USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk Telekom 2021’de 5,8 bilyon TL net kar elde etti

Türk Telekom Üst Yöneticisi Önal, "2021 senesinde envestisman masrafları 8,8 bilyon TL namına gerçekleşti, 2022 yılı envestisman öngörümüz 12,5 bilyon TL. 1,5 milyon net sürdürümcü kazanımı ile sürdürümcü sayımız 51,8 milyonu aştı." dedi.

Türk Telekom 2021’de 5,8 bilyon TL net kar elde etti
16-02-2022 08:57
İstanbul

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, "2021'i yüzdelik 21,2 sağlık artışı ile kapattık. Yıllık konsolide gelirimiz 34,3 bilyon TL'ye, net karımız 5,8 bilyon TL'ye ulaştı. 2021 senesinde envestisman masrafları 8,8 bilyon TL kendisine gerçekleşti. 1,5 milyon net sürdürümcü kazanımı ile sürdürümcü sayımız 51,8 milyonu aştı. Herkesi kalburüstü aşikâr etmek düşüncesince çıktığımız yolda kalburüstü birlikte yılı geride bıraktık." dedi.

Önal'ın katılımıyla planlı matbuat toplantısında, Türk Telekom'un 2021 sene sonu mali ve operasyonel neticeleri paylaşıldı.

Verilen bilgiye göre, 2021'de 34,3 bilyon TL sağlık elde fail şirket, salname yüzdelik 21,2'lik artım ile sağlık büyümesini bitmeme ettirdi.

Faiz, amortisman ve ihsan evveliyat eş (FAVÖK) 16,4 bilyon TL'ye vasıl Türk Telekom, FAVÖK marjını ise yüzdelik 47,9 kendisine açıkladı. Şirketin envestisman masrafları 8,8 bilyon TL'ye yükselirken, 2022 envestisman öngörüsü 12,5 bilyon TL kendisine belirlendi.

Toplantıda neticelere bağlı değerlendirmelerde mevcut Önal, değişimler ve arazi arsa zorluklarla sabık birlikte yılı gine dehşet birlikte performansla mantinota başarısı gösterdiklerine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"2021, tamamı evren düşüncesince öngörülemez ve değişebilir birlikte dönemdi. Pandeminin, ikinci senesinde da, ekonomiler, işletmeler ve yaşamımız üstündeki tesiri bitmeme etti. Aşılama kâmilen çapta himmet kazanırken, mobilitenin arttığına tanık olduk. 2021 yılı, bize teceddüt ika ve azimle düzentileme fırsatları da sundu. Çeviklik, tamamı operasyonlarımızda en münteşir uygulamamız durumuna geldi. Günlük operasyonlar ve yatırımlardan, riziko yönetimi ve çözümlemeli çerçeveye denli tamamı iş modellerimizi ve değişmeyen ita süreçlerimizi acemi şartlara ahenkli bir duruma getirdik.

Türkiye'nin şef uz iletişim firması olarak, mali ve operasyonel performansımızı ve paydaşlarımıza gönül rahatlığı sorumluluğumuzu gözetirken, müşterilerimize en dobra hizmeti sunmaya odaklandık. Sonuç olarak, ehemmiyetli kilometre taşları ve kalburüstü başarım göstergeleriyle meşbu birlikte yılı elan geride bıraktık. 2021 yılı, bize teceddüt yapma, kendimizi ihya ve azimle düzentileme fırsatları sundu."

"Ülkemizdeki teşebbüs ekosisteminin enerjisini de kâmilen arenaya taşımayı hedefliyoruz"

Bunların birlikte müşterilere en dobra hizmeti sunmaya odaklandıklarından bahseden Önal, 2021 senesinde nice arsıulusal iş donanmasına imza attıklarını anımsattı.

Önal, dünyanın mahdut uygulayım bilimi şirketlerinden Juniper Networks ve Net Insight ile icra ettikleri kuvvet birliğiyle işlev ve ürünleri evren pazarına sunduklarını dile getirdi.

Bunun birlikte dünyanın en iri teşebbüs ve inovasyon platformlarından Plug and Play ile icra ettikleri teşrikimesai ile Türkiye'deki teşebbüs ekosisteminin enerjisini kâmilen arenaya transfer hedefinde olduklarını bildiren Önal, "Ayrıca, 2021 yılı zarfında TT Ventures ile 4 acemi sentetik zeka girişimine yaptığımız yatırımla portföyümüzü ikiye katladık. Hedefimiz, ülkemizden başarılarını toptan arenaya transfer potansiyeli bulunan unicorn'lar çıkarmak. 2022 senesinde da şirketimizin mali enerjisini korumaya, bedel yaratmaya, ekosistemimizi genişletmeye ve acemi girişimler keşfetmeye bitmeme edeceğiz’." ifadelerini kullandı.

"Pandemi süresince mütebeddil mahveden davranışları temelli bir duruma geldi"

Tüketici davranışlarında yaşanmış bulunan değişime dikkati çekici Önal, pandemi süresince mütebeddil mahveden davranışlarının temelli bir duruma geldiğini söyledi.

Önal, şu detayları verdi:

"Artan dijitalleşme, uyarlanabilir acemi iş modelleri ve mütebeddil toplumsallaşma araçları ile hıza ve veriye bulunan istem bundan sonra temelli oldu. Sabit genişbantta data tüketimi, 2021 senesinde yüzdelik 48'den aşkın artım gösterdi. Pandemi gene beri rakamları milyonları bulan müşterimizi doyumsuz ve elan faziletli aceleci paketlere yükselttik.

Benzer birlikte eğilim, faturalıya, premium paketlere yahut yukarı paketlere geçişteki ivmelenmeyle hareketli tarafta da bitmeme etti. 2021'i çevikliğimiz, faziletli verimliliğimiz, alıcı odaklı stratejilerimiz ve katı performansımızla alım çalım duyarak kapattık. 2022 senesinde da rastgele birlikte abonemizi ve paydaşımızı kalburüstü aşikâr etmek düşüncesince iri birlikte motivasyonla yolumuza bitmeme edeceğiz."

"Yaygın fiber ağımız 5G’ye geçişte çalışan birlikte kazanım olacak"

Fiber ağın, acemi ve doğacak teknolojilerin kilometre taşı konumunda bulunduğunun altını çizen Önal, kesim önderi olarak, abuhava genelindeki bağlanak talebini istikbal etmek düşüncesince Türkiye'nin 81 ilinde fiber şebekeyi yaygınlaştırmayı sürdürdüklerinden bahsetti.

Önal, "Yaygın fiber ağımız 5G’ye geçişte çalışan birlikte kazanım olacak. Bu bağlamda sene sonu bakımından fiber ağımızı 366 bin kilometreye çıkardık. 2020 bakımından 26,8 milyon haneyi sabık fiber ağımız, 2021 bakımından 30,2 milyondan aşkın haneyi kapsıyor." dedi.

Enerji kaynaklarının velut kullanılmasına ve karbon emisyonlarının dizgesel kendisine azaltılmasına müteveccih planlar yürüttüklerinin altını çizen Önal, hep alıcı sayısı ve izole bant genişliğindeki ehemmiyetli artışlara karşın akıbet senelerde canlılık tüketimini ezici hayattaki biraz telekom operatöründen birisi olduklarını vurguladı.

Toplam erke tüketimlerinin akıbet 5 yılda yüzdelik 3 azaldığına dikkati çekici Önal, "3 binden aşkın temel istasyonumuzu elan az erke tüketen velut ekipmanlarla yeniledik. Beş sene içerisinde salname 31 milyon kWh erke tasarrufu sağlayarak sayı farkı 15 bin titrem karbon salınımını engellediğimizi paylaşmaktan alım çalım duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Önal, sanata verdikleri önemden bahsederken Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Telekom ortada imzalanan anlaşmayı da hatırlattı.

Sanatın da aynı haberleşme gibi, kullanıcılarını birleştiren ve yakınlaştıran birlikte görevi bulunduğunun altını çizen Önal, "Bu birleştirici etkiden hareketle, eş olduğumuz uygulayım bilimi ve sayısal transformasyon deneyimini kültür-sanat bölgesine aktarmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda AKM’nin anne destekçisi olurken bu kalburüstü binanın kalbi, iri opera salonuna da Türk Telekom Opera Salonu kendisine 7 yıllığına ismimizi verdik." dedi.

"2021 öngörülerimizi aşan birlikte sonuç"

2021 yılının öngörülerini aşan birlikte ürün olduğuna dikkati çekici Önal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şirketimiz yılı erdemli operasyonel ve mali neticelerle tamamladı. Konsolide gelirler 4. çeyrekte salname bazda yüzdelik 28,9 faiz ile çecik arzdan beri en faziletli artışı kaydetti. Operasyonel gelir, akıbet çeyrekte yüzdelik 21,2 artarak salname en faziletli büyümesi bulunan yüzdelik 19,5'e ulaştı ve tamamı sene düşüncesince düzeltilmiş edilmiş yüzdelik 18'lik öngörümüzü aştı. 2022 yılı düşüncesince kestirmece yüzdelik 23 ile 25 aralığında sağlık büyümesi, kestirmece 17,5 bilyon TL ile 18,3 bilyon TL aralığında FAVÖK ve kestirmece 12,5 bilyon TL envestisman masrafı öngörüyoruz.

2021'de 1,5 milyon net sürdürümcü elde eden Türk Telekom'un hep sürdürümcü sayısı 51,8 milyona ulaştı. Sabit genişbant genel ağ aboneleri, hep 14,3 milyona yükseldi. Sabit genel ağ tabanının yüzdelik 67'sini gerçekleştiren hep fiber sürdürümcü sayısı, 2021'de yüzdelik 54,3 artarak 9,6 milyona ulaştı. Fiyatlama, acemi sürdürümcü kazanımları ve yukarı pakete geçişlerle desteklenen çakılı genişbant ARPU büyümesi 2021'de salname yüzdelik 14,2’ye erişti. Mobil sürdürümcü sayısı, faturalı ve faturasız segmentte hep 844 bin net artım ile 24 milyon olurken, hareketli ARPU ise salname yüzdelik 13,8 büyüdü."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler