USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk kadınlarının ürettiği ev yapımı salçalar Avrupa yolunda

Ankara'nın Ayaş ilçesinde 11 girişimci kadın, kurmuş oldukları birleşke ile ürettikleri salçaları ihraç ederek Avrupa sofralarını tatlandırıyor.

Türk kadınlarının ürettiği ev yapımı salçalar Avrupa yolunda
19-10-2021 12:30
Ankara

Domatesiyle adlı sanlı Ayaş'ta kişi tarlalarının mahsulüyle ev salçası karşılayıcı kadınlar, iç bu piyasanın yanında Almanya ve Hollanda pazarına açıldı.

Gelecek sene ağız ağıza örgensel tarımla domates üretimine geçmeyi planlayan kadın girişimciler, birlikte taraftan diyar ekonomisine ulama sağlamak, birlikte taraftan bayanların düzentileme hayatındaki yerini artırmak, başka taraftan da evren mutfaklarını ev yapımı salçalarla lezzetlendirmek istiyor.

Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zehra Varol, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bayanların tarlada üretimin rastgele dalında çalıştığını belirterek, giderek bu emeği şimdi canlı kesinlikle kullanabileceklerini düşündüklerini söyledi.

Bir müddet sonraları ayrışık yerlerden birleşke kurarak üretime şimdi birlikte tomar bedel katabilecekleri anlamında düşünüm donanmasına vardıklarını özetleyen Varol, "Bu düşüncesi olgunlaştırdık 11 kadın çiftçiyle kooperatifimizi kurduk. Tarlada canlı bizler, lakırtı sahibi olalım, kendimize ilgilendiren birlikte yapılış üstünden düzentileme deneyelim ve kişi iktisadi özgürlüğümüzü kazanalım istedik. Aynı sürede da köyümüzün ve bölgemizin şimdi aşırı kalkınmasını amaçladık." sanarak konuştu.

"Bu sene bakımından tahminî 90 titrem salça üretimimiz olacak"

Varol, bölgelerinde imal edilen domateslerle ev yapımı salça gerçekleştirmek düşüncesince yola çıktıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kooperatifimizin evvel projesi olarak, kişi yetiştirdiğimiz Ayaş domateslerinden mahallî ev salçası gerçekleştirmek düşüncesince tesisimizi kurduk. Şu andaki üretimimizin tüm birleşke ortaklarının kişi tarlalarından elde edilmiş domateslerle yapılıyor, fakat yetmediği devir Ayaş çiftçisinden gerçekleştirme ediyoruz. Fabrikamızın tahminî 150 titrem domates salçası yapabilme istihsal kapasitesi mevcut fakat kılıç bunun tamamını kullanmadık. Piyasaya girdikçe, pazarı geliştirdikçe üretimimizi de artırmamak istiyoruz. Bu sene bakımından tahminî 90 titrem salça üretimimiz olacak."

"İş birliklerinin çoğalması düşüncesince dayanak noktası istiyoruz"

Pazar kapasitesinin rastgele güzeşte güneş genişlediğini vurgulayan Varol, evvel kendisine iç piyasada fariza verdiklerini fakat 2020 bakımından taşınmazlar dışına da açıldıklarını söyledi.

Varol, laflarına şu şekilde bitmeme etti:

"İlk aşamada domestik piyasayla başladık, Ankara bizim düşüncesince aşırı önemliydi. Şu anda Ankara'da 3 evcil zincir market ile birlikte Türkiye genelinde fariza sağlayan zincir markete ürünlerimizi veriyoruz. İlerleyen müddet düşüncesince hedefimiz, arsıulusal sektöre açılabilmekti. dışsatım belgemizi aldık. Çok şükür ki geçtiğimiz sene taşınmazlar dışına mahsul satışımızın başlangıcını yaptık. Hollanda'ya birlikte fırka gönderdik, beğenilmesi hesabına ikinci sevkiyatımızı gerçekleştirdik. Küçük sevkiyatlar olsa da şu an bizim düşüncesince aşırı değerli. Ardından birlikte hacim da Almanya'ya mahsul yolladık. Hedefimiz, aşırı şimdi birlikte tomar ülkeye müteveccih birlikte pazar. Bu sene düşüncesince de Hollanda'dan havale var, onun hazırlıklarını yapıyoruz. Diğer Avrupa ülkelerine de ferahlamak istiyoruz. Bunun yanında Orta Doğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetlerine dış satım muktedir ballanmak düşüncesince icraat yürütüyoruz. İş birliklerinin çoğalması düşüncesince dayanak noktası istiyoruz. Tarım, Aile ve Sosyal Hizmetler, Ticaret ve Çalışma Bakanlıklarına ileti atmak istiyorum. Bizlere esen olsun rastgele devir destekleri var, fakat bu desteklerin şimdi konkre olmasını istiyoruz. Bizim kabil üretime geçmiş, pazarda arazi meydan kooperatifleri ve girişimci hanımları şimdi aşırı desteklemelerini istiyoruz."

"Tamamen örgensel tarıma geçiyoruz"

İkinci hedeflerinin örgensel ekincilik olduğuna ve bunun düşüncesince harekete geçtiklerine ayraç fail Varol, "Bu sene örgensel tarıma geçişte ikinci yılımız. Artık seneye topraklarımız bizlere ağız ağıza yüzdelik beniz örgensel domateslerimizi verecek. Biz de bundan böyle etiketlerimize örgensel logosunu basabileceğiz. Bu sayede de Türkiye'de evvel el örgensel salça üreten birleşke olacağız." dedi.

Hedeflerinden birinin de ilerleyici devirde dede tohumlarıyla mahsul kabul etmek bulunduğunu vurgulayan Varol, "Hedeflerimizden birisi de dede tohumlarımızı esasen yaygınlaştırmak. Onunla alakalı icraat yapıyoruz. Orijinal Ayaş domatesinden domates suyu üretmeyi hedefliyoruz. Şu an domates salçası ve domates püresi üretiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Türk hanımı üretimde eğer olmazsa diyar kalkınamaz"

Kooperatif Başkanı Varol, girişimci Türk hanımlarına sağlam kazanmak istediklerini belirtti.

Tarih süresince Türk kadının rastgele devir üretimin ortamında çalışkan arazi aldığını tabir fail Varol, "Kadınlar, rastgele devir üretimde arazi almalı. Korkmadan girişimci olmalı. Çünkü, Türk hanımı üretimde eğer olmazsa diyar kalkınamaz. Kadınlar bütünlük ortamında teşebbüste bulunmalı ve üretime karışma olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler