsü ile Türkiye Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsünün fariza ve yetkilerini düzenleyen yönetmelikler, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Aşı ve Yapay Zeka Enstitülerinin fariza ve yetkileri belirlendi
12-03-2022 13:48
Ankara

Türkiye Aşı Enstitüsünün Yapılanması ve Faaliyetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik'e göre, enstitü, aşı ihtiyacı, aşı geliştirilmesi, aşı teknolojileri ve aşı uygulamaları dalında AR-GE emek harcamaları yapacak.

Ayrıca amme büyüklenme ve kuruluşları, hususi ahbaplık hukuksal insanları ve asıl şahıslar kabilinden gerçekleştirilecek AR-GE faaliyetlerine mali, ilmî dayanaklık etmek sağlayacak.

Yurt içi yahut emlak haricinde esenlik kurumları, araştırı ve darülfünun hastaneleri kabil kurumlarla iş donanmasına gidebilecek enstitü, aşı emek harcamaları dair şehadetname verilmesi öngörülen eğitim-öğretim programları, kurs, konuşma ve seminerler de düzenleyecek.

Türkiye'nin aşı gereksinimleri dair rüçhan politikalar belirlenecek

Türkiye Aşı Enstitüsü, topu topu yahut birlikte bölümü Türkiye'de geliştirilen yahut uygulayım bilimi transferi yapılarak üretilmesi planlanan aşıların, klinik tasarruf önceleri ve sonrası klinik çalışmaların dünya süresince ve haricinde planlanmasına, bunlara ilmî ve fen dayanaklık etmek verilmesine bağlı çalışmalarda bulunacak.

Ayrıca aşı muayeneleri ve üretimi açısından gerekseme mahsus tıp, baytar hekimliği, eczacılık, biyoloji, kimya, biyomühendislik, biyoteknoloji, kalıtım bilimi kabil bölgelerde eksperlik eğitimi ile doktora sonrası ilmî çalışma yapanların, bu terbiye ve çalışmalarını enstitüde yürütebilmesine olanak sağlanacak.

Aşı dalında büyük insanoğlu gücüne yardım iletmek ve başkaca araştırman yetiştirilmesi düşüncesince emlak içi ve emlak dışı burs ve plan dayanaklık etmek programları oluşturulacak. Enstitü, Türkiye'nin bulunan ve beklenen aşı gereksinimleri dair rüçhan politikaların belirlenmesine müteveccih çalışmalarda da bulunacak.

Enstitü içerisinde Aşı AR-GE Bilim Kurulu, Endüstriyel Aşı Üretimi Bilim Kurulu, Pandemi Riski Yaratan Etkenlere Yönelik Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Kurulu, Aşı Epidemiyolojisi Bilim Kurulu, Klinik Araştırma Ön Değerlendirme ve Takip Bilim Kurulu, Aşı ve Bağışıklama Eğitim Bilim Kurulu çalışkanlık gösterecek.

Yapay Zeka Enstitüsünün fariza ve yetkileri belirlendi

TÜSEB bünyesindeki Türkiye Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsünün kuruluşu, yapılanması, fariza ve yetkileri ile çalışma kökler ve esaslarını düzenleyen talimatname de yürürlüğe girdi.

Enstitü, esenlik verisi muayeneleri ve esenlik dalında bileşimli zekanın kullanımına bağlı Türkiye'nin rakiplik gücü ve esenlik hizmetlerinin etkinliğinin artırılmasına müteveccih ilmî ve teknolojik gereksinimi istikbal etmek kıl payı yenilikçi, mürşit tetkikat yapacak, bu çeşit muayeneleri destekleyecek.

AR-GE faaliyetlerine finansal veya ilmî dayanaklık etmek sağlanacak

Sağlık data muayeneleri ve bileşimli zeka uygulamaları dalında amme büyüklenme ve kuruluşları, hususi ahbaplık hukuksal insanları ve asıl şahıslar kabilinden gerçekleştirilecek AR-GE faaliyetlerine finansal veya ilmî dayanaklık etmek sağlanacak.

Bu alandaki gelişme, icat ve yeniliklerin esenlik hizmetlerinde kullanımına ve yaygınlaştırılmasına müteveccih AR-GE faaliyetleri gerçekleştirilecek, emlak içi ve emlak haricinde iş birliklerine gidilebilecek. Araştırmacı yetiştirilmesi düşüncesince emlak içi ve emlak dışı burs ve plan desteğinde bulunulacak.

Geliştirilen yahut üretilen, veriye ve bileşimli zeka yöntemlerine ait tekniklerin ticari değere dönüştürülmesine müteveccih girişimcilik emek harcamaları da enstitü kabilinden desteklenecek. Belirlenecek kökler ve esaslar çerçevesinde bağış ve art ödemeli destek sunar verilebilecek.

Eğitim tedris faaliyetlerinde de bulunacak enstitü içerisinde kişilere, faziletkâr lisans, doktora, tıp, eczacılık, diş hekimliği, baytar hekimlik, hemşirelik ve başka esenlik alanlarındaki eksperlik eğitimi ile doktora sonrası ilmî çalışmalarını yapabilme olanağı tanınacak.

Öte taraftan TÜSEB'in "Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsünün Yapılanması ve Faaliyetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" de bugünkü Resmi Gazete'de arazi aldı.

Bu kapsamda, enstitü içerisinde Genom ve Biyoenformatik Bilim Kurulu, Farmasötik ve Biyofarmasötik Ürünler Bilim Kurulu, Tıbbi Cihaz ve Tanı Kiti Bilim Kurulu, Hücre ve Gen Tedavileri Bilim Kurulu çalışkanlık yürütecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler