USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk firmaları KOSGEB'in yardımı ile Sudan'da zirai potansiyeli güçlendirecek

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Trakya Kalkınma Ajansının (TrakyaKa) dayanak verdiği Türk firmaları, Sudan'da ayrışık bölgelerde zirai planlar yapmak gibi çalışmalarını sürdürüyor.

Türk firmaları KOSGEB'in yardımı ile Sudan'da zirai potansiyeli güçlendirecek
25-01-2023 14:07
Hartum

KOSGEB ve Trakya Kalkınma Ajansı projesi kapsamında 40. Hartum Uluslararası Fuarı zımnında Sudan'a mevrut Türk yatırımcılar, ilkin zirai projelerdeki ortaklaşa iş ve ortaklığı hızlandırmanın yanı esna bulunan işbirliklerini yetiştirmek üzere temaslarda bulundu.

Bu kapsamda, Sanayi Bakanlığına dair KOSGEB finansmanıyla Sudan'a mevrut 18 Türk firması, tohum, traktör ve ekincilik aletleri hikayelerinde iş ve katılım imkanlarını araştırdı.

Heyetler, zirai potansiyelin faziletkâr bulunduğu El Cezire eyaletindeki zirai faaliyetlerin yapıldığı işletmeler ve bölgelerde araştırmalarda bulundu.

"Hedefimiz, Türkiye'nin tecrübesini Sudanlı kardeşlerimize aktarmak"

KOSGEB Başkan Yardımcısı Recep Ali Erdoğan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Türkiye'de kestirmece 4 milyon KOBİ'ye dayanak noktası veren, KOBİ'lerin hamisi konumundaki KOSGEB'in desteklerinden birinin de ülkede çalışkanlık yayınlayan işletmeleri gayrimenkul dışı himmet gezisi kapsamında muhtelif devletlere götürerek eşleştirme faaliyeti kanalıyla tecim yapmalarını getirmek bulunduğunu söyledi.

Bu kapsamda, Trakya alanından ekincilik sektöründe ve tarıma dair sektörlerde çalışkanlık yayınlayan işletmelerle hafta başlangıcında Sudan'a geldiklerini tamlayan Erdoğan, "Sudan’da eşleştirme faaliyeti içine girdiler. (Sudan merkezli mühendislik endüstri şirketi) GIAD ile yaklaşan müşterek emek vermek içerisindeler. Silo üretimi noktasında Türk işletmelerle GIAD ortada ehemmiyetli müşterek ortaklaşa iş var. Bunun yanı esna El Cezire Çiftçi Birliği Projesi nezdindeki toprak içerisinde kimi tohumlama işlemleri var. Buna dair işletmelerimiz dakika orayı görüşme ettiler." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Hedefimiz, Türkiye'deki amme kuruluşlarının ve işletmelerin muhtelif noktalardaki bilgelik deneyim ve tecrübesini Sudanlı kardeşlerimize aktarmak." dedi.

Türkiye Sudan ortaklığında ulusal traktör fabrikası kurulacak

TrakyaKa Genel Sekreteri Mahmut Şahin de "2021 ve 2022 yıllarında Sudan'a yaptığımız ziyaretlerde burada Trakyalı firmalarımızın ekecek üretimi, traktör üretimi ve ekincilik makineleri aletleri üretimiyle ait El Cezire alanına müşterek ortaklık kurulumu düşüncesince gelmiştik ve elhamdülillah o firmanın kurulumunu tamamladık." sanarak konuştu.

Şahin, El Cezire bölgesinde günebakan ve tohumunun üretimiyle ait anlaşmalar yaptıklarını ve ayrımsız bölgede Türkiye-Sudan ortaklığında traktör fabrikası üretimi düşüncesince hâlâ geçmiş vardıkları geçim üstüne istihsal tesisi düşüncesince muktezi bölgeleri aldıklarını belirterek, haziranda üretime geçmeyi planladıklarını aktardı.

Tarım aletleri ve makineleri ile ait çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

“El Cezire bölgesi ile bu arada ortaklaşa iş içerisinde oradaki çiftçilerimizin makina modernizasyonu konusunda, sulama hikayelerinde ve öbür mevzularda beraberce çalışmaya bitmeme edeceğiz. Bu gelişimizde KOSGEB finansmanıyla 18 firmamız yerine tohum, traktör, ekincilik aletleri ve öbür mevzularda Sudan'daki iş imkanlarını, katılım imkanlarını araştırmaya geldik bununla yanında projemizin gelişmesini izlemeye mevrut olduk. Türkiye-Sudan ortaklığındaki plan ile domestik ve ulusal müşterek Sudanlı traktör fabrikası kurulumu gerçekleştirilmiş olacak ve Sudanlı çiftçilere satmış olacağız."

Trakya Kalkınma Ajansının ortağı bulunan ve Sudan'da 120 binin üstünde çiftçinin uzuv bulunduğu ülkenin en kaslı zirai hamlesi benimseme edilen El Cezire Çiftçi Birliği Projesi ile kestirmece 9 milyon dönüm arazide sulama ve zirai çalışkanlık yürütülüyor.

Sudan-Türkiye ekincilik ve hayvancılıkta ortaklaşa iş uyum zaptı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Sudan Kabine Bakanı Osman Hüseyin Osman, 20 Ocak'ta Ankara'da Türkiye ile Sudan ortada ekincilik ve hayvancılıkta işbirliğini hedefleyen uyum zaptına imza atmıştı.

Mutabakat kapsamında, ekincilik üretimi, hayvancılık ürünleri ve el işi endüstrisinin geliştirilmesi sahalarında ortaklaşa iş ve eş çıkarları gerçekleştirecek halde dü diyar arasındaki ticaretin fevk seviyelere çıkartılması hedefleniyor.

Buna göre, Türkiye, Alhawad Projesi düşüncesince üç sulama deposu bulunan Nil Nehri, arsa altı suları, koyak suları düşüncesince sulama altyapıları dair totaliter müşterek uygulayım araştırı yapacak. Araştırma, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanlığınca koordineli halde sürdürülecek.

Ayrıca Alhawad Projesi kapsamında, dü ülkenin ortaklığında, ekecek ıslahı, katıksız meraların geliştirilmesi ve hayvani üretimin yapılmasını havi uçman müşterek kom kurulacak ve bu plan ortamında arsa düzlük hayvancılık ve ekincilik işleyen çiftçilere dayanak noktası verilecek.

Enerji dalında ise Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) Sudan'da yürüttüğü icraat değişik sahalarla genişletilecek ve bu bölgede ortaklaşa iş güçlendirilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler