USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TÜBA, 'Enerji Çalışma Grubu' ile Türkiye'nin bu alandaki faaliyetlerine erke tutuyor

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Enerji Çalışma Grubumuzda hoppadak taşıl kesiksiz kaynaklar değil, çekirdeksel ve yenilenebilir erke kadar kaynakların Türkiye'de çoğaltılması dair düşün üretiyoruz, çalıştaylar ve raporlar hazırlıyoruz." dedi.

TÜBA, 'Enerji Çalışma Grubu' ile Türkiye'nin bu alandaki faaliyetlerine erke tutuyor
12-03-2022 12:06
Ankara

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, erke dair Türkiye'nin olgun bilgelik insanlarından oluşan emek vermek grubu ile hoppadak müstehase devamlı değil, çekirdeksel ve yenilenebilir erke kabilinden kaynakların ülkede çoğaltılmasına müteveccih düşünüm ürettiklerini, çalıştaylar ve raporlar hazırladıklarını bildirdi.

Şeker, AA muhabirine, TÜBA'nın çalışmalarına bağlı değerlendirmede bulundu.

Akademi kendisine Türk bilgelik insanlarının yahut Türkiye dair icraat önleyen şahısların çalışmalarını değerlendirdiklerini ve çıkan neticeleri kamuoyuyla paylaştıklarını anlatım fail Şeker, bunun haricinde yükseköğretimdeki AR-GE faaliyetlerine dayanak sağladıklarını, farkındalık tekvin ve bilimi sevdirme kabilinden ayrışık görevler üstlendiklerini söyledi.

Şeker, bu faaliyetlerin haricinde TÜBA'nın Akademi Konseyi üstünden düşündüğü ve yürüttüğü birtakımı şimdiki ve vaktiyle buyana bitmeme fail alışılmış çalışmalarının olduğuna ayraç ederek, şu şekilde konuştu:

"Bu mevzuda bitmeme fail en ehemmiyetli projelerimizden birisi Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi. Cumhurbaşkanlığı himayesinde hesaplı projeyle Türk medeniyetinin köklerinde toprak alan, evvelce bilgelik kullanıcılarını kabilinden üretilmiş, katalog raflarında kalık yada baş döndürücü az yerde nüshası mevcut eserlerin canlı kuşaklara aktarılmasını hedefliyoruz. Bu eserlerin Türkçeye kazandırılması, ayrımsız sürede uygun basımı yapılarak çoğaltılması doğacak nesiller düşüncesince sonuç basamak önemli."

Şeker, projeye engelleme edilecek eserlerin Akademi süresince açılan müşterek Bilim Kurulu kabilinden seçildiğini ve yılda 10-12 im yayınlandığını dile getirdi.

"Enerji: Kavramlar ve Uygulamalar" yapıtı güzün kütüphanelerde

Uzun süredir gündemde bulunan erke mevzusuna bağlı de müşterek "Çalışma Grubu" oluşturduklarını ve baş döndürücü cepheli faaliyetlerde bulunduklarını vurgulayan Şeker, şu detayları verdi:

"Enerji Çalışma Grubumuzda hoppadak müstehase devamlı kaynaklar değil, çekirdeksel ve yenilenebilir erke kabilinden kaynakların Türkiye'de çoğaltılması dair düşünüm üretiyoruz, çalıştaylar ve raporlar hazırlıyoruz. Bu sene erke mevzusuna bağlı kavramları ve yorumlamalarını içeren, hem öğüt hem de eşme ayrıcalığı taşıyacak 'Enerji: Kavramlar ve Uygulamalar' isminde sanlı yapıtı yayımlayacağız. Eserimiz, sonbahara kalmaz kütüphanelerde yerini alır."

Bilimsel alandaki 4 kamus 2023'e yetişecek

Şeker, TÜBA'nın nice bölgeye müteveccih kamus emek harcaması olduğuna dikkati çekerek, bu kapsamda üstünde çalışılmış bulunan Sosyal Bilimler, Mühendislik Bilimleri Terimleri, Doğa Bilimleri ve Sağlık Bilimleri sözlüklerine müteveccih güncelleme ve itmam faaliyetlerini 2023'teki Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kutlamalarına esermek istediklerini söyledi.

Sözlüklerin dair bilirkişi akademisyenler kabilinden hazırlandığını anlatım fail Şeker, "Birleşmiş Milletler bu yılı 'Temel Bilimler Yılı' duyuru etti. Belki de Temel Bilimler Yılı'na müteveccih en iri katkımız, bahis konusu sözlüğün Türkçeleşmiş kendisine kamuoyuna sunulması olacak." dedi.

Sürdürülebilir kalkınma emek harcaması mayısta paylaşılacak

Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ilmî faaliyetlerin, alt kurul sonucu yahut mevrut talepler dair unsur bilgelik kullanıcılarını kabilinden açılan emek vermek gruplarıyla yapıldığına ayraç ederek, bu kapsamda güzeşte sene mevrut taleplerle "Sürdürülebilir Ekonomi ve Çevre Sorunları Çalışma Grubu"nu oluşturduklarını bildirdi.

Akademi Konseyinin şimdi sonraları konuların şen çalışılabilmesi düşüncesince grubu "Sürdürülebilir Kalkınma ve Finans" ile "Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği" emek vermek grupları kendisine ikiye ayırdığını özetleyen Şeker, önce grupla ilgilendiren çalışmaların mayısta Asya Akademiler Birliği ile İstanbul'da kolektif düzenleyecekleri arsıulusal müşterek görüşmede paylaşılacağını dile getirdi.

Şeker, mekân dair da ayrışık icraat yaparak nice şimdiki mevzuya fotoğraf tuttuklarını anımsatarak, güzeşte sene Marmara Denizi'nde yaşanmış bulunan müsilaj problemi ve orman yangınlarına bağlı ilmî asar yayınladıklarını vurguladı.

Her bölgede bitirdikleri çalışmaların doğacak nesillere aktarılması ve eşme ayrıcalığı taşıması düşüncesince iri çaba gösterdiklerini tamlayan Şeker, şunları kaydetti:

"TÜBA'nın icra ettiği en kalburüstü çalışma, eş bellek süzgecinde ülkenin kaslı insanoğlu enerjisini Türkiye'nin karşılaşmış olduğu sorunlara müteveccih hal önerileri peydahlamak ve ilgililere aktarmak. Bazı mevzular dair çalışmalarımız 3 yılı bulabiliyor. Bazı eserlerimiz 8 deri biçiminde basılıyor. Geçen sene toplamda 20 im yayımladık. Bu sene ise 25 im yayınlamayı planlıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler