USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TSB Genel Sekreteri hür Obalı: Yanlış istihbarat sigortalıları kıygın ediyor

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Obalı "Büyük emeklerle elde ettiğimiz varlıklarımızı destek olmak düşüncesince yaptırdığımız emniyet irtibatlı avlu sigortalarına ehil çıkmalıyız. Yanlış yönlendirmeler sigortalılarımızın mağduriyetine etken oluyor" dedi.

TSB Genel Sekreteri hür Obalı: Yanlış istihbarat sigortalıları kıygın ediyor
10-05-2022 14:59
İstanbul

Türkiye Sigorta Birliği'nden (TSB) meydana getirilen açıklamada görüşlerine toprak sunulan TSB Genel Sekreteri hür Obalı, bankalardan tahsil edilen krediler esnasında meydana getirilen avlu sigortası primlerinin “e-devlet üstünden başvurularak” arka alınabileceğine müteallik haberlerin akla yatkın olmadığını açıkladı. Obalı ayrıca, bu istihbarat doğrultusunda iş hazırlamaya etkin vatandaşların sigorta güvencelerini yenilgi ve şimdi şişman mağduriyetler taayyüş riskiyle de erinç karşıya olduklarını dile getirdi.

Obalı, Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) ‘e-başvuru sisteminde hakeza birlikte özelliğin olmadığını’ vurgulayarak, “Bankalardan tahsil edilen ferdî kredileri garanti dibine düzlük emniyet irtibatlı avlu sigortası, vefat, ilçe yahut dert kararı maluliyet, aylakçılık yada kazalı emraz kabil emniyet borcunun ödenemediği hallerde krediye güvence sağlıyor. Böylece hem sigortalıları bununla beraber geride kalanları namus borcu yükünden koruyor." ifadelerini kullandı.

Medyada toprak düzlük bazısı haberlerdeki “Sigorta iptali düşüncesince e-devletten müracaat yapılabildiği” ifadesinin ağız ağıza hata bulunduğunu tamlayan Obalı, sistemin firmalar ile sigortacı ve katılımcılar arasındaki uyuşmazlıklara müteallik bulunduğunu hatırlatarak poliçe sahiplerinin evvel ilkin sigorta şirketlerine başvurması icap ettiğinin altını çizdi.

Açıklamaya göre, SEDDK’nın 26 Nisan 2022 haset icra ettiği açıklamada da “E-başvuru sistemine müracaat yapılmadan önce, ilişik kuruluşa sigortalı/katılımcı kabilinden ilginin iletilmiş olması ve bu istem sonra ortalık ortada birlikte uyuşmazlığın zade olması gerekmektedir” bilgisi toprak alıyor.

Söz konusu haberlerle sigortalıların hem hata yönlendirildiğine bununla beraber mevzunun hepsi yönlerine toprak verilmeyerek sigorta korumasından yararlanmalarının engellendiğine dikkati çekici Obalı, "Büyük emeklerle elde ettiğimiz varlıklarımızı arkalamak düşüncesince yaptırdığımız emniyet irtibatlı avlu sigortalarına cemaat çıkmalıyız. Bu sigortaların hata yönlendirmelerle iptali mağduriyetlere faktör olmakta ve ne eyvah ki hem sigortalılarımızı bununla beraber sevdiklerini garantisiz bırakıyor." açıklamasında bulundu.

Öte taraftan SEDDK’nın icra ettiği açıklamada sistemin işleyişini tehlikeye sokanlar kendince yasalı iş yapılacağı belirtiliyor.

Açıklamada şu ifadeler toprak alıyor:

“Sigortacılık ve hususi Emeklilik e-başvuru sistemini birlikte istem hile sistemi kendisine tanıtarak, sigortalı/katılımcıların hata yönlendirilmesine ve bu yolla e-başvuru sisteminde çok yoğunluğa ne kazanmak suretiyle, hem hakkıyla uyuşmazlıkların değerlendirilmesi şartıyla başvuran sigortalı/katılımcıların mağduriyetlerine sebebiyet verici bununla beraber sistemin işleyişini tehlikeye sokan sorumlular kendince çıkışlı makamlar gözetiminde mukteza işlemler başlatılacaktır."

Kredi irtibatlı avlu sigortasının, emniyet düzlük ve vereni ayrımsız anda koruduğunu vurgulayan Obalı, 2021 senesinde emniyet irtibatlı avlu sigortası ile 132 bin sigortalının 1,6 bilyon TL ücretinde emniyet borcunun sigorta şirketleri kabilinden ödendiğini aktardı. Obalı, "Sadece Kovid-19 irtibatlı vefatlar düşüncesince üstlenilen ödence ücreti 661 milyon TL olurken, bu meblağ avlu şirketlerinin hep üstlendiği tazminatların tahminî yüzdelik 40’ını oluşturdu." bilgisini verdi.

Açıklamada toprak düzlük bilgilere gereğince ayrıca, isteğe müteallik yapılabilen emniyet irtibatlı avlu sigortası; vefat, ilçe yahut dert kararı maluliyet, aylakçılık yada kazalı emraz kabil hallerde borcun sigorta firması kabilinden ödenmesini sağlıyor. Böylece sigortalılar, teminatları dâhilinde, güç günlerinde ailelerinin dara düşmeyeceğini ve emniyet borcunun ödeneceğini bilmenin itimatını hissediyor.

Bireysel gerekseme kredisi, ikametgâh kredisi, anahtar kredisi ve taksitli ticari emniyet alırken uygulanabilen emniyet irtibatlı avlu sigortası kapsamında ödenen poliçe primleri, dirimlik vergisi matrahından mahsup edilebildiği için, primlerin yüzdelik 40’ına derece ihsan indiriminden de yararlanılabiliyor. Sigorta poliçesinin sağlamış olduğu teminatlarla emniyet maliyetleri azalırken, son kullanıcıların bankalardan şimdi makul oranlarla emniyet kullanmasına da imkân sağlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler