USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk sanayisinin önce yeşil hidrojen tesisi düşüncesince imzalar atıldı

Balıkesir'de kurulması planlanan yeşil hidrojen tesisi düşüncesince hazırlanmakta olan teşrikimesai protokolü, GMKA, Enerjisa Üretim, Eti Maden, TÜBİTAK MAM ve Aspilsan Enerji yetkilileri kabilinden imzalandı.

Türk sanayisinin önce yeşil hidrojen tesisi düşüncesince imzalar atıldı
17-02-2022 15:43
İstanbul

Balıkesir'de kurulması planlanan Türkiye'nin geçmiş yeşil hidrojen tesisi düşüncesince teşrikimesai protokolü imzalandı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı'ndan (GMKA) meydana getirilen açıklamaya göre, "Yeşil Hidrojen Tesisi" düşüncesince hazırlanmakta olan teşrikimesai protokolüne imzalar, GMKA, Enerjisa Üretim, Eti Maden, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Aspilsan Enerji yetkilileri kabilinden atıldı.

İş donanması protokolü kapsamında yüzdelik 100 erke dönüşümünü ölçü önünde bulunan teknolojilerle karbon salımının düşürülmesinde taşıl yakıtlar adına ikame edilebilecek en iri potansiyele ehil seçenek erke deposu yeşil hidrojenin, Enerjisa Üretim'e ilgili Bandırma Enerji Üssü'nde üretimi ve kullanması düşüncesince başlama verildi.

Açıklamada, törende icra ettiği konuşmaya toprak maruz Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, projeyi sahip çıkan topu topu kuruluşlara teşekkürname etti.

İş birliklerini ve müşterek araya yetişme kültürünü aşırı önemsediklerini kaydeden Dönmez, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kamuda oluşan bu birikimi hususi kol ile beraberce kullanmamız, buralardan iyi muvaffakiyet hikayeleri çıkarmamız lazım. Bakanlığın açılım oldukça konkre ve akıllıca projeleri desteklemektir, ayrıca 'Bandırma Enerji Üssü' kabil kuruluşlarımızca eş müşterek görünüm belli bölgelerde yapılacak çalışmaların, Türkiye’de KOBİ’lere, akademiye, girişimcilere kâr sağlaması düşüncesince Bakanlık kaynaklarının harekete geçirilmesi de mümkündür."

"Türkiye ve evren düşüncesince ehemmiyet yapılanma ediyor"

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve MAM Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ise bahis konusu protokolün Türkiye'de ve dünyada aşırı ehemmiyet yapılanma ettiğini belirterek, amme ve hususi piyasanın müşterek arada olmasının öneminden bahsetti.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç de çalışkanlık gösterdikleri bölgenin potansiyelinin bilincinde olduklarını belirterek, "Hidrojen dair aşırı icraat gerçekleştirdik, dair aşırı karın yorduk. Geldiğimiz noktada değişen teknolojinin avantajları ve kuruluşlarımızın gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarında ağırbaşlı ilerlemeler büküm etmesiyle bu işi bundan böyle konkre kendisine konuşabilir bir vaziyete geldik." ifadelerini kullandı.

Eti Maden bu sene ehemmiyetli tesislerin aslını atacak

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Serkan Keleşer de bu sene yaşama faaliyete alacakları bor karbür tesisi yardımıyla ehemmiyetli eklenmiş değerler sağlayacaklarını belirterek, bu sene "ferro bor tesisi" ile "cevher içindeki lityumun elde edilmesi düşüncesince istihsal tesisinin" aslını atacaklarını anlattı.

Çok ehemmiyet verdikleri "sodyum bor hidrür üretiminin" yatırımı düşüncesince çalışmalara başlayacaklarını aktaran Keleşer, "Hidrojen dair da borun aşırı iri avantajları var ve bu pozitif yanları kullanarak eklenmiş kıymeti yüksek, sert bor-hidrojen bileşiklerinin üretimine odaklanacağız. Bu mevzuda da Eti Maden elinden mevrut desteği vererek bu iş birliğinin geliştirilmesine yardım sunacaktır." açıklamasında bulundu.

Aspilsan Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, bu protokolde bulunmanın kendileri düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de firmaların bu yönde müşterek girişiminin olması gerçek sevimsiz gücü oluşturuyor. Hidrojen dair dünyada gelişmeler sürerken Türkiye'nin bu mevzuda çalışmalarını hızlandırması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye hidrojen dair ehemmiyetli potansiyele sahip"

Enerjisa Üretim Üst Yöneticisi (CEO) İhsan Erbil Bayçöl, hidrojen dair Türkiye'nin ehemmiyetli müşterek gizil barındırdığını ve aceleci cereyan edilerek bu mevzuda Türkiye'de mürşit olunması icap ettiğini bildirdi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Enerji Yöneticisi Mehmet Volkan Duman, törende gerçekleştirdiği sunumda melez sistemler kendisince bilgelik verdi. Duman, Türkiye'nin erke inkılap sürecine ve abuhava düşüncesince geçmiş olacak dünkü erke sistemlerinin potansiyeline değindi.

Güney Marmara'nın hidrojen ekonomisini animasyon girişimlerine en ergonomik semt bulunduğunu özetleyen Duman, bölgenin Türkiye'nin en velut yenilenebilir erke santrallerini barındırdığını bildirdi.

Enerjisa Üretim Proses İzleme ve Ar-Ge Çalışmaları Müdür Yardımcısı Kahraman Çoban, Aspilsan Enerji İstanbul Ar-Ge Müdürü Dr. Emre Atay, TÜBİTAK MAM Kıdemli Başuzman Araştırmacı Doç. Dr. Fehmi Akgün ve Eti Maden Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı Derya Maraşlıoğlu da törende lokma gerçekleştirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler