USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus Cumhurbaşkanı Said, Yüksek Yargı Konseyini feshetti

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Yüksek Yargı Konseyini feshettiğini duyurdu.

Tunus Cumhurbaşkanı Said, Yüksek Yargı Konseyini feshetti
07-02-2022 22:41
Tunus

Tunus Cumhurbaşkanlığının toplumsal iletişim araçları hesabından meydana getirilen paylaşıma göre, Cumhurbaşkanı Said ile Başbakan Necla Buden Ramazan Kartaca Sarayı'nda birlikte araya geldi.

Görüşmede mütekellim Said, "Yüksek Yargı Konseyi feshedildi lakin ego yargıya katiyen dokunmayacağım. Çözüm düşüncesince bu sonucu benimseme etmek ıztırar biçimine gelmişti." dedi.

Ülkede yolsuzluğun önüne devrolmak düşüncesince bu kararın alındığını tabir fail Said, "Ülkede yolsuzluktan arınmayı gelmek her insanın uğrunda denktaş bulunduğu adaletli birlikte kaymakamlık ile sağlanabilir." niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Said, "birçok suçun cezalandırılmamış kaldığını ve cezalandırılma korkusu yapılmaksızın bu suçların işlendiğini, kusur işleyenlerin yargıya sızan iktidardaki partiler kabilinden korunduğunu" savundu.

Yüksek Yargı Konseyi: Fesih kanuncu değil

İçişleri Bakanlığına 5 Şubat'ta meydana getirdiği görüşme esnasında muvakkat birlikte kararname çıkararak Yüksek Yargı Konseyini bozma sonucu alacağını kail Said, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Şu andan itibaren bu Konsey tarihe karıştığını bilsin. Konsey mevkilerin satılmış bulunduğu arazi biçimine geldi. Yargıçlar sadakate uyarınca atanıyor. Onların noktayı demin oturdukları arazi değil, sanıkların durduğu yerdir."

Said’in Yüksek Yargı Konseyini bozma niyeti bulunduğunu bildirmesinin ardından, ilkin kaymakamlık kurulları peyda etmek üzere, Meclis ve ülkedeki nice politik fırka ve sivil polis polis maşer örgütlerinden bahis konusu dağıtılma kararının benimseme edilmeyeceği açıklamaları geldi.

Yüksek Yargı Konseyinden meydana getirilen açıklamada, "Anayasal ve serbest birlikte büyüklenme bulunan Konseyin feshi düşüncesince kanuncu birlikte dayanaklık etmek yok. Kanunlar ve Tunus Anayasası Yüksek Yargı Konseyini bozma mekanizmasından yoksundur." ifadelerine arazi verildi.

Yüksek Yargı Koseyi Başkanı Yusuf Buzahir de çağ meydana getirdiği açıklamada, sabahleyin saatlerinden itibaren itimat güçlerince, yönetimsel personel ve Konsey üyeleri engelleme binaya girişlerin engellediğini duyurmuştu.

Tunus Cumhurbaşkanı, 19 Ocak'ta Yüksek Yargı Konseyi üyelerine maruf boşluk ve maddesel yardımları kaldırdığını açıklamıştı.

Said'in bu sonucu ülkedeki nice kamet kabilinden yönetimin yargıya müdahalesi kendisine değerlendirilmişti.

Yüksek Yargı Konseyinin görevleri nelerdir?

Yüksek Yargı Konseyi, yetkileri çerçevesinde yargının dimdik işleyişi ve yargının bağımsızlığını Tunus Anayasası ve arsıulusal kontrat hükümleri doğrultusunda garanti dibine düzlük anayasal birlikte büyüklenme kendisine biliniyor.

Görevleri arasında, "bütçe taslağının görüşülmesi ve onaylanması, salname raporun görüşülmesi ve onaylanması, yargının dimdik ve serbest işleyişinin sağlanması düşüncesince lüzumlu reformların önerilmesi, adaletin tesisi ve idaresine bağlı anayasa tasarıları ile teklifleri üzerine düşünce bildirmek" arazi alıyor.

AB, Tunus Cumhurbaşkanı Said'in erdemli yargıya müdahalesinden telaşlı

Avrupa Birliği'nin (AB) Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesinden fikir duyduğu bildirildi.

AFP'nin haberine göre, AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, Birliğin Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni bozma kararından "kaygı duyduğunu" ve "yargı bağımsızlığının önemi" dair ısrar eden bulunduğunu söyledi.

Massrali, "Cumhurbaşkanı'nın Yargı Yüksek Kurulunun feshedilmesine bağlı sonuç açıklamaları da engelleme peyda etmek neredeyse Tunus'taki durumun gelişimini endişeyle izleme ediyoruz." dedi.

Tunus halkının egemenliği, kuvvetler ayrılığı ve kaymakamlık bağımsızlığının ülkenin demokrasisi, istikrarı ve refahı düşüncesince anahtar unsurlar olduğuna ayraç fail Massrali, "Bunun kabilinden ehemmiyetli reformlar, ne derece ehemmiyetli ve lüzumlu olursa olsun, eksiksiz ve transparan birlikte proses böylecene olmalıdır." niteleyerek konuştu.

Tunus'taki politik kriz

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said’in güzeşte sene açıklamış bulunduğu dehşet kararların arkası sıra siyaset, tutum ve kaymakamlık dalında yaşanmış bulunan krizler artarak bitmeme ediyor.

Said, 25 Temmuz 2021'de duyuru etmiş bulunduğu dehşet kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve mebus dokunulmazlıklarını kaldırdı. Said, 22 Eylül'de toy kararnamelerle yetkilerini uzun uzadıya icra organını ağız ağıza kendine bağladı. Cumhurbaşkanı'nın almış bulunduğu topu topu bu kararlar, ülkede birlikte çeşit "istisnai durum" oluşmasına kere açtı.

Bazı kesimler Said'in kararlarını "darbe" kendisine nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Tunus Cumhurbaşkanı, 19 Ocak'ta da Yüksek Yargı Konseyi üyelerine maruf boşluk ve maddesel yardımları kaldırdığını duyurmuştu. Said'in bu sonucu nice kamet kabilinden yönetimin yargıya müdahalesi kendisine değerlendirilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler