USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolataları hepsi dünyaya ulaşıyor

İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, "Bu sene dış satım maksadımız 12 bilyon dolar." dedi.

Türk hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolataları hepsi dünyaya ulaşıyor
25-02-2022 13:18
Istanbul

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, üyelerinin 200'den yan yana tomar ülkeye hariç satım yaptığını belirterek, "Hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolata kadar ürünlerimizin girmediği diyar yok." dedi.

İHBİR'in akıbet 4 yılda düzenlemiş olduğu faaliyetlerin ve toy devre bağlı projelerinin anlatıldığı matbuat toplantısında mütekellim Okutur, 2018'den beri örgen sayılarını dü katına çıkararak 4 bin 707 üyeye ulaştıklarını söyledi.

Geçen sene İHBİR adına 2,7 bilyon dolarla kâffesi zamanların hariç satım rekorunu kırdıklarını dile getiren Okutur, bu yılki hedeflerinin 3,5 bilyon dolar bulunduğunu bildirdi.

Okutur, "Hububat ve bakliyat alanı 2021'de 9,2 bilyon dolar ihracatla yüzdelik 41,43 artım yakaladı. İHBİR'in bölüm ihracatındaki oranı yüzdelik 29 oldu. Bu sene bölüm adına hariç satım maksadımız 12 bilyon dolar." niteleyerek konuştu.

İHBİR'in 200'den yan yana tomar ülkeye hariç satım yaptığına yer veren Okutur, "Dünyanın rastgele durumunda hariç satımcı örgen firmalarımız ülkemizin tanıtımı ve ürünlerimizin raflarda arazi alması düşüncesince kâffesi güçleri ve heyecanlarıyla çalışıyorlar. Dolayısıyla bütünlük üyelerimizin gitmediği yan yana diyar yok. Hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolata kadar ürünlerimizin girmediği diyar yok." ifadelerini kullandı.

"Yüksek ek giranbaha mahsulat ihraç etmeliyiz"

Haluk Okutur, müstevli sürecinde icra ettikleri lansman çalışmalarından ve ihracattan bahsederek, diyar ekonomisine henüz yan yana tomar ulama getirmek düşüncesince efdal ek giranbaha ve henüz efdal miktarlarda verim satışı gerçekleştirmek gerektiğini, bu mevzuda çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Ülkenin hedeflediği hariç satım rakamlarına iktiran restore etmek düşüncesince üyeler ile el ele verdiklerini, inandıklarını, başarıya ulaştıklarını tabir fail Okutur, 1940'ta kurulan İHBİR'e toy yan yana imlek kazandırdıklarını; web sitesi, içtimai medya, mecmua ve henüz nice bölgede emek vermek gerçekleştirdiklerini; dergi, ceride ve genel ağ gelişmeleri özellikle kazanmak neredeyse 4 yılda 1.500'ü çok bilgi çalışmasına imza attıklarını söyledi.

Okutur, akıbet 4 yılda Kovid-19'un toptan ölçekteki etkilerine karşın dünyanın türlü bölgelerinde planlı 15 fuara ulusal paydaşlık organizasyonu düzenlediklerini, 17 millî ve arsıulusal fuara paydaşlık sağladıklarını belirterek, düzenledikleri mevhum ve fiziksel alıntı heyeti organizasyonlarında evren genelinde ithalatçı, dağıtıcı ve market zincirlerinin yetkilileri ile 5 binin üstünde düet iş görüşmesi gerçekleştirdiklerini bildirdi.

"Tarımsal verim ihracatında 100 bilyon dolar mümkün"

Okutur, eş girişimcileri hariç satım hazırlamaya motivasyon kılmak ve onların emeklerini ek değere tahvil kılmak amacıyla başlattıkları "İhracata İlham Veren Kadınlar Platformu" projesini Türkiye'ye kazandırdıklarını kaydederek, eş müteşebbis sayısının 60'a ulaştığını aktardı.

Gıda sektöründe eş sayısının artırılması gerektiğine yer veren Okutur, onların sebebiyle inovatif ve ek giranbaha verim ihracatının artabileceğine dikkati çekti.

Dünyanın besin teknolojileri üstünden şekilleneceği toy çağda Türkiye'nin zirai ürünlerini işleyip, paketleyip ve markalaştırarak adalet etmiş olduğu ek değere ulaştırabileceklerini belirterek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Tarımsal verim ihracatında 100 bilyon dolar fon değil. Dijital ekincilik da bilakis toprak kayması yaşama geçirecek. Özellikle toy planların ve girişimlerin yaşama geçirildiği müstevli sürecinden sonradan müspet yönde kurgulanan ve tarıma odaklı duruma getirilen Türkiye tarımda, 100 bilyon dolar ihracatı yakalayabilir ve giderek bu hacim 2- 3 katına çıkarılabilir. Bunu gerçekleştirecek gücümüz, bilgimiz ve tecrübemiz var. Yönetim adına çalışmalarımızı bire yan yana gayretle sürdüreceğiz."

Okutur, Kovid-19 sürecinde üyelerinin indinde adına onlara 150 milyondan yan yana tomar hariç alımcı şirketin haberleşme bilgilerine ulaşabilecekleri sistemi açtıklarını kaydederek, müşterilere ferah ferah ulaşabilmelerini getirmek amacıyla fuar arşivini üyeler ile paylaştıklarını söyledi.

Bu süreçte hububat sektöründen haberlerin, araştırmaların, yazıların ve raporların arazi almış olduğu e-bülten ve mecmua çalışmalarının sürdüğüne yer veren Okutur, lezzetli mamuller alanı düşüncesince çalıştay düzenlediklerini, ihracatçıların yaşamış olduğu hastalıkların çözümü düşüncesince Ticaret Bakanlığı'na ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlattı.

"Türkiye'ye yakışan arsıulusal yan yana fuar yapacağız"

İHBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aydın Soyyiğit ise yaşama geçirilmesi hedeflenen projelerden bahsetti.

Aynı tarihte bire yan yana sektörde fuarların yapılması üzerine Ticaret Bakanlığı ile ısrarlı görüşmeler yaptıklarını dile getiren Soyyiğit, "Bundan hakeza bire yan yana tarihte bire yan yana sektörde ansızın yan yana tomar fuarın yapılmaması üzerine ehemmiyetli adımlar attık. İstanbul kadar ciddi ciddiyete eş şehri kürevi yan yana fuar merkezine dönüştüreceğimiz projemizle 'neden yan yana Gulfood, Seal ve Anuga kadar besin sektörüne dünyalık ergin fuarlar Türkiye'de de olmasın' niteleyerek yola çıktık. İstanbul'u tarz belirleyerek normalleşmeyle de baş başa projemize ilişikli önce adımları attık. Bakanlığımızın destekleriyle ülkemize yakışan yan yana fuar yapacağız." dedi.

"Türk ürünlerini tanıtacağımız dokümanter filmimizi 4 bilyon insanoğlu izleyebilecek"

Soyyiğit, Türkiye'nin çoğalan toplarında imal edilen zirai mamüllerin kıymetinin bilinmesini, yeğleme edilmesini ve dünyada tanıtılmasını sağlayacak toy yan yana plan yaşama geçireceklerini belirterek şu detayları verdi:

"Türk ürünlerinin standardını ve kıymetini takdim etmek amacıyla dünyaca tanıdık dizilerimizin yapımcıları ve oyuncularıyla yan yana dokümanter film hazırlatacağız. Yüzlerce ülkede yayınlanacak, üyelerimizin emekleriyle ortaya çıkan ürünlerimizi ve markalarımızı tanıtıcı dokümanter filmimizi kısaca 4 bilyon insanoğlunun izleyebileceği National Geographic, Netflix kadar dünyanın önde mevrut mecralarında paylaşacağız."

"Her sene 100 öğrenciye iş olanağı sunacağız"

Soyyiğit, Türkiye'yi ve hariç satımcı firmaları dünyada adalet etmiş olduğu biçimde asimilasyon edecek gençlerin hariç satım dünyasında arazi almalarını getirmek amacıyla lazım eğitimleri vererek, aut ticareti en dobra biçimde öğretip rastgele sene minimum 100 kalburüstü öğrenciye iş olanağı sunacaklarını söyledi.

Alım heyetlerinin öneminden bahseden Soyyiğit, "Mart kocaoğlan içinde kâffesi dünyayı havi besin sektöründe çalışkanlık yayınlayan yukarı düzem satın kabul etme ve market zinciri yetkililerinin katılımıyla Türkiye'de arsıulusal özellikte sektörel yan yana alıntı heyeti organizasyonu düzenleyeceğiz. Eş zamanlı adına Türkiye'nin ve üyelerimizin ürünlerinin tanıtımına müteveccih dünyaca adlı sanlı şeflerin sunumlarıyla türlü workshoplar düzenleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler