USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk tarımında istihsal ve gümrahlık sayısal teknolojilerle artacak

Tarım ve Orman Bakanlığına ilişkin Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), yürüttüğü sayısal teknoloji projeleriyle hem istihsal ve verimin artmasını bununla birlikte çiftçilerin istihsal maliyetlerinin azalmasını hedefliyor.

Türk tarımında istihsal ve gümrahlık sayısal teknolojilerle artacak
11-03-2022 11:23
Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığına müteallik Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), ilaçlamadan sulamaya, hayvancılıktan nebat hasadına denli ayrışık bölgelerde teknolojik planlara odaklandı. Kurum, hasat tahmini, kuraklıkla mücadele, tarımda teknoloji kullanımı, Ar-Ge ve inovasyon politikalarının beraberinde sayısal projelerle çiftçilerin yaşamını kolaylaştırmayı, istihsal ve verimliliği artırmayı amaçlıyor.

Bu kapsamda, hayvanların inanılır yerine özelliklerinin belirlenmesi ve eşya dibine katılması neredeyse Küçükbaş Hayvan Islahına Yönelik Akıllı Ölçüm Platformu Prototipinin Geliştirilmesi Projesi yürütülüyor.

Ayrıca, bağcılıkta ilaçlama, gübreleme ve arazi el işi üzere faaliyetlerde kullanılmak üzere Bağcılığa Uygun Tarımsal Otonom Robot Projesi üstünde çalışılıyor.

Projelerde, hastalıkla cenk de ehemmiyetli arsa tutuyor. Hastalık mülemma yerlerin ve illet şiddetinin tespiti neredeyse başlatılan Otonom İlaçlama Robotu Projesi bitmeme ediyor.

İHA'lar da devrede

Son senelerde kullanımı tedricen yaygınlaşan ve harp meydanlarından yangınla mücadeleye denli ayrışık bölgelerde yararlanılan insansız iklim araçları (İHA) zirai faaliyetlerde de ön plana çıkmaya başladı.

Bu kapsamda İHA'larla Görüntü İşleme Temelli Hassas Tarım Uygulamaları Projesi yürütülüyor. Projeyle toprak, kuraklık, kemre durumu, hasat tahmini, toplam ürün hesabı ve değişik mahsulat düşüncesince müşterek kitabevi oluşturulmasına müteveccih enfrastrüktür kurulması planlanıyor.

Ayrıca, TAGEM, Gezen Hibrit Sağımcı Projesi ile küçükbaş hayvancılıkta kalitenin ilerletilmesini ve pres giderlerinin düşürülmesini öngörüyor.

Uzaktan algılamayla elde edilmiş verilerin, nebat su tüketimine ait yerine sulama, susuzluk ve randıman tahmini çerçevesinde değerlendirilmesi düşüncesince Dijital Sulama Yönetim Sistemi kurulması düşüncesince icraat yürütülüyor.

"Tarım 4.0" dönüşümü

TAGEM Genel Müdürü Nevzat Birişik, AA muhabirine, tarımda sayısal teknolojilerin kullanılmasına müteallik değerlendirmede bulundu.

Tarımsal inkılap projeleriyle üretimde girdi maliyetleri azaltılırken randıman artışının sağlanmasını hedeflediklerini tamlayan Birişik, doğacak nesillere tarım yapılabilecek katıksız kaynaklar tasarruf etmek istediklerini söyledi.

Birişik, bilgelik ve enformasyon teknolojileri yardımıyla "Tarım 4.0" ve ya "dijital tarım" yerine adlandırılan, kırılan kom istihsal sistemine ait müşterek tekâmül yaşandığını dile getirerek, takip edeni yapılabilen, arama edilerek karışma edilebilen müşterek tarım sistemine geçildiğini bildirdi.

Tarımsal üretimin rastgele evresinde geçer vasıtaların sensörlerle donatılarak, tamamı istihsal boyunca makinelerin birbirleriyle iletişime geçebildiğini tabir fail Birişik, şöyleki konuştu:

"Sensörlerle donatılmış tarım aletleri ve alanlarıyla çiftçilere ne alanda, ne tarz kemre kullanmaları gerektiği, iklim koşulları, bitkinin gereksinim duyan mineral ve sulama miktarı, toprağın durumu, tahmini hasat tarihi üzere mevzularda etraflıca bilgelik vererek, verimin en yukarı düzeye çıkartılmasını hedefliyoruz. Bu sayede üreticiler, kurnaz teknoloji cihazlarıyla tamamı ilk teşrin sahasını düzen ve gözlemleme olanağına ehil olurken iş enerjisini ve istihsal girdi maliyetlerini minimize edip, nitelikli ve efdal oranda randıman sağlayabiliyor."

"Maliyet azalıyor, randıman artıyor"

Tarımda sayısal dönüşümün faydalarına ayraç fail Birişik, "Dijital teknolojilerin tarım sektöründe uygulanması, üründe verimin artmasını, maliyetin azalmasını sağlıyor, hâlâ az randıman kaybı oluyor. Su, mahrukat ve gübrenin asgari kullanımı muhtemel olurken çevreye duyar yaklaşımla doğacak nesillere tarım yapılabilir alanlar bırakmanın yolu açılıyor." dedi.

Birişik, tarımda teknoloji kullanımının yönetilmesi, millî önceliklerin açık açık belirlenmesi, ilerlemenin izlenmesi ve siyaset sonuçlarının ve etkilerinin tanımlanan hedeflere gereğince değerlendirilmesi icap ettiğini belirterek, "TAGEM, tarımda istikbal teknoloji kullanımı dair çelimli kurumsal altyapısı ve tahminî 1 bilyon vahdet Ar-Ge bütçesi ile tarım politikaları doğrultusunda, üniversite, araştırman ve hususi endüstrisi müşterek araya getirerek, toy teknolojilerin iklim tarımının hizmetine sunulmasına önderlik ediyor." diyerek konuştu.

TAGEM ve projeleri hakkında

TAGEM içerisinde 48 araştırı enstitüsü, 24 araştırı yetkisi maruz kurum, 28 istikbal Ar-Ge merkezi ve 47 hususi kol Ar-Ge ofisi bulunuyor. Ayrıca, 32 geniş bankasında 317 bin malzemesi mevcut kurum, ürettiği bilgelik ve teknolojilerle piyasaya salname tahminî 4,2 bilyon teklik ulama sağlıyor.

TAGEM kabilinden akıbet 10 yılda, Ar-Ge dayanak noktası ve iş birliği, ulusal/uluslararası, TÜBİTAK/ ilmî araştırı projeleri engelleme 6 bin 100 plan gerçekleştirildi. Tarla bitkilerinde 832, bostan bitkilerinde 35 tarz ile 118 hasılat düzelti edildi. Süs bitkileri, sebzeler, üzüm, çekirdeksiz limon, dikensiz gülün beraberinde 6 arı şekli de düzelti edilen enva ortada arsa aldı.

İlk yerel ve ulusal kasap tavuk ANADOLU-T, yerel ve ulusal mikrobiyal gübre, sığırlarda anne-baba atama kiti, atlarda anne-baba atama kiti, toy doğan buzağı, kuzu ve cedi ölümlerine erinç toplu antiserum da kasıntı kabilinden geliştirildi.

Bunların beraberinde Yerli Otomatik Traktör Dümenleme ve Kontrol Sistemi'nin Geliştirilmesi, Çiftlik Yönetim Sistemi, Buğday Hasadında Dane Kayıplarının İzlenmesi ve Takibine Yönelik Sistem, Elektrikli Bahçe Traktörü Prototipi, Elektronik Hayvan Takip Sistemi, Bulut Tabanlı Verim Görüntüleme, Haritalama ve Takip Sistemi ile Bitkisel Üretimde Değişken Düzeyli Gübre Uygulamaları üzere projeleri yaşama nâkil kurum, Dijital Bitki Su Tüketim Rehberi hazırladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler