USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto sonuç yolculuğuna uğurlandı

İstanbul'da 85 yaşlarında yaşamını kaybeden Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto, sonuç yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı

Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto sonuç yolculuğuna uğurlandı
16-01-2022 22:15
İstanbul

İstanbul'da 85 yaşlarında yaşamını kaybeden Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto, sonuç yolculuğuna uğurlandı.

Kovid-19 dolayısıyla ortak müddet hastanede otama gören ve arkası esna bulunan bazısı hastalıkları sayesinde ölüm fail Pinto düşüncesince Aşkenaz Musevi Cemaati Mezarlığı'nda cenaze merasimi düzenlendi.

Törene, Pinto'nun benzeri Ester Eti Pinto ve oğlanları Benjamen ve Hayim Pinto'nun yanı esna Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Burak Elmas, emektar Başbakanlardan Tansu Çiller, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, müverrih ve edip Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın yanı esna yakınları ve sevenleri katıldı.

Pinto düşüncesince duaların edilmiş olduğu törende, Kovid-19 hastalığı sayesinde devir içi mütekellim Türkiye Hahambaşı İsak Haleva, ümitsiz ve yasta bulunduğunu dile getirdi.

Toplumların çoğunlukla böylesi ortak yıldıza kavuşamayacaklarını tamlayan Haleva, "Bensiyon, toplumumuzun seyrek yetişen asıl yıldızlarındandı. Bir dek ve sıkı adamı, kurumları en akla yatkın biçimde örgütlerken insanların potansiyelini isabetle değerlendirip etrafındakileri en velut olabilecek ortak biçimde çalıştırmayı becerebilen, asıl şef yapılı, lisan almasını bilici ve gereğinde babacan tavırlarla davranabilen biriydi." sanarak konuştu.

İsak Haleva, Pinto'nun reislik dönemlerinin sıkıntılı, dalgalı, ara esna de çekişmeli süreçlere rastladığını ancak değme seferinde toplumlarını rahat ve emin limanlara yanaştırmayı bilmiş ortak yiğit bulunduğunu tabir etti.

"Türkiye'nin esenliği ve ilerlemesi uğrunda dehşet çabalar yayınlayan asıl ortak vatanperver kendisine ülkemize ve toplumumuza hizmeti de katiyen unutulmayacaktır." diyen Haleva, acısının baş döndürücü yoğun bulunduğunu söyledi.

"Bensiyon Ağabey her insanın sevgisini kazandı"

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Başkanı İshak İbrahimzadeh ise Bensiyon Pinto'nun, ulaşamayacakları noktaların ulaşılabilir bulunduğunu gösterdiğini ve bu yolda kalıp olduğunu, toplumda her insanın sevgisini kazandığını anlattı.

İbrahimzadeh, "Bensiyon Ağabey'imin korkuları bulunmayan muydu? Tabii ki korkuları vardı. Ön yargıları bulunmayan muydu? Tabii ki ön yargıları vardı. Fakat Bensiyon Ağabey'in bunları aşabilecek denli güçlü ortak öz itimatı ve yanıt beklemeyen göz kamaştırıcı ortak kalbi vardı. Onların ona verdiği güçle Bensiyon Ağabey tamamı bu sevgiyi, hepimizin sevgisini kazanmayı bildi. O yollarda bize yürümeyi öğretti. Bizimle beraberce yürüdü. Önümüzde yürüdü, elan sonraları arkamıza geçti ve uğrunda yürümemiz düşüncesince bize minval açtı. Bu biçimde bizim cemaatimizi toparladı ve biz çağ biricik ortak topluluk kendisine Bensiyon Ağabey'imizi anıyoruz." sanarak konuştu.

Hayim Pinto da babasıyla bulunan anılarından bahsederken şunları söyledi:

"İnsanlara meydana getirilen hizmetler bivefa kalır, sanarak ortak tabir kullanılır genelde. Burada, babamın cenazesinin başında, bunun ağız ağıza hata ortak tabir bulunduğunu ferah ferah söyleyebilirim. Onu uğurlarken bekâr değiliz. Onu uğurlamaya hazırlanırken de bekâr değildik. Kimileri haftada ortak el onu görüşme etti. Kimi bizleri sonsuz arayıp çözüm düşünme sordu. Bayramlarda, tevellüt günlerinde unutulmadı. Sinagoglarımızda sağlık duaları katiyen fire olmadı. Kimi onu aygın baygın vaziyette görmeye dayanamadı, ona bulunan sevgisini engin bizlerle paylaştı ve ona iletti."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve bazısı şehremaneti başkanları da törene çelenk gönderdi.

Bensiyon Pinto'nun cenazesi, törenin arkası esna defnedilmek az daha Arnavutköy Musevi Mezarlığı'na götürüldü.

Pinto düşüncesince taziyet ziyaretleri, 17 Ocak Pazartesi'den 20 Ocak Perşembe'ye denli 16.30-17.30'da Neve Şalom Sinagogu'nda onama edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler