USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk iş insanları, yatırımlarıyla Türkiye ile Afrika devletleri ortada güreşçi köprüsü kuruyor

Türk iş insanları, Afrika kıtasının ayrımlı vatanlarında envestisman ve tecim alanındaki adımlarıyla Türkiye ile Afrika devletleri ortada güreşçi köprüsü kuruyor.

Türk iş insanları, yatırımlarıyla Türkiye ile Afrika devletleri ortada güreşçi köprüsü kuruyor
24-10-2021 13:36
İstanbul

Etiyopya'dan Nijerya'ya, Güney Afrika'dan Ruanda'ya nice Afrika ülkesinde çalışkanlık yayınlayan Türk firmaları, gıdadan erke sistemlerine, inşaattan tarıma ayrımlı bölgelerde envestisman yapıyor ve ticari ameliyat yürütüyor.

Açılan diplomatik misyonlarla koşut ilerleyici çapraz tecim hacmi, 25 bilyon dolara yükselirken, maksat 50 bilyon dolara iktiran kılmak şekilde belirlendi.

Hayat Holding çatısı altında çalışkanlık göstererek hijyen, mertlik kağıtları, ev ihtimam ve ferdî ihtimam kategorilerinde istihsal karşıcı Hayat Kimya; Nijerya, Cezayir ve Mısır'a envestisman yaparak Türkiye ile Afrika devletleri arasındaki tecim hacmine yardım sağlıyor.

Üçüncüsü planlı Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'na Afrika devletleri ve Türkiye'den 3 bine benzeyen iş insanı katıldı. Foruma eklenmiş bulunan Hayat Holding Genel Sekreteri Osman Aksoy, Afrika ülkeleriyle ticari münasebat ve envestisman olanaklarına bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Aksoy, "Afrika, Türkiye çeşidinden levent boylu seneler boşlama edilmiş ortak coğrafya. Maalesef Afrika, seneler boyu yoksullukla, dirilik güvenliği ve terörle anılan ortak ana kara şekilde gösterilmiş ve bundan dolayı Türkiye de buralardan ırak kalmış. Halbuki asıl gidiş baş döndürücü farklı." değerlendirmesinde bulundu.

İş forumunun Afrika memleketlerini tanışıklık namına baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Aksoy, akıbet 15-20 yılda Afrika'ya bulunan talebin mahsus ortak seviyeye ulaştığını ve Türk iş insanlarının Afrika'nın önemini gördüğünü tabir etti.

"Her forumda henüz ortak tomar katılma oluyor"

Her Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'na henüz ortak tomar katılma olduğuna ayraç fail Aksoy, "Bundan eski 2 foruma da katılmıştım ve hakeza derin ortak katılma yoktu. Demek ki dördüncü toplu tartışma henüz da dobra ve velut olacak. İş insanlarının, devletlerin birbirini tanıması düşüncesince bu toplu tartışma baş döndürücü önemli." ifadelerini kullandı.

Afrika'da 1,3 bilyon kişi bulunduğunu ve istihlak alışkanlıklarının acemi gıcır geliştiğini aktaran Aksoy, "Bu proses Afrika devletlerinde envestisman ve tecim gerçekleştirmek talip Türk firmaları düşüncesince okazyon olabilir." dedi.

Hayat Kimya, Afrika'da 3 ülkede envestisman yaptı

Kenya'da da envestisman hedeflediklerini ve Güney Afrika bölgesi düşüncesince de çalışmalarının bitmeme etmiş olduğu bildiren Aksoy, "Afrika ülkelerinin birçoğunda bürokratik sorunlar olabiliyor. İş süreçlerinin neticelenmesi levent boylu süreler alabiliyor. Özellikle limanlarda bekleme süreleri levent boylu oluyor. Gümrüklerde işler az buçuk aheste işliyor. Bu gidiş da ticari adımlarda sorunlara defa açabiliyor. Bu hastalıkların devir zarfında çözüleceğine inanıyorum." niteleyerek konuştu.

Aksoy, Afrika devletleri ortada ticareti kolaylaştırmak az daha açılan AfCFTA Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması'nın gelişim kaydettiğini, bu anlaşmanın birlik şekilde uygulanmasıyla dünyanın en şişman başıboş tecim bölgesi ve ortak nevi gümrük birliğinin oluşacağını, Afrika devletleri ortada mülk hareketi ve ticaretinin artacağını, Türk iş insanlarının da Afrika'da henüz şen envestisman ve tecim yapabileceğini anlattı.

Afrika devletlerinde ve umumi şekilde iklim haricinde envestisman yapmanın önemine ayraç fail Aksoy, şunları kaydetti:

"Yurt haricinde envestisman gerçekleştirmek o ülkeyi sizin düşüncesince ehemmiyetli ortak alışveriş yapıyor. Yatırım yaptığınızda o ülkeye, ortak manada öz firmanıza Türkiye'den nısıf mamul, kabak özellik ve ambalaj materyali ihracatı yapıyorsunuz. Örneğin, ortak ülkeye tükenmiş mahsul şekilde 1 milyon dolarlık dış satım yapabiliyorken envestisman yaptığınızda bunun katları derece kabak madde, nısıf işlenmiş ve ambalaj materyali ihraç edilebiliyorsunuz. Oralarda kazandığınız ateşçi da Türkiye'ye getiriyorsunuz. Bu sebeple iklim dışındaki yatırımları heveslendirme geçirmek ve iklim haricinde envestisman karşıcı kuruluşların oralarda oluşan problemlerinin çözümü düşüncesince henüz sansasyonel mekanizmalar kurmak, tedbirler kabul geçirmek gerekiyor."

"Artık ileriye çevrilmiş gitgide büyüyen iş birlikleri mevcut"

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ihracatı 2020'de 15,2 bilyon dolar, ithalatı da 10 bilyon dolara çıktı. Afrika'daki Türk yatırımları güzeşte sene 6 bilyon dolar seviyesine ulaştı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Aytaç Muhittin Dinçer, Afrika ülkeleriyle ilişkilerin katı sağlanamadığını fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu ilişkilere ehemmiyet verildiğini vurguladı.

Dinçer, "Son 10 senedir Türkiye ile Afrika devletleri arasındaki ticari münasebat gelişti. Artık ileriye çevrilmiş gitgide büyüyen iş birlikleri mevcut." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler