USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Tüketicilerin korunmasına yönelik tedbirleri içeren yasa teklifi komisyonda bildirme edildi

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda ikrar edildi.

Tüketicilerin korunmasına yönelik tedbirleri içeren yasa teklifi komisyonda bildirme edildi
09-03-2022 18:30
TBMM

AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz teklifle, taksit taksit adanmış sözleşmelerinde direnim yerinde artan borcun tümünün spot kılınmasına bağlı koşullar, Türk Borçlar Kanunu ile mevzun ve mahveden lehine olacak biçimde değiştirilecek. Taksitle adanmış sözleşmelerinde tüketicinin artan borcunun tümünün ifasının arzu edilmesi düşüncesince kanundaki gayrı şartların yanı esna artan namus borcu adına sözleşmede toprak düzlük değer dikkate alınacak.

Tüketici kredilerindeki güven borcunun tamamının er ödenmesi biçiminde ihbariye aranmaksızın kayıtım hakkı hükümleri uygulanacak. Böylece tüketicilerin, ödedikleri ecir ve masrafların iadesi ile güven hasebiyle katlandıkları maliyet azaltılacak.

Kredili yatırım hesabı, güven kartı kadar belgisiz mütemadi mahveden kredilerindeki nema oranında mahveden lehine değişikliklerin hemen uygulanabilmesi düşüncesince organizasyon yapılacak. Bu kapsamda nema oranındaki indirimin, mahveden lehine olması zımnında yürürlüğe girmesi düşüncesince 30 yarıyıl öncesinde ihbariye yapılması şartı kaldırılacak. Bu eşya mutlak nema payı artırımını kapsayacak biçimde değiştirilecek.

Yan verim ve hizmetlerin güven tasarruf şartı şekilde sunulmasına sınırlama

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, mahveden kredilerine sigorta yaptırılmasını içeren maddesi "Sigorta, taraf mali verim ve işlev sunumu" başlığıyla baştan düzenlenecek. Bu kapsamda tüketicinin saymaca yahut temelli data saklayıcısı yoluyla açıkça talebi yapılmaksızın güven irtibatlı sigorta yaptırılamayacak. Kredi veren, güven irtibatlı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif buyurmak koşuluyla güven irtibatlı sigorta yaptırılmasını içeren bir güven sözleşmesini tüketiciye sunabilecek.

Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağlamış olduğu teminat, güven verici kabilinden onama yapılmak mecburiyetinde olacak. Kredi irtibatlı sigortanın, güven borcunun arka ödenme teminatını gelmek amacıyla tutar sigortalarında artan namus borcu tutarıyla ve vadesiyle mevzun olması gerekecek.

Tüketici kredisi sözleşmesi, güven ile ilgilendiren olanlar dünya taraf mali verim ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, hane finansmanı sözleşmelerine sigorta yaptırılmasını havi maddesi "Sigorta, taraf mali verim ve işlev sunumu" başlığıyla baştan düzenlenecek. Bu kapsamda tüketicinin saymaca yahut temelli data saklayıcısı yoluyla açıkça talebi yapılmaksızın güven irtibatlı sigorta yaptırılamayacak. Konut finansmanı kuruluşu, güven irtibatlı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif buyurmak koşuluyla güven irtibatlı sigorta yaptırılmasını içeren bir hane finansmanı sözleşmesini tüketiciye sunabilecek.

Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağlamış olduğu teminat, hane finansmanı kuruluşu kabilinden onama yapılmak mecburiyetinde olacak. Kredi irtibatlı sigortanın, güven borcunun arka ödenme teminatını gelmek amacıyla, tutar sigortalarında artan namus borcu tutarıyla ve vadesiyle mevzun olması gerekecek.

Konut finansmanı sözleşmesi, güven ile ilgilendiren olanlar dünya taraf mali verim ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak.

Ön ödemeli şekilde satılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte sektöre gerçekleme edilmesi mecburi olacak. Büyük ölçekli hane planlarında inşaatın tamamlanması aşırı etraflıca süreler alabildiği düşüncesince ön ödemeli şekilde satılan konutların sektöre maksimum gerçekleme süresi 36 aydan 48 taban çıkarılacak. Kat irtifakının mahveden adına tapu siciline tescil edilmesiyle baş başa zilyetliğin dönemi biçiminde de zaman ve gerçekleme mamul sayılacak.


Malların teslimi tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile 30 günde gerçekleme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak

Teklife göre, ilkin möble kazanmak az daha niteliği bakımından ayrımlılık sunma edebilen ve son kullanıcıların hususi dilek ve gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmakta bulunan malların teslimi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile mesafeli sözleşmelerde umumi kaide bulunan 30 günde gerçekleme yahut ita edilme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak.

Aracı işlev sağlayıcılara; mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde yönetmelikle belirlenen hususlara müteallik son kullanıcıların ihbariye ve taleplerini iletebilecekleri ve bahis konusu hususları izleme edebilecekleri akıcı bir sistemi ihdas yükümlülüğü getiriliyor.

Aracı işlev sağlayıcılar, vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde vandöz yahut sağlayan adına ve kendisine sektöre bitirdikleri ön bilgilendirme, ön bilgilendirmenin teyidi ve onayına bağlı işlemlerden, işlemi karşıcı şekilde vandöz yahut sağlayan ile baş başa zincirleme mesul olacak.

Tüketicinin bilgilendirilmesine bağlı yönetmelikte planlı ön bilgilendirmede bulunması mecburi unsurlardaki eksikliklerin ara bulucu işlev sağlayıcıdan kaynaklanması yerinde sorumluluk, ara bulucu işlev sağlayıcıda olacak.

Mesafeli sözleşmelere bağlı işlemlerin yapıldığı platformu kuran ve işleten şekilde ara bulucu işlev sağlayıcıların, vasıtalık edilen işlemlere bağlı kayıtları sübvansiyon ve ilgililere tevdi yükümlülüğü olacak.

Aracı işlev sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayıcılar ile bulunan sözleşmelerine uymaması hasebiyle düzenlemelere aykırılığa sebep olmaları durumunda, muhalefet yapılanma fail değme bir işlemden mesul olacak.

Aracı işlev sağlayıcılar, vasıtalık edilen mesafeli sözleşmelerin değer tahsilatına da vasıtalık etmeleri durumunda, kanunda planlı ayıba bağlı hata vaziyetleri ile gerçekleme yahut ita sonrası bedelin satıcıya yahut sağlayıcıya aktarıldığı bağlam dışında, değer kendilerinde kalmış olduğu sürece gerçekleme yahut ita ile kayıtım hakkının kullanımında vandöz yahut sağlayıcıyla baş başa sektöre erinç zincirleme mesul olacak.

Aracı işlev sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayan onayı yapılmaksızın düzenledikleri kampanya ve indirimlerle vandöz yahut sağlayan adına kurulmasına vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı olarak; tedbir edememe, yığılım yetersizliği kadar nedenlerle kontrat konusu ev bark yada hizmetin on paralık yada gereği kadar gerçekleme yahut ita edilememesine sebep olmaları durumundan mesul olacak.

Aracı işlev sağlayıcılar, gerçekleme yahut ita tarihi kadar tüketicinin alım satım tercihinde ve satın onama etme sonra dağıtma hakkının kullanımında ehemmiyetli bir tesiri bulunan reklamlarında üstenme edilen bilgilerin tüketiciye meydana getirilen ön bilgilendirmeyle mevzun olması ve ispatına bağlı mesul olacak.

Devre mülklere düzenleme

Teklifle, fasıl dinlence sözleşmelerinin kapsamı ile düzenlenme kökler ve esaslarının açıklığa kavuşturulması amaçlanıyor.

Devre dinlence satışının mali kiralamayla yapılması yerinde da fasıl dinlence sözleşmelerine bağlı kanun hükümleri uygulanacak.

Ayni hakka özellik fasıl dinlence sözleşmelerinin, hoppadak Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tamlanan kökler ve esaslar kapsamında fasıl ev bark sözleşmesi şeklinde kurulması mecburi olacak.

Kooperatif yahut tecim firması ortaklığı yada cemiyet yahut vakıf üyeliği şekli ile fasıl dinlence hakkı tanınması yasaklanarak kanunun getirmiş olduğu korumadan son kullanıcıların yararlanması sağlanacak.

Paravan firmalar kurularak son kullanıcıların kıygın edilmesinin engellenmesi amacıyla fasıl tatile özellik ev bark üstünde ayni gerçek sahibi olmayanların fasıl ev bark yahut fasıl dinlence satışı yapması yasaklanacak.

Tüketicinin, fasıl dinlence sözleşmesinden kayıtım hakkını şimdi bedava kullanabilmesi düşüncesince getirilmiş bulunan kayıtım süresi içre tüketiciden ita yahut borçlandırıcı doküman onama etme yasağı, ayni hakka özellik fasıl dinlence sözleşmesi bulunan fasıl ev bark sözleşmelerini de kapsayacak biçimde genişletilecek. Söz konusu yasağın ihlali halinde, sektöre ödemeleri hemen reddetme edilecek; tüketiciyi namus borcu dibine sokan değme ayrışık belge, mahveden anlamında çürük olacak.

Devre ev bark hakkı verici sözleşmeler de müdahale kazanmak az daha tüketicilerle ön ödemeli fasıl dinlence sözleşmesi kurulamayacak.

Devre ev bark hakkı verici sözleşmeler dünya kazanmak üzere, fasıl dinlence sözleşmeleri en bir tomar 10 sene düşüncesince kurulacak.

Tüketici, zatî hak sağlayan fasıl dinlence sözleşmesinden meydana gelen dinlence hakkını belli başlı bir çağ düşüncesince kullanmayacağını tatilin başlamış olacağı tarihten minimum 90 yarıyıl evvel sağlayıcıya bildirirse, o çağ düşüncesince tüketiciden rastgele bir insan altında bir değer arzu edilemeyecek.

Yenilenmiş ürünler

Yenilenmiş ürünlere tüketiciye gerçekleme tarihinden itibaren minimum bir sene güvence verilmesi mecburi olacak. Ancak ayrıcalığı hasebiyle birtakımı malların güvence koşulları Ticaret Bakanlığınca bambaşka bir endaze birimiyle de belirlenebilecek.

Yönetmelikle belirlenen mallar fakat Bakanlıkça yetkilendirilen merkezlerde yenilenmesi şartıyla revize verim şekilde satılabilecek. Yenileme merkezlerinin Bakanlıktan mezuniyet vesikası alması mecburi olacak.

Elektronik etiket bilgisi mevcut malların çıkma ve mukayyet olduğuna bağlı konfirmasyon yapılmasının gerektiği vaziyette bu doğrulamalar Bakanlık, restorasyon merkezi ve çıkışlı müşteri kabilinden Bakanlıkça belirlenen kökler ve esaslara mucibince Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kayıtlarından yapılacak.

Tüketicilerin, şirketlerin akıllıca ve şimdiki çıkışlı servis istasyonu bilgilerine ulaşabilmeleri, rastgele bir kandırıcı yürütüm hasebiyle kıygın olmamaları amacıyla yetiştirici ve ithalatçılara, hepsi çıkışlı servis istasyonlarına bağlı bilgilerini Ticaret Bakanlığınca kurulan siskullanım teme derç zorunluluğu getiriliyor.

Yetkili servis istasyonları haricinde sektöre işlev sunan hususi servis istasyonlarının çıkışlı servis istasyonu algısı oluşturacak biçimde işlev vermesinin önlenmesi amacıyla hususi servis istasyonlarına servis fişi, resim ve risale kadar değme ayrışık lansman ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresi istimal zorunluluğu getiriliyor.

Bakanlıkça belirlenen tasarruf ömrü boyunca mala bağlı adanmış sonrası hizmetin sağlanmaması durumunda, zararın tazmini arzu edilebilecek.

Malların teslimi tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile 30 günde gerçekleme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak

Teklife göre, ilkin möble kazanmak az daha niteliği bakımından ayrımlılık sunma edebilen ve son kullanıcıların hususi dilek ve gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmakta bulunan malların teslimi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile mesafeli sözleşmelerde umumi kaide bulunan 30 günde gerçekleme yahut ita edilme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak.

Aracı işlev sağlayıcılara; mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde yönetmelikle belirlenen hususlara müteallik son kullanıcıların ihbariye ve taleplerini iletebilecekleri ve bahis konusu hususları izleme edebilecekleri akıcı bir sistemi ihdas yükümlülüğü getiriliyor.

Aracı işlev sağlayıcılar, vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde vandöz yahut sağlayan adına ve kendisine sektöre bitirdikleri ön bilgilendirme, ön bilgilendirmenin teyidi ve onayına bağlı işlemlerden, işlemi karşıcı şekilde vandöz yahut sağlayan ile baş başa zincirleme mesul olacak.

Tüketicinin bilgilendirilmesine bağlı yönetmelikte planlı ön bilgilendirmede bulunması mecburi unsurlardaki eksikliklerin ara bulucu işlev sağlayıcıdan kaynaklanması yerinde sorumluluk, ara bulucu işlev sağlayıcıda olacak.

Mesafeli sözleşmelere bağlı işlemlerin yapıldığı platformu kuran ve işleten şekilde ara bulucu işlev sağlayıcıların, vasıtalık edilen işlemlere bağlı kayıtları sübvansiyon ve ilgililere tevdi yükümlülüğü olacak.

Aracı işlev sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayıcılar ile bulunan sözleşmelerine uymaması hasebiyle düzenlemelere aykırılığa sebep olmaları durumunda, muhalefet yapılanma fail değme bir işlemden mesul olacak.

Aracı işlev sağlayıcılar, vasıtalık edilen mesafeli sözleşmelerin değer tahsilatına da vasıtalık etmeleri durumunda, kanunda planlı ayıba bağlı hata vaziyetleri ile gerçekleme yahut ita sonrası bedelin satıcıya yahut sağlayıcıya aktarıldığı bağlam dışında, değer kendilerinde kalmış olduğu sürece gerçekleme yahut ita ile kayıtım hakkının kullanımında vandöz yahut sağlayıcıyla baş başa sektöre erinç zincirleme mesul olacak.

Aracı işlev sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayan onayı yapılmaksızın düzenledikleri kampanya ve indirimlerle vandöz yahut sağlayan adına kurulmasına vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı olarak; tedbir edememe, yığılım yetersizliği kadar nedenlerle kontrat konusu ev bark yada hizmetin on paralık yada gereği kadar gerçekleme yahut ita edilememesine sebep olmaları durumundan mesul olacak.

Aracı işlev sağlayıcılar, gerçekleme yahut ita tarihi kadar tüketicinin alım satım tercihinde ve satın onama etme sonra dağıtma hakkının kullanımında ehemmiyetli bir tesiri bulunan reklamlarında üstenme edilen bilgilerin tüketiciye meydana getirilen ön bilgilendirmeyle mevzun olması ve ispatına bağlı mesul olacak.

Devre mülklere düzenleme

Teklifle, fasıl dinlence sözleşmelerinin kapsamı ile düzenlenme kökler ve esaslarının açıklığa kavuşturulması amaçlanıyor.

Devre dinlence satışının mali kiralamayla yapılması yerinde da fasıl dinlence sözleşmelerine bağlı kanun hükümleri uygulanacak.

Ayni hakka özellik fasıl dinlence sözleşmelerinin, hoppadak Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tamlanan kökler ve esaslar kapsamında fasıl ev bark sözleşmesi şeklinde kurulması mecburi olacak.

Kooperatif yahut tecim firması ortaklığı yada cemiyet yahut vakıf üyeliği şekli ile fasıl dinlence hakkı tanınması yasaklanarak kanunun getirmiş olduğu korumadan son kullanıcıların yararlanması sağlanacak.

Paravan firmalar kurularak son kullanıcıların kıygın edilmesinin engellenmesi amacıyla fasıl tatile özellik ev bark üstünde ayni gerçek sahibi olmayanların fasıl ev bark yahut fasıl dinlence satışı yapması yasaklanacak.

Tüketicinin, fasıl dinlence sözleşmesinden kayıtım hakkını şimdi bedava kullanabilmesi düşüncesince getirilmiş bulunan kayıtım süresi içre tüketiciden ita yahut borçlandırıcı doküman onama etme yasağı, ayni hakka özellik fasıl dinlence sözleşmesi bulunan fasıl ev bark sözleşmelerini de kapsayacak biçimde genişletilecek. Söz konusu yasağın ihlali halinde, sektöre ödemeleri hemen reddetme edilecek; tüketiciyi namus borcu dibine sokan değme ayrışık belge, mahveden anlamında çürük olacak.

Devre ev bark hakkı verici sözleşmeler de müdahale kazanmak az daha tüketicilerle ön ödemeli fasıl dinlence sözleşmesi kurulamayacak.

Devre ev bark hakkı verici sözleşmeler dünya kazanmak üzere, fasıl dinlence sözleşmeleri en bir tomar 10 sene düşüncesince kurulacak.

Tüketici, zatî hak sağlayan fasıl dinlence sözleşmesinden meydana gelen dinlence hakkını belli başlı bir çağ düşüncesince kullanmayacağını tatilin başlamış olacağı tarihten minimum 90 yarıyıl evvel sağlayıcıya bildirirse, o çağ düşüncesince tüketiciden rastgele bir insan altında bir değer arzu edilemeyecek.

Yenilenmiş ürünler

Yenilenmiş ürünlere tüketiciye gerçekleme tarihinden itibaren minimum bir sene güvence verilmesi mecburi olacak. Ancak ayrıcalığı hasebiyle birtakımı malların güvence koşulları Ticaret Bakanlığınca bambaşka bir endaze birimiyle de belirlenebilecek.

Yönetmelikle belirlenen mallar fakat Bakanlıkça yetkilendirilen merkezlerde yenilenmesi şartıyla revize verim şekilde satılabilecek. Yenileme merkezlerinin Bakanlıktan mezuniyet vesikası alması mecburi olacak.

Elektronik etiket bilgisi mevcut malların çıkma ve mukayyet olduğuna bağlı konfirmasyon yapılmasının gerektiği vaziyette bu doğrulamalar Bakanlık, restorasyon merkezi ve çıkışlı müşteri kabilinden Bakanlıkça belirlenen kökler ve esaslara mucibince Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kayıtlarından yapılacak.

Tüketicilerin, şirketlerin akıllıca ve şimdiki çıkışlı servis istasyonu bilgilerine ulaşabilmeleri, rastgele bir kandırıcı yürütüm hasebiyle kıygın olmamaları amacıyla yetiştirici ve ithalatçılara, hepsi çıkışlı servis istasyonlarına bağlı bilgilerini Ticaret Bakanlığınca kurulan siskullanım teme derç zorunluluğu getiriliyor.

Yetkili servis istasyonları haricinde sektöre işlev sunan hususi servis istasyonlarının çıkışlı servis istasyonu algısı oluşturacak biçimde işlev vermesinin önlenmesi amacıyla hususi servis istasyonlarına servis fişi, resim ve risale kadar değme ayrışık lansman ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresi istimal zorunluluğu getiriliyor.

Bakanlıkça belirlenen tasarruf ömrü boyunca mala bağlı adanmış sonrası hizmetin sağlanmaması durumunda, zararın tazmini arzu edilebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler