USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'ndan ortak bildiri

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çeşidinden Ticaret Bakanlığı ve Afrika Birliği Komisyonu (AUC) iş birliğiyle İstanbul Kongre Merkezi'nde planlı Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu kapsamında ortak bildiri yayımlandı.

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'ndan ortak bildiri
21-10-2021 16:05
Istanbul

Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu kapsamında, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Afrika Birliği Komisyonu (AUC) Ekonomik Kalkınma, Ticaret, Sanayi ve Madencilik Komiseri Albert Muchanga ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Dış Ticaret Bakanı Jean Lucien Bussa Tongba'nın katılımıyla matbuat toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşmaların arkası sıra dağıtılan forumun ortak bildirisinde, 45 Afrika ülkesinden katılma bulunan foruma, Türkiye ve Afrika'dan hususi bölüm temsilcilerinin katılmış olduğu bildirildi.

Kalkınma ve iktisadi bütünleşme düşüncesince Türkiye ile Afrika arasındaki kalımlı ortaklığın güçlendirilmesi neredeyse ortak bildiride, şunlar kaydedildi:

"Forum, Afrika Birliği'nin 2063 gündemine ve Afrika ülkelerinin eksiksiz büyüme göstermesine ve sürdürülebilir kalkınmasına odaklanan Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'ne desteğini tabir etmiştir. Forum, Afrika Birliği'nin Afrika'nın iktisadi entegrasyonunu heveslendirme etmedeki ehemmiyetli rolünü ikrar etmiştir. Forum, Türkiye'nin Afrika'da barışı, istikrarı ve enfrastrüktür gelişimini heveslendirme ika çabalarını ve katkısını ölçüm etmiştir. Forum, organizatörlere bulunan ortak diyalog platformunu güçlendirmeye bitmeme etmelerini, Afrika-Türkiye anadan görme dostluğunu pekiştirmelerini, aykırı izlemsel iş birliğini derinleştirmelerini ve Türkiye ile Afrika arasındaki konkre teşrikimesai mekanizmasını geliştirmelerini kaynak etmiştir.

Türkiye, akıbet 10 yılda stabil büyümesi ve branşında ehemmiyetli birlikte iktisadi kuvvet olmasıyla özen çeken birlikte başarım gösterdiğini de dikkate alarak, Afrika Birliği organ ülkeleri ile iş birliğini perçinlemek ve bollatmak neredeyse Afrikalı muhatapları ile ele almış olduğu değişik alanlardaki kalkınma deneyimini paylaşmaya müheyya bulunduğunu tabir etmiştir. Forum, Türkiye-Afrika ortaklığı kapsamında enfrastrüktür iş donanmasına evleviyet ita ve Gündem 2063 ve onun ehemmiyetli projeleri çerçevesinde sağlık, erke ve başka enfrastrüktür ihya sahalarında iş birliğini ihya mevzusundaki tutumunu yinelemiştir. Bu bağlamda forum, hususi bu sahanın Afrika ülkelerindeki enfrastrüktür planlarına desteğinin önemini vurgulamıştır."

Afrika ülkelerine Kovid-19 aşılarının tedarikinin artırılması gereksinimi da vurgulandı

Ortak bildiriye göre, forum, hususi sahası rüçhan alanlar adına teknoloji, turizm, tarım, canlılık üretimi, konveksiyon ve dağıtma tesisleri ve hizmetleri, havacılık, denizcilik, eğitim, esenlik ve açık kullanılmamış karbon sürüm sahalarına envestisman hazırlamaya heveslendirme etti.

Forum, Afrika içi ticareti artırmanın ve Afrika'nın global ticaretteki payını artırmanın birlikte yolu adına diyalekt zirai el işi ve istihsal merkezlerinin kurulması eliyle Afrika'nın zirai el işi ve istihsal kapasitelerini yükseltmek düşüncesince Türkiye ve Afrika arasındaki iş birliğini güçlendirmenin önemini vurguladı.

Afrika Birliği'nin Afrika'nın iktisadi entegrasyonunu heveslendirme etmedeki, başta de Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi'nin (AFCFTA) 1 Ocak 2021'de operasyonel bir duruma gelmesindeki ehemmiyetli rolünü tasdik fail forum, Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi'nin Türkiye ile Afrika arasındaki iktisadi ve ticari münasebat düşüncesince hâlâ çok okazyon yaratacağını ve rastgele dü tarafın da aykırı yararları düşüncesince kullanılabilecek küçük, orta ve iri ölçekli yatırımları çekilme fırsatları sunmakta bulunduğunu kaydetti.

Ortak bildiride, şu ifadelere arazi verildi:

"Forum, devletlerin sürdürülebilir kalkınmasında hanımefendilerin ve gençlerin ehemmiyetli rolünün altını çizmiş ve hanımlara ve gençlere, Türkiye ve Afrika'nın da ticari ve sürdürülebilir kalkınma sahalarında deli dolu gösteriş almalarını gelmek düşüncesince ergonomik birlikte düz sağlanmasına bulunan bağlılığını tabir etmiştir. Forum, ortaklığın yararları dair derneşik halkla enformasyon ve farkındalık açık açık çoğaltma çabalarının rolünün altını çizmiştir. Forum ayrıca, Afrika ülkelerine Kovid-19 aşılarının tedarikinin artırılması ihtiyacını da vurgulamıştır. Forum, aykırı müfit sonuçların elde edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirmiş ve ortaklığı katılaştırmak düşüncesince birlikte ahir Afrika-Türkiye Ekonomi ve İş Forumu'nu 2023'te aranjman hususunda uygun kalmıştır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler