USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türk iş insanlarından Azerbaycan’a teşrikimesai çıkartması

25. Uluslararası İş Forumu (IBF-International Business Forum) Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki çalışmalarına başlarken, “Azerbaycan, Asya'nın incisi” sloganıyla planlı toplu tartışma kapsamında Türkiye'den ve dünyadan 500'den çok iş insanı ve yatırımcı Azerbaycan'd

Türk iş insanlarından Azerbaycan’a teşrikimesai çıkartması
15-11-2021 16:00

Azerbaycan Ekonomi Bakanlığına dair Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Kalkınma Ajansı (KOBİA) ev sahipliğinde Bakü Kongre Merkezi'nde planlı forumda Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Türkiye ve Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği (TÜİB) şürekâ yerine toprak alıyor.

Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlamış bulunan forumun açım törenine, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov, Ulaştırma, İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Reşat Nebiyev, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ilkin edinmek neredeyse uzuv ülkelerden hükümet yetkilileri, iş insanları, arsıulusal firmaların temsilcileri ve tecim odaları temsilcileri de ortaklık sağlıyor. Panel tartışmaları, devletlerin sunumları, düet toplantılar, fuar kabilinden etkinlerin yapılacağı bulunan forum, 30'a yaklaşan ülkeden mevrut iş insanlarını buluşturuyor.

Azerbaycan-Türk kardeşliği ve Azerbaycan'daki makul iş ve envestisman ortamı huzur filmlerin gösterildiği törende mütekellim Cabbarov, Karabağ'ın yenileme planı çerçevesinde acemi iş ve envestisman imkanlarının planlandığını belirterek, “Ağdam ilinde Sanayi Parkı, Araz Vadisi Ekonomik Bölgesi Endüstri Parkının oluşturulmasına dair kararlar verildi. Bu alanda ehemmiyetli planların oluşturulmasına katkılar sağlayacaktır.

Azerbaycan'ın topu topu endüstri bölgelerine 6,7 bilyon manat tahsis edildi, 6,3 bilyon manat envestisman doğrusu yapılmıştı. Azerbaycan Uluslararası İşletme Şirketi hariç, bu senenin önce 9 ayında hususi kesim yatırımları yüzdelik 11 gerçek artım kaydetti. Önümüzdeki 5 yılı havi ve Cumhurbaşkanı çeşidinden bu senenin başlarında onaylanan kalkınma öncelikleriyle mevzun bulunan ciddi kalkınma planı diploma aşamasındadır ve ülkenin kalkınma beklentilerini içermektedir” ifadelerini kullandı.

Petrol dışı dış satım 2'ye katlandı

Azerbaycan'ın endüstri bölgelerinden alan yağı dışı ihracatının 2'ye katlandığını anlatım fail Cabbarov,“2017 senesinde ülkede alan yağı dışı endüstri üretiminde endüstri bölgelerinin oranı yüzdelik 3,2 iken demin yüzdelik 14,2 oldu. Bu senenin önce 9 ayında endüstri bölgelerinden ihraç edilen alan yağı dışı mamüllerin değeri, sabık senenin bire bir zamanına mucibince 2 büküm hâlâ fazla. Sanayi bölgelerinde imal edilen mamüllerin alan yağı dışı ihracattaki oranı yüzdelik 18'dir. Bu veriler, Azerbaycan ekonomisinin stabil ve küsurat bir çabucak geliştiğini gösterirken, ecnebi ve evcil yatırımcıların Azerbaycan'da faaliyete başlaması ve işlerini büyütmeleri düşüncesince güzel bir müstevi oluşturuyor” dedi.

Azerbaycan'ın envestisman potansiyeline yer veren Nebati, “Azerbaycan'ın iktisadi potansiyeli, makroekonomik görüntüsü tıpkı zamanda Bağımsız Devletler pazarında 320 milyon insana muvasala olanağı sağlaması, yılda 3 milyon turisti ağırlaması ve 10 milyon turisti ağırlayabilecek potansiyele ehil olması, Karabağ'ın baştan inşasının sunmuş olduğu fırsatlar, ara sınav kolaylığı, ara sınav muafiyeti kabilinden kolaylaştırıcı icraat ile yatırımcılar düşüncesince keşfedilmeyi muntazır şişman bir envestisman ortamı sunuyor. İkinci Karabağ Savaşı'nın arkası sıra Karabağ'da işgalden kurtarılan sahaların baştan yapımı sürecinde enfrastrüktür ve fevk çatı dair da şişman bir istem var” diyerek konuştu.

“Azerbaycan ile ticaretin hacmini 15 bilyon dolara çıkarmamız lazım”

Eylül kocaoğlan sebebiyle Azerbaycan ile Türkiye arasındaki tecim kütlesinin kestirmece 3 bilyon doları bulduğunu vurgulayan Nebati, “Bu Azerbaycan düşüncesince de, bizim zarfında ehliyetli değil, 15 bilyon dolara çıkmamız geçişsiz ve hedefimizi gerçekleştirmemiz lazım. Bu açıdan bugünkü güruh aşırı önemli. Gerek Azerbaycanlı, icap ise Türk kardeşlerimizin önerileri bizim düşüncesince defa kılık olacak. Atacağımız rastgele adım, Azerbaycan ve Türkiye düşüncesince olmalı. Türkiye, Azerbaycan düşüncesince İtalya'dan sonraları ihraç meydana getirilen tecim hacmine ehil bulunan gayrı ülkedir. Azerbaycan'ın en bir tomar envestisman icra ettiği diyar de Türkiye'dir” dedi.

Nahçıvan koridorun açılmasıyla bu arada Türkiye ve Azerbaycan'ın karayolu ile bağlanacağına aksan karşıcı Nebati,“ Karabağ zaferinin arkası sıra ilişik bölgenin imarı Türkiye ile Azerbaycan iş donanmasına bir apayrı gizil alanıdır. Türkiye bu mevzuda Azerbaycan'a desteğini sağlamaya sürdürecektir. Nitekim topu topu Türk yapım şirketleri işgalden kurtarılan yerlere gidip çalışmalara başlamıştır. Tarım ve Orman bakanlığımızın Karabağ mevki sarsıntısı planı gereğince da, ekincilik ve hayvancılık sektöründe de mukteza destekte bulunulmaktadır” diyerek konuştu.

“İlerideki aylarda konuşulacak yegâne bilinçlilik para şişkinliği olacak”

Dünyanın ilerideki aylarda konuşacağı yegâne şeyin para şişkinliği olacağını vurgulayan Nebati, “1973 OPEC krizinden sonraları mütekâmil devletler durgunluğa faktör bulunan kararlar alıp ekonomilerini resesyona soktukları için, şu anda hâlâ davranışlarında ölçülü giderler ve genişletici politikalarına bitmeme ediyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki dönem, enflasyonla huzur karşıya olacağımız bir dönemdir. Ama tığ Türkiye yerine enflasyonun bu etkilerine sunulan tükenmek düşüncesince doğalgazı 4'te 1 fiyatına halen satmaya bitmeme ediyoruz, ekincilik sektöründe çiftçilerimize destek sunar veriyoruz ve önümüzdeki yılda destekleri artıracak tedbirler alıyoruz. Biz bir ve bu arada akım ettiğimiz sürece Allah'ın izniyle bizi engelleyecek, yolumuza taş koyacak kimesne çıkmaz. 21. asır bizim yüzyılımız, 21. asır Türk yüzyılı, İslam medeniyetinin yüzyılı, 21. asrın anahtarı sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden küşade bulunan zaferin asır olacaktır.” ifadelerine toprak verdi.

Törenin arkası sıra gazetecilere açıklamalarda mevcut KOBİA Başkanı Orhan Memmedov, 30'a yaklaşan ülkeden mevrut iş insanlarına, Azerbaycan'ın iktisat potansiyeli ve envestisman olanakları huzur bilgiler verileceğini tamlayan Memmedov, “Bu şahıslara gelecekte Azerbaycan'a envestisman yapmaları düşüncesince motivasyon ve yardımlar da bulunacağız. Karabağ huzur muhtelif mevzularda paneller de düzenlenecek. Bu panellerde işgalden kurtarılan topraklarımızdaki envestisman olanakları ve iktisadi potansiyeller huzur bilgiler vereceğiz” diyerek konuştu.
Açılış törenin sonunda, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki teşrikimesai ve gelecekteki mevki sarsıntısı planına dair vesikalar imzalandı.

17 Kasım'a derece Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bitmeme edecek forumda, Karabağ'da gerçekleştirecek planlara yatırımcıların alınması motivasyon edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler