USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus’ta binlerce ortaöğretim öğrencisine mevki okullarında Türkçe öğretiliyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmeleri, 2013 yılından beri binlerce Tunuslu ortaöğretim öğrencisine Türk kültürünü ve Türkçeyi öğretiyor.

Tunus’ta binlerce ortaöğretim öğrencisine mevki okullarında Türkçe öğretiliyor
27-01-2022 14:21
Tunus

Türkiye ile Tunus ortada meydana getirilen eğitim alanındaki teşrikimesai kapsamında, 2013 yılından beri ülkenin ayrımlı şehirlerinde arazi meydan liselerde, MEB öğretmenleri kabilinden Tunuslu öğrencilere Türk Dili ve Türk Kültürü derslerimizi veriliyor.

Toplam 11 öğretmenin ayrımlı okullarda verdiği tahsile yüzlerce mektepli katılıyor.

Türkiye’nin Tunus Eğitim Müşaviri Prof. Dr. İlyas Yavuz, Tunus’ta Türkçe eğitimine bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bir yılı birlikte tomar birlikte süredir Tunus’ta danışmanlık yaptığını kail Yavuz, “Tunus ile Türkiye ortada Eylül 2011 tarihinde imzalanan Dostluk ve İşbirliği Antlaşması’nın ardından, Haziran 2013 tarihinde imzalanan Eğitim ve Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Mutabakatı sağlandı. İlk öğretmenlerimiz bu mutabakatın arkası esna 2013-2014 eğitim senesinde Tunus’a geldiler.” niteleyerek konuştu.

11 hoca 10 ayrımlı kentte Türkçe dersi veriyor

Tunus’ta liselerde selektif öğüt şekilde okutulan Türkçe dersine giren 11 öğretmenin ülkenin ciharıyek indinde arazi meydan 10 ayrımlı kentte öğüt verdiğini kail Yavuz, “Ülke genelinde 30 ayrımlı lisede öğretmenlerimiz 1500’ün üstünde lise öğrencisine ulaşıyor. Türkçe ve Türk Kültürü dersi şekilde lise öğrencilerinin selektif öğüt şekilde katılabildikleri eğitimde, Türkçe eğitiminin indinde Türk kültürünü öğrencilerimize transfer fırsatı buluyoruz.” dedi.

Liselerin indinde Tunus üniversitelerinde öğüt verici 3 Türk okutmanın bulunduğunu kaydeden Yavuz, “Zeytune Üniversitesi, Tunus Üniversitesi, Mennuba Üniversitesi ve Kartaca Üniversitesi'nde 1200 yöresinde darülfünun öğrencisi Türkçe derslerine katılıyor. Türkçe eğitiminin indinde muhtelif ameliyat ile öğrencilerimize Türk kültürünü ve Türkiye’yi tanıtıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tunus’ta ülkemi anabolizma etmekten ötürü mutluyum

Tunus’ta 2017’den beri Türkçe dersi verici öğretmenlerden Mete Sungur ise, Tunuslu öğrencilerine Türkiye’yi üslup fırsatı bulmuş olduğu düşüncesince baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu söyledi.

Öğretmen şekilde öğrencilerinin Türkiye’ye bulunan andıran ilgisine tanık bulunduğunu vurgulayan Sungur, “Tunus okullarında öğrenciler yabancılardan anahtar dersi bildirme ika şansına ehil oldukları düşüncesince Türkçe diline ayrı birlikte ehemmiyet veriyorlar. Diğer ecnebi anahtar derslerini Tunuslu öğretmenler verirken Türkçeyi Türk öğretmenlerden öğrenmeleri onlara şimdi alımlı geliyor.” niteleyerek konuştu.

Öğrencilerin Türkçeye ilgisinden ötürü derslerin çalgılı çağanaklı geçtiğini kaydeden Sungur, “Öğrencilerimiz ile eş dilimiz hoppadak Türkçe. Bu nedenden öğrenciler genel anlamda Türkçe liet ve Türk dizilerinden öğrendikleri kelimeleri derste kullanmaya çalışıyorlar. Bu hem derse cümbüş katıyor bununla birlikte öğrencilerin Türkçe öğrenme periyodunu hızlandırıyor.” dedi.

Tunus’ta, Türkçe öğrenimine istek baş döndürücü fazla

Tunus Milli Eğitim Bakanlığı ile bu arada düzenlenen tahsile ülkenin rastgele yerinden arzu olduğuna özen çekici Yavuz, “Türkçeye öğrenciler kabilinden baş döndürücü birlikte tomar istek var, nice ayrımlı kent ve liseden sonsuz yeni talepler gelmekte. Bu talepleri namına getirebilmek düşüncesince hem bakanlığımızla bununla birlikte Tunus Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile sonsuz bağlantı halindeyiz.” görüşünü paylaştı.

Türkçe ve Türk Kültürü dersini meydan öğrencilerin Türkiye’ye gönül rahatlığı tutumlarının müspet yönde etkilendiğini tamlayan Yavuz, laflarına şöyle bitmeme etti:

“Türkçe eğitimi meydan öğrencilerimizin ülkemize ve kültürümüze baş döndürücü iri birlikte muhabbet ve hayranlıkla yaklaşımlarını değerlendirmek bizi fazlasıyla sevinçli ediyor. Bu sevgiye tanık olmaktan ötürü ülkem namına alım çalım duyuyorum.”

"Birçok öğrencimiz Türk üniversitelerinden bildirme aldı"

Müşavirlik şekilde Türkiye’de eğitim bildirme etmek talip Tunuslu öğrencilere delalet hizmeti verdiklerini tamlayan Yavuz, “Yaz ayları süresince hem öğretmenlerimize bununla birlikte müşavirliğimize mektepli ve velilerden Türkiye’de eğitim görmekle alakalı koyu arzu geliyor. Müşavirlik şekilde bu taleplere karşılık hasretmek düşüncesince inceden inceye delalet hizmeti verdik velilerimize. Yapılan bu icraat sonucunda baş döndürücü sayıda öğrencimizin memleketimizdeki üniversitelerden bildirme alması ve ülkemizi yeğleme etmeleri bizleri sonuç aşama bahtiyar etti.” niteleyerek konuştu.

Arapça bellemek talip Türk öğrencilere çağrıda mevcut Yavuz, şöyle konuştu:

"Buradan vatanımızda Arapça eğitimi özne lise ve darülfünun öğrencilerine çağrıda mevcut olmak istiyorum; Arapçanızı yetiştirmek ve tatbik gerçekleştirmek düşüncesince Tunus’ta akla yatkın düzlem ve fırsatlar var. Hem kurumsal, bununla birlikte ferdî şekilde burada yetişim ve tatbik gerçekleştirmek arzu edenler bizimle irtibata geçebilir. Bu mevzuda danışmanlık şekilde rastgele çeşit desteği veriyoruz.”

Türk Kültürü Tanıtım Günleri etkinlikleri

Verilen Türkçe eğitimi kapsamında muhtelif kültürel aktiflik tasni fırsatı yakaladıklarını vurgulayan Yavuz, “Okullarımızda verdiğimiz eğitimin indinde Türkçe ve Türk Kültürü lansman programları düzenliyoruz. Bu kapsamda güzeşte sene Kasım ayında Tunus’un en flaş okullarından Aryana Pilot Lisesi’nde Türk Kültürü Tanıtım Günleri adıyla birlikte aktiflik düzenledik. Tunus’ta önceki kere birlikte lise kurumunda hakeza birlikte lansman programı mamul oldu. Programda, 'Tematik Sergi - Kayseri' başlığıyla Kayseri’ye alakalı dernekevi el sanatları ile ülkemizi propagandist tablolar, kitaplar ve broşürler sergilendi.” ifadelerini kullandı.

Düzenledikleri etkinliklerde iştirakçilerin Türkiye’nin anadan görme lezzetlerini tatma fırsatı bulduğunu kaydeden Yavuz, laflarını şöyle tamamladı:

“Etkinliklerimizi hoppadak Tunus’ta değil Türkiye’de de yürütüyoruz. Bu kapsamda açıklık ayında Türkiye’ye Türkçe öğretmenleri ile bu arada 50 öğrencimizi gönderdik. Gençlik ve Spor Bakanlığı'mızın yardımıyla gerçekleştirdiğimiz programda öğrenciler nice Türk kurumunu durumunda görüşme ika fırsatı buldu. Türkçelerini ihya fırsatı bulan öğrencilerimiz bu yolculuk kapsamında nice gezinsel mekanını da görüşme etti.”


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler