USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunuslu gazetecinin 25 Temmuz kararlarıyla mütebeddil hayatı: Parlamentodan dürme dükkanına

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in almış olduğu "olağanüstü kararlar" doğrultusunda 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarının dondurulması karşı aylak küsurat Semah el-Avini, açmış olduğu dürme dükkanıyla ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

Tunuslu gazetecinin 25 Temmuz kararlarıyla mütebeddil hayatı: Parlamentodan dürme dükkanına
15-12-2021 15:15
Tunus

Tunus Basın ve Haber Bilimleri Enstitüsünden 2010 senesinde yetkilendirilmiş bulunan 33 yaşındaki gazeteci Avini, 5 sene türlü iletişim araçları müesseselerinde fariza yaptıktan sonradan 2017'de saylav yardımcısı kendisine Mecliste çalışmaya başlamış.

Daha biraz ay öncesine genişliğinde vekillerin programlarını izlem ederek bunların sayısal platformlarda yayınlanmasını sağlayıcı Avini, demin domestik dilde "melavi" kendisine bilinen yanında lahana dükkanı işletiyor.

"Meclisin kapıları tığ parlamento çalışanlarına da kapatıldı"

Meclis koridorlarından lahana dükkanına, sonuç biraz ayda hayatında yaşanmış bulunan aceleci değişim yapmak AA muhabirine özetleyen Avini, "Meclisin kapıları 25 Temmuz'da yalnızca milletvekillerine değil, tığ parlamento çalışanlarına da kapatıldı." dedi.

Milletvekili yardımcısı kendisine çalıştığını tamlayan Avini, Meclisteki vazifesini şöyleki anlattı:

"Mecliste grubu bulunan yahut sıfır değme yanında milletvekilinin meydana getirdiği faaliyetleri izlem ediyordum. Gazeteci disipliniyle izlem ettiğim faaliyetlerin türlü sayısal platformlarda yayınlanmasını sağlıyordum."

İşsiz kaldığını anladığında önce ilkin bocaladığını dile getiren Avini, "Kocamın yardımı ile ıvır zıvır de olsa yanında 'melavi (gözleme)' dükkanı açmaya karar verdim. Kocam, yaşamış olduğu esenlik sorunları dolayısıyla çalışmış olduğu kafeden ayrılmıştı. Onunla baş başa tahminî 2000 dinar (720 dolar) ile bu dükkanı açtık. İki kızımla bu arada dört nefis yanında aileyiz, dükkanımız ufak de olsa geçinmemize yetiyor." sanarak konuştu.

Gazeteciliği aşırı sevdiğini emektar işine dönmeyi elbette ki dilek ettiğini güçlükle geçimini sağlayıcı bu alçak gönüllü işi de istekle yaptığını kail Avini, şöyleki konuştu:

"2010'dan buyana iletişim araçları sektöründe çalışıyordum ve güzel yanında deneme edinmiştim. Ocak 2017'de Mecliste saylav yardımcısı kendisine işe başlayana kadar, birileri maddesel birileri ise ferdî nedenlerle sona ermiş nice domestik iletişim araçları kuruluşunda iş tecrübem oldu. Elbette gazeteciliğe dönmeyi aşırı isterim yalnız bu beklenir olmayacaksa en azından ailemin geçimini sağlayıcı bu alçak gönüllü işi de istekle yapıyorum."

"Bir anda aylak ve aylıksız kaldık"

Her ne genişliğinde şu an bahtiyar olsa da ansızın aylak kalınca sıkkın yanında proses yaşadıklarını kaydeden Avini, 25 Temmuz'dan ahir süreci şöyleki anlattı:

"Sosyal güvencemiz yapılmaksızın kontratlı kendisine çalışsak da en azından değme ay geçimimizi sağlayacak yanında maaşımız vardı. Geçen haziran ayında sözleşmemizi 31 Mayıs 2022'ye genişliğinde uzatmışlardı. 25 Temmuz kararları açıklanınca değme obje ansızın değişti. Kendimizi düzlük talan ve belgisiz yanında durumun ortasında bulduk. Bu kararın önce kurbanları bizim az daha parlamentoda iştirakçi statüsünde çalışanlar oldu. Parlamento sekreteriyle durumumuzu mülaki olmak az daha iletişime geçtik, 'Cumhurbaşkanlığının bizim vaziyetteki çalışanlar düşüncesince yanında hal aradığını' söyleyerek müspet konuştu."

Yakın sürede hal beklediklerini güçlükle yanında evolüsyon olmadığını aktaran Avini, "Verdikleri vaatlerin üstünden 3 ay geçişine karşın yanında evolüsyon olmadı. 23 Ekim'de görevlerimizden ihraç edildiğimizi ve parlamentodaki işlerimizin askıya alındığını söylediler. Bu halde çabucak aylak ve aylıksız kaldık." ifadelerini kullandı.

"Hiçbir obje tamamı teşri organını ortadan kaldırmayı muhik çıkarmaz"

25 Temmuz kararlarına tamamı Tunuslular az daha kendisini de şaşırttığını dile getiren Avini, "Açıkçası Tunus'ta Meclisin kapatılmasını ve olağanüstü kararlar alınmasını beklemiyordum. Ülkedeki içtimai ve konuşu durumun kötüye gittiği doğru, güçlükle tek obje tamamı teşri organını ortadan kaldırmayı muhik çıkarmaz." biçiminde konuştu.

Ülkede politik belirsizliğin bitmeme ettiğini kail Avini, şunları kaydetti:

"Uğruna şehitlerin kanını döktüğü (2011'deki) devrimin kurduğu Meclisi dakika gelip ortadan kaldıramayız. Tunus Halk Meclisi, Arap devletleri düşüncesince manken bulunan plüralist yanında parlamentoydu. Bugün serap yanında ortamda yaşıyoruz, evlatlarımızın ne şartlarda yaşayacağını bilmiyoruz."

Tunus'un çıkmaz lezzetlerinden "melavi"

Sokak lezzetleri açısından sonuç aşama ensesi kalın yanında kültüre eş bulunan Tunus'ta, yanında cins domestik lahana bulunan "melavi" doğrudan hoppadak hacısı hocası kabilinden istekle tüketilen yanında tat.

Açtığı ıvır zıvır dükkanında bu domestik lezzeti müşterilerinin zevkine sunan Avini, meydana getirdiği melavilerin beğenilmesinden ise sonuç aşama bahtiyar bulunduğunu dile getirdi.

Avini, "Evde dü kızım var, ayrıksı işlerde çalışırken de onların meslek atıştırmalıklarını evde hazırlardım. Bu sebepten dolayı aş damı işlerine acıklı yatkın. Melavi havadan yanında atıştırmalık, tezgahta yoğurduğum hamur harcını dördül biçiminde açarak salata, salam, zeytin, peynir, haya az daha müşterinin istediği garnitürleri ekliyorum. Bu halde hazırlanmakta bulunan melaviyi kırgın coşkun üzerinde arsa düzlük arazi tencerede pişiriyorum." sanarak konuştu.

Tunus'ta Meclisin kapanma süreci

Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinin peşi sıra 22 Eylül'de de birtakım acemi kararnameler yayımlamıştı.

Bu kararnamelerle cumhurbaşkanının teşri ve icra yetkisi genişletilmiş, başkaca kanun tekliflerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen eğreti komite da feshedilmişti.

Said'in almış olduğu tamamı bu kararlar, ülkede yanında cins "istisnai durum" oluşmasına kere açmıştı.

İstisnai halden depar belgesi düşüncesince 13 Aralık'ta yanında kere haritası açıklanan Said, 25 Temmuz 2022'de hükümet sistemi değişikliği düşüncesince Anayasa referandumuna, 17 Aralık 2022'de de er umumi seçime gidileceğini bildirmişti.

Said, 25 Temmuz 2021'de almış olduğu "olağanüstü kararlar" doğrultusunda çalışmalarını dondurduğu Meclisin ise 17 Aralık 2022'de yapılacak er umumi seçimlere genişliğinde gizli kalacağını duyurmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler