USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tüketicilerin korunmasına müteveccih idari para cezaları artırıldı

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da öngörülen mahveden yargıcı heyetlerine yapılacak başvurulardaki uyuşmazlıkların akçasal değerlerinin sınırları ile idari para cezaları baştan valüasyon oranında artırıldı.

Tüketicilerin korunmasına müteveccih idari para cezaları artırıldı
16-12-2021 11:05
Ankara

Ticaret Bakanlığı çeşidinden mevzuya değgin hazırlanmakta bulunan tebliğler, 1 Ocak 2022'den meri kazanmak kadar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, doğacak sene düşüncesince mahveden yargıcı heyetlerine yapılacak başvurularda kıymeti 10 bin 280 liranın altında mevcut uyuşmazlıklarda kaza mahveden yargıcı heyetleri, büyükşehir statüsünde bulunan vilayetlerde 10 bin 280 liralık ile 15 bin 430 liralık arasındaki uyuşmazlıklarda il mahveden yargıcı heyetleri işyar olacak.

Büyükşehir statüsünde sıfır illerin merkezlerinde 15 bin 430 liranın altında mevcut uyuşmazlıklarda il mahveden yargıcı heyetleri, büyükşehir statüsünde sıfır illere değgin ilçelerde ise 10 bin 280 liralık ile 15 bin 430 liralık arasındaki uyuşmazlıklarda il mahveden yargıcı heyetleri mesul olacak.

Başvurular, tüketicinin yerleşme yerinin bulunmuş yer aldığı yahut mahveden işleminin yapıldığı yerdeki mahveden yargıcı heyetine yapılabilecek.

İlçede mahveden yargıcı heyetinin kurulmamış olması şeklinde tüketiciler o kaza kaymakamlığına başvurabilecek. Yapılan bu başvurular, kaymakamlıklarca gereği edilmek kadar Bakanlıkça belirlenen izinli mahveden yargıcı heyetine geçiş ettirilecek.

Garanti belgesi, aidatsız itimat kartı

Öte taraftan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da öngörülen idari para cezaları da baştan valüasyon oranında artırıldı.

Buna göre, dağınık yerine sektöre müteveccih satışa bildirme edilen malların üzerinde yahut raflarının bulunmuş yer aldığı bölgelere tüketicinin ödeyeceği kâffesi rüsum karışma adanmış fiyatını, ünite fiyatını ve bunların uygulanmaya başladığı tarihi, malın istihsal noktayı ve ayırıcı niteliklerini ve istihsal noktayı Türkiye bulunan mallar düşüncesince Ticaret Bakanlığı çeşidinden belirleme ve duyuru edilen domestik istihsal logosunu içeren kimlik konulması; kimlik konulması gibi sıfır durumlarda bire müşterek detayları havi listelerin görülebilecek biçimde makul bölgelere asılması gerekiyor. Tüketicilere maruz hizmetlerin tanıtmalık ve fiyatlarını yayınlayan listelerin de bire müşterek biçimde düzenlenme zorunluluğu bulunuyor. Söz konusu kanuni yükümlülüklerin ihlali halinde, rastgele müşterek prosedür başına 615 liralık idari nakdî ceza uygulanacak.

Garanti belgesinin ve Türkçe danışma ve istimal kılavuzunun, on paralık yahut mevzuata makul biçimde düzenlenmemesi şeklinde yetiştirici ve ithalatçıya bahis konusu belgelerin tüketiciye on paralık yahut mevzuata makul biçimde konfirmasyon edilmemesi şeklinde satıcıya 615 liralık idari nakdî ceza verilecek.

Tüketicilere ödenti ödemesi namevcut itimat kartı sunulmaması şeklinde ilişik kuruluşlara uygulanacak idari nakdî ceza miktarı 15 milyon 571 bin 450 liraya yükseltildi.

Otuz sayı ve giysi ikametgâh ve yapım projelerinde, çatı itmam sigortası yahut güvence sağlamayan ön ödemeli ikametgâh adanmış sözleşmesiyle ikametgâh yahut çevrim dinlence satışı önleyen satıcılara da 1 milyon 557 bin 139 liralık idari nakdî ceza uygulanacak.

Aldatıcı reklamlar

Aldatıcı ticari reklamlar düşüncesince idari para cezaları, evcil kurda neşriyat önleyen monitör kanalı aracılığı ile yapılmışsa 31 bin 136, yurt düzeyinde neşriyat önleyen monitör kanalı eliyle gerçekleşmişse 622 bin 853 liraya yükseltildi.

Söz konusu ihlal, yurt düzeyinde sürekli neşriyat eliyle yapılmışsa 311 bin 426, yurt düzeyinde neşriyat önleyen radyo ve genel ağ eliyle gerçekleşmişse 155 bin 712, evcil kurda radyo ve çelimsiz ileti eliyle gerçekleşmiş ise 15 bin 566 liralık idari nakdî ceza uygulanacak.

Gıda ürünü olmamalarına rağmen, cemaat oldukları şekil, koku, renk, görünüm, ambalaj, etiket, miktar yahut boyutları dolayısıyla olduklarından ayrımlı zahirî ve bu nedenle tüketiciler, ilkin dallar tarafından, besin ürünleriyle karıştırılarak son kullanıcıların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan mamüllerin üretilmesi, pazarlanması, ithalatı ve ihracatına müteveccih yasağa uymayanlar üzerinde rastgele müşterek prosedür başına, 15 bin 566 liralık idari nakdî ceza verilecek.

Her müşterek prosedür düşüncesince 615 lira

Genel esasların ihlali yerinde prosedür başına geçerli idari para cezaları da baştan düzenlendi.

Kanunda yazılmış yerine düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ile bilgilendirmelerin 12 punto büyüklüğünde düzenlenmemesi, planlı sözleşmelerin müşterek örneğinin sektöre verilmemesi, sözleşmelerde öngörülen koşulların kontrat süresi içre tüketiciler aleyhine değiştirilmesi, tüketicilerden istem edilecek rastgele çeşitli sevap ve harcamaya değgin bilgilerin sözleşmenin eki yerine sektöre verilmemesi, gösterme edilen müşterek dünyalık yahut hizmetin DOĞRU müşterek etmen yapılmaksızın sektöre satışından kaçınılması, havale edilmeyen dünyalık yahut hizmetlerin sektöre gönderilmesi yahut sunulması, son kullanıcıların kayıtım hakları dair bilgilendirilmemeleri, taksit taksit adanmış sözleşmelerinde tüketiciler çeşidinden er ifa yapılması yerinde mukteza nema ve komite indirimlerinin uygulanmaması, mahveden kredileri ve ikametgâh finansmanı sözleşmelerinde kontrat evveliyat bilim formunun sektöre verilmemesi şeklinde rastgele müşterek prosedür başına 615 liralık idari nakdî ceza uygulanacak.

Belirsiz sürekli mahveden kredisi sözleşmelerinde nema oranında başkalık yapılması şeklinde sektöre 30 güneş başlangıçta yazılmış yerine bilim verilmemesi, maruz müddet içre nahak yere eşya yer aldığı belirleme edilen kontrat hükümlerinin mahveden sözleşmelerinden çıkarılmaması ve kanunda planlı danışma ve istimal kılavuzu, güvence belgesi, mesafeli sözleşmeler, paket cevelan sözleşmeleri ve abonelik sözleşmeleri hükümlerinin ihlali şeklinde de ceza tutarı, rastgele müşterek prosedür başına 615 liralık olacak.

Tüketici kredisi ve ikametgâh finansmanı sözleşmeleri

Tüketici kredisi ve ikametgâh finansmanı sözleşmelerinde kanunun kayıtım hakkı, nema oranı, er ödeme, temerrüt, sigorta yaptırılması hükümlerini ihlal fail ve makul sürekli itimat sözleşmelerine değgin oluşturulan hesaplardan sevap ve gider istem fail itimat sağlayan kuruluşlara rastgele müşterek prosedür başına 3 bin 108 liralık idari nakdî ceza uygulanacak.

Bununla beraber, ön ödemeli ikametgâh adanmış sözleşmeleri ile çevrim dinlence ve derinliğine sürekli dinlence hizmeti sözleşmelerine değgin kanunlara karşıt rastgele müşterek prosedür başına 3 bin 108 liralık idari nakdî ceza uygulanacak. Ön ödemeli ikametgâh adanmış sözleşmesiyle satılmış olup 36 ay içre konfirmasyon edilmeyen ikametgâh başına ceza miktarı ise 62 bin 281 liralık yerine belirlendi.

Yapı ruhsatı almadan ön ödemeli yerine tüketicilerle ikametgâh ve çevrim dinlence satım sözleşmeleri imzalayıp kuran satıcılara, tüketicilerle iş noktayı haricinde kurulan kontrat muktedir kızarmak düşüncesince Ticaret Bakanlığından mezuniyet vesikası almayan satıcılara, bire müşterek biçimde Ticaret Bakanlığından katılması müstelzim adanmış sonrası misyon uzluk belgesini almayan yetiştirici ve ithalatçılara 311 bin 425 liralık idari nakdî ceza verilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler