USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 'Pençe'si yıldırı yuvalarını dağıtıyor

TSK, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği "Pençe" serisi operasyonlarla yıldırı örgütüne ciddi vuruş vurdu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 'Pençe'si yıldırı yuvalarını dağıtıyor
28-04-2022 10:05
Ankara

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği "Pençe" serisi operasyonlarla yıldırı örgütüne ciddi çarpış vurdu. 2019'da Hakurk ile başlamış bulunan Sinat-Haftanin ile bitmeme eden, Metina ve Avaşin-Basyan ile esneyen ve sonuç namına Zap bölgesiyle devam eden Pençe serisi operasyonları kapsamında 1067 yıldırıcı kuvvetsiz duruma getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "terörle mücadelede dünkü nezdinde asayiş konseptine gidildiğini" açıklamasının peşinden Irak'ın kuzeyindeki yıldırı yuvaları peşinden planlı operasyonlarla dağıtıldı.

"Pençe serisi" namına bilinen bu operasyonlardan ilki üç yıl ilk gerçekleştirildi. Hakurk dalında yıldırı örgütünce geçer in ve sığınakların imha edilmesi ve teröristlerin kuvvetsiz duruma getirilmesi amacıyla başlatılan operasyon düşüncesince 27 Mayıs 2019'da düğmeye basıldı.

Operasyon kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığına dair acı dayanak vasıtalarının atışları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına dair uçakların iklim harekatıyla yumuşatılan erek alanına iklim hamle harekatıyla komandolar indirildi.

Belirlenen hedeflerin başarıyla arama dibine alınmasının peşinden harekatın dünkü safhasına geçildi. Devam fail operasyonun piyasasının genişletilmesiyle meydana gelen Pençe-2 operasyonunda yıldırı yuvaları parçalandı. Mehmetçik, Pençe 1 Operasyonu'nda 126, Pençe-2 Operasyonu'nda ise 102 teröristi kuvvetsiz duruma getirdi.

Hudut güvenliğine müteveccih Hakurk'tan mevrut tehdidin iri miktarda kaldırılmış edilmesinin peşinden Türk Silahlı Kuvvetlerinin nezdinde ahir gayesi Sinat-Haftanin bölgesindeki yıldırı yuvaları oldu.

Milli Savunma Bakanlığı 24 Ağustos 2019'da icra ettiği açıklamada, "Hudut güvenliğini ileriden sağlamak, teröristlerle ilişik in ve sığınakları imha buyurmak özgü Sinat-Haftanin dalında Pençe -3 Operasyonu'nun başlatıldığını" duyurdu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına dair uçaklar, Kara Havacılık unsurları, SİHA/İHA'larla desteklenen operasyon kapsamında yıldırı örgütüne ilişik hedefler biricik on paralık imha edildi.

Söz konusu operasyonlarla koordineli aşırı sayıda iklim harekatı da gerçekleştirilirken Pençe-3 Operasyonu'nda kuvvetsiz duruma getirilen toplanmış yıldırıcı sayısı 102 oldu.

81 erek imha edildi

Terörle mücadelenin küsurat nezdinde gidişatta bitmeme etmiş yer aldığı ahir süreçte Milli Savunma Bakanlığı, 15 Haziran 2020'de dünkü nezdinde harekatın yaşama geçirildiğini, "Türk harp uçakları teröristlerin inlerini başlarına yıkıyor" ifadesiyle açıkladı.

Pençe-Kartal ismi sunulan operasyon kapsamında Irak'ın kuzeyinde teröristler çeşidinden üs namına geçer Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk'taki yıldırı hedeflerine iklim harekatı düzenlendi.

Teröristlere ilişik barınak, barınak ve mağaralardan oluşan 81 hedefin imha edilmiş yer aldığı operasyona iklim genelindeki savaşçı üslerden koruyucu harp uçaklarının yanı sıra, İHA'lar, HİK ile tanker uçakları da katıldı. Hava harekatlarında iri miktarda domestik ve milli çokbilmiş cephane kullanıldı.

Hava harekatının doğrudan peşinden Mehmetçik nezdinde defa elan yıldırı hedeflerini imha buyurmak neredeyse Irak'ın kuzeyine harekat düzenledi. Pençe-Kaplan Operasyonu kapsamında Hava Kuvvetleri, acı dayanak vasıtaları, ATAK helikopterleri, İHA ve SİHA'larla desteklenen komandolar iklim hamle harekatıyla Haftanin'e geçiş ettirildi.

Bir ahir erek Gara

Operasyon kapsamında belirlenen yerlere komandolar karadan sızdırılmış harekatı gerçekleştirirken bazısı komando er er birlikleri de helikopterlerle alana indirildi. Operasyon kararında 228 yıldırıcı kuvvetsiz duruma getirildi.

Takvimler 10 Şubat 2021'i gösterdiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri nezdinde defa elan yıldırı hedeflerine müteveccih iri nezdinde harekatı gerçekleştirdi. Operasyonlar kararı ciddi zayiat verici yıldırı örgütünün, Irak'ın kuzeyinde bazısı alanlarda baştan korunma alanları yapmaya çalıştığının tespiti üstünde derin nezdinde iklim harekatı yapıldı. "Pençe Kartal-2" ismi sunulan operasyon kapsamında Gara dalında teröristler çeşidinden geçer hedefler derin acı dibine alındı.

Hava harekatında hedeflerin kusursuz isabetle vurulmasının peşinden alana kişmiri unsurları helikopterle indirildi. Operasyonla yıldırı örgütünün bölgedeki varlığına ciddi çarpış vurulurken 65 yıldırıcı kuvvetsiz duruma getirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Terör örgütüne müteveccih operasyonların sürdüğü çağda Türk Silahlı Kuvvetleri bu posta de Metina ve Avaşin-Basyan'daki yıldırı hedeflerine müteveccih Pençe Şimşek ve Pençe Yıldırım Operasyonu'nu başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan 2021'de Kara Kuvvetleri Harekat Merkezi'ndeki Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki TSK kumanda kademesiyle videoteyp konuşma yöntemiyle görüşerek Mehmetçik'e muvaffakiyet dileklerini iletti, operasyonun başlatıldığını kamuoyuna duyurdu.

"Terörün kökünü kazımakta ve vatandaşlarımızı yıldırı belasından ağız ağıza kurtarmakta kararlıyız" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu zamanı mücadeleyi meydana getiren Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun alp mensuplarıyla alım çalım duyduklarını belirtti.

Operasyon kapsamında komandolar teröristlerin inlerine girdi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına dair uçaklarla, Kara Kuvvetleri Komutanlığının acı dayanak vasıtaları yıldırı hedeflerini yerle nezdinde etti. Milli Savunma Bakanlığı operasyonlara dair ilerleyici sürede icra ettiği açıklamada, Pençe Şimşek'te 176, Pençe Yıldırım'da ise 211 teröristin kuvvetsiz duruma getirildiğini duyurdu.

"Kilit" kapanıyor

Hudut güvenliğini getirmek neredeyse Hakurk ile başlamış bulunan Sinat-Haftanin ile bitmeme eden, Metina ve Avaşin-Basyan ile esneyen operasyonların peşinden Mehmetçik bu posta hedefine yıldırı örgütü düşüncesince iri atasözü tabir fail Zap'ı aldı.

Teröristlerin yuvalandığı sahaların merkezi konumunda arsa düzlük ve Pençe serisi harekatlar kapsamında Hakurk, Metina'dan kaçan teröristlerin toplandığı semt bulunan Zap'a müteveccih operasyon düşüncesince 17 Nisan 2022'de harekete geçildi.

Terör örgütü kamplarının bulunmuş yer aldığı ve örgütün bazısı elebaşlarının arsa almış yer aldığı alana müteveccih operasyona Pençe Kilit ismi verildi.

Irak'ın kuzeyinden meydana gelen saldırılara "kilit vurulması" kapsamında planlanan operasyonda, hedefler iklim harekatları ve acı dayanak vasıtaları ile eyyam öncesinden vurulmaya başlandı.

Diğer operasyonlarda yer aldığı denli Irak'ın komut hakları ve arsa bütünlüğüne okkalı nezdinde biçimde meydana gelen Pençe Kilit kapsamında 17 Nisan gecesi serbest kabiliyetli iklim harekatı düzenlendi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına dair uçakların katılmış yer aldığı harekatta Havadan Erken İhbar Uçağı, İHA ve SİHA’larla baş başa tanker uçakları da fariza aldı.

Mehmetçik Zap’ta

Uçakların belirlenen hedefleri kusursuz isabetle vurmasının peşinden semt Fırtına, ÇNRA ve öbür futbolcu unsurlarınca derin acı dibine alındı.

Ateş dayanak vasıtaları atışlarının peşinden ATAK helikopterleri, İHA ve SİHA'larla desteklenen hususi Kuvvetler unsurları ve komandolar karadan sızarak ve helikopterlerle alana geçiş etti. Helikopterleri domestik ve milli ATAK helikopterleri korudu.

Hava hamle harekatının tamamlandıktan sonraları Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, operasyonun nezdinde numara safhasında belirlenen hedeflerin ele geçirildiğini, operasyon kapsamında şu anne denli 57 teröristin kuvvetsiz duruma getirildiğini açıkladı.

Öte taraftan topu topu bu operasyonlarla dair namına Irak'ın kuzeyindeki yıldırı hedeflerine müteveccih aşırı sayıda iklim harekatı da düzenlendi.

Hedef yalnızca teröristler

Milli Savunma Bakanlığının bahis konusu operasyonlara müteveccih açıklamalarında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yıldırı hedeflerine müteveccih gerçekleştirdiği topu topu faaliyetlerde yer aldığı denli Pençe serisi operasyonlarda da hedeflerin yalnızca ve yalnızca teröristler yer aldığı nice defa vurgulandı. Operasyonların Irak'ın komut hakları ve arsa bütünlüğüne okkalı nezdinde biçimde gerçekleştirildiği belirtildi.

Bunlarla baş başa topu topu faaliyetlerde yer aldığı denli bu operasyonlar esnasında sivillerin, zamanı ve kültürel yaratıklar ile çevrenin dokunca görmemesi düşüncesince değme ayrışık tedbirin alındığı kaydedildi.

Söz konusu operasyonların nezdinde öbür eş niteliği ise efdal ölçüde takip edeni oldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberindeki TSK kumanda kademesi ile topu topu bu operasyonları aslında itibaren harekat merkezlerinden strateji etti.

Operasyonlara dahil bulunan birliklerin komutanları ile nice defa videoteyp konuşma toplantıları gerçekleştirdi.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler