USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus’un Safaks kentinde yaşanmış olan 'çöp krizi' ülkedeki atık sorununu güneş yüzüne çıkardı

Tunus’un güneyinde arazi düzlük Safaks’taki “çöp protestoları” ülkede yaşanmış olan atık sorununu gündemin geçmiş sıralarına taşıdı.

Tunus’un Safaks kentinde yaşanmış olan 'çöp krizi' ülkedeki atık sorununu güneş yüzüne çıkardı
18-11-2021 12:02
Tunus

Bölgede esenlik problemlerine niçin olan, çevreyi kirleten ve hava değişikliğine niçin bulunan atık sorunu, mekân aktivistleri ve evcil ahali ilkin iktisap etmek az daha nice çırçıplak toplum kuruluşunun eritme talebi ile sokağa dökülmesine niçin oldu.

Yaklaşık on çağ bitmeme fail protestoların patlama sebebi, teşrinievvel kocaoğlan başlangıcında mülga Safaks vilayetinin atıklarının depolandığı Akrab’daki el-Kina çöp alma merkezinin yeniden açılacağının duyurulmuş olmasıydı.

Hükümetin almış yer aldığı sonucu gıcırtı fail göstericiler ortak aktivistin itimat güçlerinin müdahalesi esnasında vefat ettiğini tez etmeleri üzerinde gösteriler artarak bitmeme etti.

Akrab’da kolluk merkezinin ateşe verilmesine derece vasıl vakalarda güvenliğin sağlanması düşüncesince ordudan dayanak alındı.

Cumhurbaşkanı Kays Said’in eritme lafının arkası sıra tansiyonun şimdilik dindiği bölgede, iktidarın eritme önerileri merakla bekleniyor.

Tunus’ta senelerdir bitmeme fail atık sorunu, çöplerin gömülmesi yahut yakılması kabilinden eğreti ve gayrisıhhi metodlar kullanılmasından kaynaklanıyor.

Birçok evcil ve ecnebi firmanın nahak çıkar elde etmesine etmen bulunan bu formül yurttaşlar çeşidinden tepkime ile karşılanıyor.

Tunuslu baş döndürücü sayıda insan sektörde yaşanmış bulunan getirim kavgalarından ötürü atık problemininin çözülemediğini savunuyor.

Tunus’ta çöp alma merkezleri dert saçıyor

Atıkların arka dönüştürüleceği merkezlerden mahrum bulunan ülkede, çöp alma merkezine getirilen atıklar ya yakılarak veya batmak aracılığıyla depolanıyor.

Hastalık risklerini arttıran bu yöntemin, semt halkının soluduğu havayı kirletmesi, mekân kirliliğine etmen olması ve iklimsel problemlere niçin olması toplumsal patlamaların önünü açıyor.

Çöp merkezlerinin bulunmuş yer aldığı şehirlerin sakinleri eritme düşüncesince senelerce savaş hasretmek durumunda kalıyor.

AA muhabirine ülkedeki atık sorununu değerlendiren mekân çktivisti Hüssam Hamdi, “Doğal çukura eş vadilerin yer aldığı vilayetlerde 1990 yılından beri kurulan çöp merkezleri kusur ortak stratejinin eseri. Çünkü atıkların rastgele ortak ayırım yapılmadan oluşturulan devasa çukurlarda yahut vadilerde depolanması hem toprağa dokunca veriyor aynı zamanda çevresel zararlara niçin oluyor.” sanarak konuştu.

“Atık krizine acemi metodlar ile eritme bulunmalı”

Atık krizinin ağırbaşlı ortak sıkıntı olduğuna nazarıitibar çekici Hamdi, “Toplanan evsel ve kimyevi atıkların arka dönüşümünü gelmek düşüncesince diyalekt çözümlerden ziyade, sorunu memleket çapında ele alarak acemi yaklaşımlarla eritme arayışına gidilmesi gerekiyor. Ekonomi ve esenlik açısından uygulanabilir millî ortak izleme ile değişmez çözüme ulaşılmalı.” dedi.

Ülkede nice dokuncalı atığa niçin bulunan mahsul bulunduğuna nazarıitibar çekici Hamdi, atık krizine dirlik en ehemmiyetli silahın israfı engel temdit etmek bulunduğunu belirtti.

Gelişmekte bulunan ülkelerden birisi bulunan Tunus’ta atık el işi merkezlerinin kurulması icap ettiğini kaydeden Hamdi, “Birçok mevki atık mesleğinde uzmanlaşmış şirketlerle anlaşarak bu soruna eritme üretiyor, mevki düşüncesince henüz baş döndürücü iş fırsatı ve kalkınmaya eşme sağlaması açısından atık el işi merkezleri ortak başı çeken rolü üstlenebilir. Atıkların tahminî yüzdelik 95’i arka dönüştürülebilir atıklardan oluşuyor. Çevre Bakanlığı yolsuzluklarla uğraşacağına ‘çöpleri’ atık tahavvül merkezlerinde değerlendirerek ‘kazanca’ çevirebilir.” sanarak konuştu.

“Sağlıklı mekân yapılmaksızın mıhlı tutum olmaz”

Atık problemininin hoppadak Çevre Bakanlığı'nın sorunu olmadığına tamlayan Hamdi, “Tüm hissedar amme ve hususi kuruluşlar daima bu arada atık rahatsızlığına millî ortak maslahat namına yaklaşmalı. Tüm etraf ve uzmanların desteğiyle mekân dostu ortak kalkınma stratejisi belirlenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlıklı ortak mekân yapılmaksızın mıhlı ortak tutum olmayacağını vurgulayan Hamdi, açıklamalarına şöyleki bitmeme etti:

“Temel sorun Tunus’ta kupkuru ortak kalkınma stratejisinin olmayışı. Yıllardır bitmeme fail atık problemininin çözülememesi buna en iri dayanıklı yapılanma ediyor. Atık sorununu kusur ele düzlük yöneticiler bu gecikmenin kaynağı. Tunusluların sağlığını dikkate düzlük mekân dostu ve yasalarla himaye dibine tahsil edilen ortak eritme üretilmeli. Çünkü çevresel boyut iktisadi ve toplumsal vaziyeti da belirleyen ehemmiyetli etkenlerden biridir.”

Sessiz ve içten mevrut “atık” sorunu

Devletin atık rahatsızlığına kusurlu yaklaştığını tamlayan ortak gayrı mekân aktivisti Bedreddin Cuma da meydana getirdiği açıklamada, “Tunus’ta atık rahatsızlığına bağlı kupkuru ortak stratejinin olmaması akıl donör ortak eritme aldı. Devletin atık rahatsızlığına yaklaşımı Safaks’ta, Akrab’da Mahres’te yer aldığı kabilinden şahısların sokaklara dökülmesine niçin oldu. Bu vilayetlerde senelerdir çözülemeyen atık sorunu meri kusur politikalar ile sessizcesine hakkını arayan semt halkının patlamasına niçin oldu.” sanarak konuştu.

Çevre Bakanlığı yetkililerinin birbirleriyle uğraşmaktan izleme üretmeye saat bulamadıklarını korumak için çaba sarfeden Cuma, “Sorun endamsız ve ölçülü vadeli eritme bulma arayışında yatıyor, mekân rahatsızlığına seçenek ve değişmez analizör bulamazsanız şahısların sokaklara çıkmasına engel olmazsınız. Çevresel felaketlere dirlik uyarıcı uzmanların önerilmiş yer aldığı millî ve toptan analizör dinlenmeli.” dedi.

Atık rahatsızlığına çözümün istihsal etabında başladığının altını çizen Cuma, “Plastik torba ve birtakım ambalaj maddelerinin üretimleri sınırlanmalı. Halkı, evcil yönetimlerin desteğiyle beceri ve kültürel namına atık dair bilinçlendirmek gerekir.” görüşünü paylaştı.

Atık üretimini azaltmanın atık sorunuyla mücadelenin geçmiş kuralı bulunduğunu tamlayan Cuma, “Toplumsal tavırlar ve istihlak kültürü atık sorunu ile akla yatkın mütenasip süreçler. Vatandaşı bilinçlendirmek atık sorunuyla mücadelenin geçmiş aşaması, gayrı adım ise arka tahavvül teknolojisi ile atıklardan ayrışık enerji, doğal doğal taş yağı lambası yahut değişik mamüllerin üretilmesini sağlayacak sistemin kurulmasını sağlamaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler