USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye-Almanya ilişkilerinde üçüncü devletlere envestisman fırsatı

Almanya Başbakanı Merkel'in ziyaretiyle gözlerin çevrildiği Türkiye-Almanya hesaplı ilişkilerinde, Afrika ve Orta Doğu kabil pazarlarda ortaklıklar düşüncesince ehemmiyetli olanaklar arazi alıyor.

Türkiye-Almanya ilişkilerinde üçüncü devletlere envestisman fırsatı
17-10-2021 11:25
Ankara

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretiyle gözler, dü iklim arasındaki iktisadi ilişkilere çevrildi. Türkiye'nin en ehemmiyetli tecim ortağı bulunan Almanya ile ilişkilerde, üçüncü devletlere kuma envestisman etme fırsatları da bulunuyor.

AA muhabirinin icra ettiği derlemeye göre, Almanya ve Türkiye, kültürel, siyasal ve insancasına bağlarıyla dikkati çekerken, dü ülkenin iktisadi ilişkileri de tedricen güçleniyor.

Almanya, Türkiye'nin en ehemmiyetli ticari partneri namına öne çıkıyor. Türkiye'nin güzeşte sene gerçekleştirdiği ihracatta Almanya geçmiş sırayı alırken bu ülkeye meydana getirilen ihracat 15 bilyon 975 milyon dolar oldu.

Almanya, Türkiye'nin bu yılki 8 maaş ihracatında da geçmiş sırayı aldı. Söz konusu ülkeye ocak-ağustos çağında 12 bilyon 406 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Almanya, Türkiye'nin ithalatında da Çin'in peşi esna ikinci tam arazi alıyor.

Türkiye'nin bu ülkeye en eş tomar ihraç etmiş bulunduğu mahsulat ortada otomotiv, makineler, ağ giysi eşyası, örülmemiş giysi eşyası, elektrikli cihazlar fevk sıralarda arazi alıyor. İthal edilen ürünlerde ise makineler, otomotiv, elektrikli cihazlar, plastikler, ispençiyari ürünleri öne çıkıyor.

Almanya'nın 2020 bakımından Türkiye'de 19,4 bilyon dolarlık aracısız yatırımı bulunuyor. Bu meblağ Türkiye'deki arsıulusal aracısız yatırımların yüzdelik 14'üne mukabele ediyor. 7 bin 600'den eş tomar Alman sermayeli şirket da ülkede çalışkanlık gösteriyor.

"Türkiye ecnebi yatırımlar düşüncesince en müsait dönemde"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young da AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Almanya'nın Türkiye'nin en iri ticari partneri ve envestisman hacmiyle ülkedeki en iri ecnebi yatırımcılardan birisi bulunduğunu söyledi.

İki ülkenin tecim kütlesinin güzeşte sene böylecene 37,7 bilyon dolara ulaştığını tamlayan Young, "Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınından çevre az buçuk düşme yaşadık fakat bu senenin verilerine mucibince düet ticaretimiz 40 bilyon doların dair çıkarak tarihinin en faziletli seviyesine ulaşacak. Almanya'nın öbür ülkelerle ticaretinde salgının menfi tesiri evet fakat Türkiye ile bulunan ticaretinde ilkin eş eksilme olsa da aceleci toparlanma ve artım yaşandı. İkili tecim gayesi ise 50 bilyon dolar. Ticari ilişkileri yetiştirmek düşüncesince iri eş gizil var, 50 bilyon dolar hedefine erişmek on paralık de çetince değil." dedi.

Young, Türkiye'nin ecnebi yatırımlar bakımından alımlı bulunan aşırı eş tomar yönü bulunduğuna ayraç ederek, şöyleki konuştu:

"Mevcut dönemi, Türkiye'de ecnebi yatırımlar düşüncesince en müsait fasıl namına görüyorum. Özellikle müstevli sonrası 'Çin'de üret, batıda sat' modelinde gerçekleşecek değiş düşünüldüğünde, hoppadak Türkiye ile Almanya ortada değil, Türkiye ile Avrupa arasındaki düet iktisadi iş birliğini yetiştirmek düşüncesince de aşırı ehemmiyetli eş okazyon bulunduğunu düşünüyorum. Salgın sonrası toy fasıl ile toptan hazırlık zincirinin iri eş değişime uğraması ve diyalekt hazırlık taleplerinin artmasını avantaja tahvil şansı da enine boyuna yüksek."

"Türk firmalarının Almanya'da envestisman yapması isteklendirme edilecek"

Türkiye'nin yandaki pazarlara erişiminin çelimli olması dolayısıyla yatırımlar düşüncesince de diyalekt eş tarz namına konumlandırıldığına dikkati çekici Young, "Türkiye üstünden DOĞRU coğrafyalara, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya kabilinden gelişen ekonomilerin bulunduğu pazarlara muvasala enine boyuna kolay. Elbette bu üçüncü ülkelerde, Alman-Türk ortaklıkları da yapılabilir. Konsey namına izlem ettiğimiz projelerden birisi bu. Alman muhataplarımızla eş araya gelmiş şekilde Afrika ve Orta Doğu pazarında ortaklıklar düşüncesince iri fırsatlar bulunduğunu gözlemledik. Türk ve Alman firmalarının ayrımlı becerilerinin, iş birlikleri bakımından mütemmim birer eleman bulunduğunu biliyoruz. Bu kapsamda, Alman firmalarının uygulayım bilimi altyapısı ve finansman desteği sunacağı, Türk firmalarının ise yapım işleri ve harekât yönetimini üstleneceği eş teşrikimesai modelinin üçüncü ülkelerdeki kuma projelerde güzel olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

İki iklim iş birliğinin yatırımlar bakımdan geliştirilebileceği katı aşırı düzlük bulunduğunu vurgulayan Young, şu değerlendirmede bulundu:

"Konsey olarak, üçüncü pazarlarda iş birliği, sektörel katılım projeleri, dijitalleşme dalında planların birlikte Türk firmalarının Almanya'da envestisman yapmasını isteklendirme edecek ehemmiyetli eş projemiz elan var. Bu, Almanya'da arabozan problemi canlı ve sektörde ehemmiyetli arazi edinmiş KOBİ'lerin Türk firmalarınca satın katılması projesi. Bu plan hem Türk-Alman envestisman ortaklığını artıracak bununla beraber Alman teknolojisinin, 'know-how'ının ülkemize endirekt yolla girişini sağlayacak."

Young, Türkiye ile AB arasındaki bulunan Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi icap ettiğini belirterek, Gümrük Birliği'nin güncellenmemesinden kaynaklı vakayiname problemlerin, Türkiye-Almanya arasındaki düet iktisadi ilişkileri de menfi etkilediğini söyledi. Güncellemenin, sayısal ve yeşil inkılap mevzularını da içerecek biçimde yapılması gerektiğine ayraç fail Young, "Yeşil inkılap de Türkiye ile Almanya arasındaki iş birlikleri düşüncesince aşırı ehemmiyetli fırsatlar içeriyor. Karbonsuz evren gayesi aşırı önemli. İş dünyasını kırıp dökmeden bu mevzuyu amaca götürebilmek aşırı önemli." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler