USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türk heyetinden ABD'ye 'ticari diplomasi' çıkarması

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonunda ABD'ye mevrut heyet, Türkiye ile Amerika arasındaki 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi amacı çerçevesinde Washington ve New York'ta temaslarda bulunacak.

Türk heyetinden ABD'ye 'ticari diplomasi' çıkarması
15-03-2022 22:45
Washington

Türkiye ile Amerika arasındaki 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi gayesi çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda ABD'de planlı Ticari Diplomasi Etkinlikleri başladı.

Türkiye'den yukarı düzem yetkililer, yasama kurulu üyeleri ve iş insanlarından oluşan müşterek heyet, ayrışık temaslarda bulunan olmak kadar ABD'ye geldi. Washington ve New York'ta ticari diplomatlık ve düet iktisadi münasebat dair görüşmeler gerçekleştirecek heyet, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde matbuat toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir, TİM Başkan Vekili Başaran Bayrak, TİM Marka Konseyi Başkan Yardımcısı Süleyman Orakçıoğlu ve TOBB Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu'nun beraberinde iş kullanıcılarını katıldı.

"Türkiye dalında emniyetli müşterek liman"

Dağlıoğlu, toplantıda, Türkiye ve Amerika arasındaki 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefinde yatırımların ehemmiyetli müşterek payının olacağını düşündüklerini söyledi.

Amerikalı firmaların Türkiye'deki varlığının aşırı derinlemesine yıllara dayandığını tamlayan Dağlıoğlu, 2 binin üstünde Amerikan şirketinin Türkiye'de çalışkanlık gösterdiğini, 14 bilyon doların üstünde de arsıulusal aracısız envestisman girişinin bulunduğunu aktardı.

Dağlıoğlu, "Türkiye, hoppadak ABD'li firmalar düşüncesince değil dünyanın etraflı coğrafyalarından ilkin Avrupa ve Asyalı firmalar düşüncesince arsıulusal aracısız yatırımlar yönünde ehemmiyetli müşterek gaye yurt konumunda." dedi.

Türkiye'nin dayanabilen ve aceleci büyüdüğünü vurgulayan Dağlıoğlu, ülkenin ilkin ıslahat yapan, iş hayatına DOĞRU politikalar geliştiren müşterek envestisman ortamı olduğunu, olgun iş gücü kapasitesi ile coğrafi namına Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişim noktasında global alışveriş erişimi sunduğunu anlattı.

Dağlıoğlu, jeopolitik risklerin arttığı devirde Türkiye'nin üstlendiği "arabulucu" rolünün iş hayatına da yansımalarına ayraç ederek, Türkiye'nin dalında "güvenli müşterek liman" bulunduğunu tabir etti.

Rusya-Ukrayna mücadelesi zımnında Rusya'daki faaliyetlerini askıya düzlük yahut bu pazardan çekildikten sonraları alanda dünkü bulunak arayışına giren arsıulusal şirketlere dair Dağlıoğlu, Türkiye'nin envestisman ortamı düşüncesince hayattaki gelişmelere dair namına ve makul ülkelerdeki trendler doğrultusunda çalışmalarına bitmeme ettiğini kaydetti.

"100 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefini yapmak düşüncesince tamamı koşullar elverişli"

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Altunyaldız, Türkiye ve Amerika arasındaki 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefini yapmak düşüncesince global konjonktüre bakılınca tamamı şartların ergonomik bulunduğunu belirtti.

Tedarik zincirinde ehemmiyetli kaymalar görüldüğüne dikkati çekici Altunyaldız, bunun 2021'de Türkiye'nin dış satım performansına yansıdığını ve ülkenin ihracatının 225 bilyon dolarla zamanı müşterek seviyeye ulaştığını anımsattı.

Altunyaldız, Amerika ile geri hizmet ve sektörel icraat yapıldığını dile getirerek, anadan görme sektörlerdeki bulunan tecim hacmini büyütmeyi ve buna dünkü sektörleri bütünleşmiş ederek ilerlemeyi hedeflediklerini anlattı.

ABD'nin yeşil ekonomiye intikal hedefleri kapsamında Türkiye düşüncesince dünkü müşterek fırsatlara yer veren Altunyaldız, Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasıyla dünkü müşterek sanayileşme, istihsal ve tecim etabına girildiğini vurguladı.

Altunyaldız, "Özellikle sürüm kütlesinin düşürülmesi, yeşil yatırımlar ve buradaki dünkü oluşumlarla, Amerika ile dünkü müşterek çağa ve vesile sahasına girdiğimizi düşünüyoruz." niteleyerek konuştu.

TİM Başkan Vekili Başaran Bayrak, ABD'nin tedarikini çeşitlendirme arayışında bulunduğu bu dönemde, Türkiye'nin yukarı düzem rekabetçiliğiyle ihracattaki payını yükselteceğine ve Amerika ile 100 bilyon dolarlık tecim hedefini yakalayacağına inandığını söyledi.

TOBB Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'nin ihracatında Amerika pazarının önemine dikkati çekerek, Türkiye’nin tezlerini muhataplarına anlatacağını tabir etti.

TİM Marka Konseyi Başkan Yardımcısı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye’nin ABD'ye ihracatında 2021'de yakalanan ivmenin bitmeme edeceğini kaydetti.

Türkiye ve Amerika arasındaki ticari ilişkilerin dinamiklerine müspet yardım sağlaması bekleniyor

Türk ve Amerikalı iş kullanıcılarını ile görüşmeler meydana getirecek heyet, Amerika Dışişleri ve Ticaret Bakanlıkları ile Amerika Ticaret Odasını görüşme edecek.

Heyet, Atlantic Council fikir kuruluşunda da Amerika ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin artırılması dair görüşmelerde bulunacak, Amerikalı ve arsıulusal matbuat mensuplarıyla müşterek araya gelecek.

Program çerçevesinde, transatlantik ihracatında Türkiye'nin rolünün artırılmasına müteveccih paneller ve ticari diplomatlık çalıştayları da düzenlenecek. New York'taki Türkevi'nde, "Refah düşüncesince Güç Birliği: Türkiye-Amerika İlişkileri" ve "Türkiye ve Amerika'nın Yeni Ufuklara Yönelik Girişimleri: 100 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi" başlıklı paneller yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve TİM çeşidinden kuma planlı ve dört çağ sürecek programın, Türkiye ve Amerika arasındaki ticari ilişkilerin dinamiklerine müspet yardım sağlaması bekleniyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler