USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk bayraklı tecim gemileri 'performans denetimi' ile dünyada fevk sıralara yükseliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türk bayraklı tecim gemilerinin arsıulusal bölgede performansının, yeğleme edilebilirliğinin ve güvenilirliğinin artırılması düşüncesince denetimlerini sürdürüyor.

Türk bayraklı tecim gemileri 'performans denetimi' ile dünyada fevk sıralara yükseliyor
30-11-2021 17:09
Kocaeli

Türkiye'deki 71 liman başkanlığında tecim gemilerinde fariza yapmış kestirmece 200 denetçiyle faaliyetini sürdüren Denizcilik Genel Müdürlüğü, tecim gemilerinin hassaten ilerleyiş emniyeti kazanmak az daha can, mal, çokluk ve yöre güvenliğinin sağlanması hesabına fariza yapıyor. Genel Müdürlük, Türkiye'nin de üyesi yer aldığı Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütünce tahsil edilen kararların Türk bayraklı gemilerdeki uygulamalarını arama ediyor.

Denetimlerle, gemilerdeki muhtemel nakıs ve uygunsuzlukların sefere çıkmadan evvela giderilmesi, Türk bayraklı gemilerin ecnebi abuhava limanlarında, liman devleti denetimlerinden kusursuz ve tutulmadan (seferden alıkonulma) çıkabilmesi sağlanıyor.

Beyaz tulumlarını giyen denizcilik sörvey mühendisleri, gemiye çıkmadan evvela ofiste, henüz sonradan geminin bulunmuş yer aldığı rıhtımda ön tedbir yaparak denetimlere başlıyor.

Farklı branşlardan uzmanların arazi almış yer aldığı denetimlerde, lüzumlu dokümantasyon, fiziksel gidişat ve operasyonel mevzular inceleniyor.

Denetçiler, giriş omuzluklarında sefine adının kayıtlı olup olmadığını, putrel halatları ve farelikleri, borda iskelesinin durumunu, geminin taşımasına müsaade sunulan miktardan ortak tomar ağırlık alıp almadığını inceliyor.

Geminin, ekipmanların ve sefine insanlarının sertifikalarının kontrolünü önleyen görevliler, geminin gönderme ve güdüm edilmiş yer aldığı "köprüüstü" şekilde deyim edilen alandaki cihazları, personelin bu cihazları istimal becerilerini gözden geçiriyor. Gemideki mıknatısi ve cayro pusulaları, radarlar, elektronik ve kağıt ilerleyiş haritaları, sefine jurnali, GMDSS Radyo jurnali ve öteki "log book"lar (seyir defteri) arama ediliyor.

İşaret fişekleri, halat atma cihazları, kazazedelerin yerini belirleme düşüncesince makbul cihazları da kontak lens dibine meydan denetçiler, filikalar, dirilik salları ve istirdat botu ile tenzil donanımlarının canlı olup olmadığını fiziksel ve operasyonel şekilde arama ederek, personelin dirilik emniyetini sağlıyor.

Geminin muhtemel kaymakamlık ve fırtınalarda intizar ve su kabul etme riskine dirlik strüktürel bütünlüğü, ambarlar, ambar kapaklarının hali ve sızdırmazlığı da denetimden geçiriliyor.

Denetimlerle yöre kirliliğinin önüne geçiliyor

Denetimlerde, doldurma ve tahliyelerde kullanılan, geminin dengesi açısından ehemmiyetli bulunan tanklara tahsil edilen öd suyu da arama ediliyor.

Ekosisteme dokunca verebilen mikroorganizma, nebat ve efsanevi larvaları ile öteki çokluk canlılarının bulunabildiği öd suyunun arıtılmasına müteveccih denetimlerin de yapılmasıyla sularda oluşabilecek pislik ve müsilaj kabilinden çokluk habitatını etkileyecek faktörler de en uzuv indirgeniyor.

"Yeşil denizcilik" düşüncesince gemilerden kaynaklı emisyonu ıskat etmek hesabına Uluslararası Denizcilik Örgütünce tahsil edilen değişmeyen mucibince geminin kullandığı yakıtın sülfür oranları arama edilerek yöre kirliliği önleniyor.

Gemilerin mahrukat ve yakıttan kaynaklı atıkları denize kaçırmamaları düşüncesince kontroller sağlayıcı denetçiler, semiz sintine sularının ölçün dışı denize boşaltılmasını engelliyor.

Acil gidişat jeneratörünün testini önleyen görevliler, dalavere dairesi ve köprüüstü arasındaki danışma sistemlerinin düzgülü dışı hallerde elle çalışıp çalışmadığını da arama ediyor.

Son ortak ayda Marmara Denizi'ndeki limanlara uğrayan 1000'e andıran gemi, Denizcilik Genel Müdürlüğünce denetlendi.

"Yıl zarfında 3 bin 700'e andıran denetleme gerçekleştiriyorlar"

Kocaeli'deki Evyaport Liman İşletmesi'nde ağırlık elleçleme operasyonu önleyen Türk bayraklı en iri taşımalık gemilerinden EMMA A'da sembol devleti kontrollerini önleyen sefine denetleme uzmanlarına haremlik fail Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, AA muhabirine, sefine denetiminde Türkiye'nin sağlamış yer aldığı ilerlemeyi anlattı.

Türk bayraklı gelişigüzel gemide emlak dışı limanına gitmeden evvela ön sörvey denetimi yaptıklarını tamlayan Baylan, Denizcilik Genel Müdürlüğü aracılığıyla limanlarda Türk bayraklı gemilere "bayrak devleti", ecnebi bayraklı gemilere de "liman devleti" sıfatıyla liman devleti denetimi işlemi yaptıklarını söyledi.

Baylan, hedeflerine değgin şunları aktardı:

"Amacımız, liman devleti kontrolü sistemi dahilinde ölçün altı gemilerin operasyonlarını ortadan kaldırmaktır. Yapılan denetimlerin anne amaçları, ölçün altı gemilerin; arsıulusal emniyet, düzenlilik ve yöre standartları ile etkin sefine insanlarının ehliyetli dirim ve emek vermek koşullarının karşılanmasının sağlanmasıdır. Bu denetimlerle gemilerin denizde karşılaşabilecekleri ortak çabuk vaziyette cana, çevreye, gemiye ve yüke gelebilecek zararların önlenebilmesi düşüncesince ait kurallara uyulup uyulmadığından ve gemilerin itimat ve güvenlikle ait kondisyonlarının derneşik izlem edildiğinden güvenli olunmaktır. Bu manada nice liman başkanlığımızda görevlendirdiğimiz Liman Devleti Kontrol Denetçilerimiz (Port State Control Officer) var. Bu arkadaşlarımız rutin şekilde hassaten hedefleme kararı belirlediğimiz kondisyonu çirkin bulunan gemilere evleviyet vererek, sene zarfında 7 gündüz 24 sayaç 3 bin 700'e andıran gemiye denetleme gerçekleştiriyorlar."

Denetimlerin önemine ayraç fail Baylan, dünyada bu kapsamda hazırlanmakta bulunan ortak başarım sıralaması bulunduğunu anlatım etti.

"Türkiye, hayattaki en iri 15'nci sefine filosuna ehil ülke"

Türkiye'nin denizcilik faaliyetleri dirlik bilim sağlayan Baylan, "Türkiye, dünyada en iri 15'nci sefine filosuna ehil ülke. Bu gemilerin performansının çirkin olması, evren ticaretinden aldıkları payın azalmasına etken oluyor. Normal koşullarda bunu sağlayabilmek düşüncesince sabah akşam hem işinin ehli personel istihdam ederiz aynı zamanda bu emek vermek arkadaşlarımıza sabah akşam eğitimler veriyoruz. Bu denetimlerde çokluk asıllı sefine kaptanı, sefine başmühendisi yada sefine düz yazı mühendisi unvanlarına sahip, sektörden tecrübesi bulunan mensubu kullanıyoruz." diyerek konuştu.

Paris Memorandumu'nun hazırladığı beyaz, boz ve yağız listelerden oluşan 70 ülkelik listede 1999 senesinde Türkiye'nin yağız listede aşırı faziletkâr riskli kategoride arazi aldığını anımsatan Baylan, şöyleki konuştu:

"2000'li yılların evveli yarısında Bakanlığımız, denizci asıllı bilirkişi personel istihdam ederek bu tabloda hem performansı yükseltmeyi aynı zamanda gemilerimizin kondisyonunu artırarak seyir, can, dünyalık emniyetinin, yöre güvenliğinin denizlerde sağlanmasını amaçladı. Şu anda geldiğimiz nokta, sabık sene tığ 70 ülkeli listede 16'ncı sıradaydık. Bir esbak sene 25'inci sıradaydık. 1999 senesinde Paris Memorandumu kapsamındaki limanlarda Türk bayraklı gemilere meydana getirilen 500 denetimde kestirmece 150 gemimiz 'tutulma' diyerek deyim edilen seferden mevkufiyet yaptırımıyla karşılaşarak tecim yapmasına müsaade verilmiyordu. Geçen sene bu rakamı 3 gemiye denli düşürdük, ondan esbak sene 7'ydi.

Giderek kalan ortak performansımız var, kalan performansla gemilerimize meydana getirilen denetleme sayısı da azaldığından sefine işletmecilerimiz denetime harcadıkları devir ve enerjiyi, ticarete ve güzel uygulamalara harcamaktadır. Bu sene 11'inci ay bakımından aşırı henüz güzel performanstayız. Dünyada sembol devletlerinin denetimlerindeki sıramızı evveli 10'a yükselterek, Türk bayraklı gemilerin dünyada en güvenli, emniyetli, çevreci, güzel yönetilen, en güzel personele ehil gemiler olmasını hedefliyoruz."

"Dünya ticaretinin yüzdelik 80'i çokluk eliyle yapılıyor"

Türk bayraklı ortak geminin parafin listede arazi alması dolayısıyla gittiği limanlarda denetleme aralıklarının da henüz derinlemesine bulunduğunu kaydeden Baylan, şöyleki bitmeme etti:

"Gemilerin parafin listede olması, onların navlun (taşıma hizmeti karşılığında sefine şirketine ödenen ücret) gelirlerinin artmasına da ortak sebep. Kötü kondisyonda yağız listede mevcut bayrağa ehil gemiyseniz, sizin taşıdığınız yükten alacağınız sevap bu miktarda azalıyor. Dünyada sizi yeğleme fail ağırlık sahiplerinin oranını azaltıyor yada bu anlamda, siz çirkin sefine işleten güvensiz, emniyeti uygulayamayan ortak yetke şekilde tanınıyorsunuz. Bu leziz ortak obje değil. Bu bizim düşüncesince aşırı iri önemi bulunan prestijli ortak iş.

Türk bayrağını haiz gemiler, 'prestijli, güvenli, emniyetli, taşımış yer aldığı yükü almış yer aldığı limandan varacağı limana denli zahmetsiz taşıyan, yeterliliği faziletkâr personelle donatılmıştır' mesajını dünyaya vererek, ticaretten henüz ortak tomar hisse almaya çalışıyoruz. Bildiğiniz kabilinden evren ticaretinin yüzdelik 80'i çokluk eliyle yapılıyor. Bundan ne denli ortak tomar hisse alırsanız, ülkenize de ağır varidat getirebiliyorsunuz. Bu manada sefine tonajı büyüklüğünde dünyada 15'inci ülkeyiz ve tonajımızı yükseltmeyi amaçlıyoruz."

"Gemilerimizin aut limanlarda tutulmasının önüne geçiyoruz"

Denizcilik Sörvey Mühendisi Uğur Akbaş da gemilerin seyir, can, mal, çokluk ve yöre emniyetinin temini ve çatma, batma, yangın, dalavere arızası, denize eş düşmesi kabilinden çabuk hallerde personelin ve sefine kondisyonunun gelişigüzel daima mücehhez olması düşüncesince denetleme yaptıklarını anlattı.

Geminin uygulayım kondisyonu ve çalışanının gelişigüzel devir amade ve aşinalığının olmasının, kendileri ve liman devleti denetçileri düşüncesince ehemmiyet sunma ettiğine ayraç fail Akbaş, evveli evvela geminin güruh odasında arsıulusal anlaşmalara değgin şekilde hazırlanmakta bulunan şehadetname denetimini yaptıktan sonradan geminin fiziksel kontrolüne geçtiklerini söyledi.

Sertifika denetiminin arkası sıra köprüüstü, dirim mahalleri, kargo mahalli, güverte, ambarlar ve araba dairesinin denetimini yaptıklarını tamlayan Akbaş, "Yaptığımız denetimler kararında ilerleyiş emniyeti ile can, mal, çokluk ve yöre güvenliğini sağlayarak Türk bayrağının arsıulusal bölgede güvenilirliğini artırıyoruz. Ticaretin henüz nakit para biçimde yapılmasını sağlıyoruz. Gemilerimizin aut limanlarda tutulmasının önüne geçiyoruz." dedi.

Akbaş, denetleme kararında belirleme edilen nekais giderilinceye denli gemilerin seferine müsaade verilmediğini, eksiklikleri ortak tomar bulunan ve zat olanaklarıyla gideremeyen gemilerin tersaneye yönlendirildiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler