USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'in kararlarını 'darbe' sayan ihtilaf liderinden de

Tunus'ta aykırılık saflarında arazi düzlük Onur Koalisyonu Başkanı Seyfeddin Mahluf, "darbe" kendisine nitelediği Cumhurbaşkanı Kays Said’in yılgı kararlarına üzerine demokrasiye ehil çıkılmasını istedi.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'in kararlarını 'darbe' sayan ihtilaf liderinden de
04-02-2022 15:45
Tunus

Mecliste 18 saylav olan Onur Koalisyonu önderi Seyfeddin Mahluf, Cumhurbaşkanı Said'in Meclisin çalışmalarını askıya meydan ve saylav dokunulmazlıklarını kaldıran 25 Temmuz 2021 kararları, askeri mahkemede yargılanma süreci ve ülkedeki politik krize bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Tunus kamuoyunda "havalimanı olayı" namına bildik anket kapsamında kısaca 4 ay cezaevinde kaldıktan sonraları 17 Ocak’ta tutuklanmadan yargılanmak kabilinden başıboş bırakılan Mahluf, askeri mahkemeye gönderme edilmesiyle ait suçlamaları "gülünç" bulduğunu belirtti.

Mahluf, olan yönetimin esas amacının "tutuklamaları ve politik davaları örtbas etmek" bulunduğunu savundu.

"Darbe kaybedecek"

Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz kararlarını “darbe” namına nitelendiren Mahluf, "Darbe, Cumhurbaşkanı Said'in muhaliflerini gaye alıyor. Anayasa ve kuvvetler ayrılığı prensibi açık açık ihlal edilerek, kamunun manşet gücü kullanılarak parlamentoya girmem engellendi. Yine kamunun manşet kuvvetleri kullanılarak bana ve muhaliflere müteveccih nice kabahat dosyası oluşturuldu." dedi.

Yaşananlara karşın Tunusluların demokrasiye ve özgürlüğe bağlılıklarını vurgulayan Mahluf, "Darbe kaybedecek ve iklim namına alışılagelen anayasal taayyüş art döneceğiz. Tunus halkı özgürlüğünü iri ortak savaş ve şehitlerin kanıyla aldı, kimesne bir takım kararlarla bunu gasbedemez." niteleyerek konuştu.

Havalimanı vakası ve askeri mahkemede yargılanma

Onur Koalisyonu Başkanı Mahluf, Tunus Havalimanı'nda 21 Mart 2021'de asayiş görevlilerinin, üzerine emlak dışına depar belgesi yasağı sıfır ve kanuni engeli yok ortak kadının iklim dışına çıkışını "keyfi" biçimde engellemesine tanık ergin ve buna dirlik çıkarak asayiş güçleri ile tartışmıştı.

Olayın ardından, yatık Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali zamanında uygulanan, "terör şüphesi bulunanların iklim dışına çıkışının engellenmesini" öngören ortak prosedürün yürürlükte bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Terörle münasebetli bulunduğu öne sürülen nedeni ile Tunus Askeri Mahkemesi kabilinden vakayla ait anket başlatılmış, Mahluf da bu kapsamda 22 Eylül 2021’de tutuklanmıştı.

"Cezaevine anayasaya ve hukuka hürmet gösterilmesini istem ettiğim düşüncesince girdim"

Hapse atılmış bulunduğu düşüncesince hiç kimseye küskün olmadığını kaydeden Tunuslu siyasetçi, "Cezaevinde kaldığım müddette iz okumaya ve göstergeç seyretmeye okazyon buldum. Cezaevi yönetimi bana daima elleme davrandı, rastgele ortak biçimsiz muameleye de verilen kalmadım." dedi.

Her devir doğruluk savunucusu bulunduğunu tamlayan Mahluf, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Siyasi vakfedilmiş olduğum biliniyordu ve hacısı hocası bana bu biçimde davrandı. Cezaevine anayasaya ve hukuka hürmet gösterilmesini istem ettiğim düşüncesince girdim, bundan dolayı hiç kimseye küskün değilim. Cezaevinde kalmam beni mücadelemden alıkoyamaz, hakkı ve hukuku savunmaya bitmeme edeceğim."

"Ev hapsi denilen nesne örgütlü suçtur"

Muhalefet liderlerinden Mahluf, 25 Temmuz kararlarının peşi esna birtakımı milletvekilleri ve siyasetçilerin askeri mahkemelerde yargılanmalarına ilişkin, "Hak ve özgürlüklerde bariz ortak düşme gözleniyor. Yürütme makamı, muhalifleri kaçırarak kimsenin bilmediği hapishanelerde gizliyor. Bugün ev hapsi denilen nesne örgütlü suçtur. Devletin haydutluğu ve yargısız infazıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Darbe sürecinin" aşırı derinlemesine sürmeyeceğini ve halkın aşırı endamsız ortak müddette gine özgürlüğüne kavuşacağını korumak için çaba sarfeden Mahluf, "Hukuku ve anayasayı ihlal edenlere, demokrasiyi çarpmak düşüncesince kamunun enerjisini kullananlara ve bu yıkıma hastalık olanlara hoşgörü göstermeyeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Said liderliğindeki yönetimin anayasal kurumları gaye aldığını kail Mahluf, "İlerleyen süreçte, anayasal kurumların yanı esna medyayı arama fail mutluluk kurumlarının, politik partilerin ayrıca çırçıplak maşer müesseselerinin da gaye alındığını göreceğiz. Mevcut yetke Demokratik düzene dönülmemesi düşüncesince gelişigüzel yolu deneyecektir." görüşünü paylaştı.

Ülkede yaşanmış olan olan politik krizden "darbe" periyodunu destekleyenlerin de mesul bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Seyfeddin Mahluf, buna dirlik savaş sağlayan kesimin beraberce cereyan etmesinin önemini anladığını vurguladı.

Mahluf, "Siyasi anlaşmazlıklara karşın nice politik öğür parlamentoda ortak tane yapı altında savaş verdi. Genel Kurul oturumlarına erdemli iştirak bunun göstergesi." niteleyerek konuştu.

"Seçim tarihini tespit etmek Cumhurbaşkanı'nın yetkisinde değil"

Tunus düşüncesince demokrasinin elzem bulunduğunun altını çizen ve demokrasiye ehil çıkılması çağrısında olan Mahluf, şunları söyledi:

"Demokrasi insanlığın getirmiş bulunduğu en dobra dümen biçimi. Meşruiyeti sağlayıcı ortak tane düzenek halkın seçimlerini yapabildiği sandıktır. Seçim tarihini tespit etmek Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ortada değil. Darbe yönetimi, yasama kurulu seçimlerinin yapılması düşüncesince belirlenen ara ayından ilk kaybedecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler