USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Trendyol ürünlerini Avrupa ve Orta Doğu'da da müşterinin kapısına götürecek

Trendyol Grubu Başkanı Çetin, ortam üstünden satılan ürünleri Avrupa ve Orta Doğu'da müşterinin kapısına denli atmak istediklerini, bu amaçla diyar haricinde birtakımı noktalarda ayrıştırma merkezleri ve depolar oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Trendyol ürünlerini Avrupa ve Orta Doğu'da da müşterinin kapısına götürecek
19-01-2022 12:33
Ankara

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, JW Marriott Otel'de düzenlemiş bulunduğu matbuat buluşmasında, ortaklık faaliyetleri ve doğacak çevrim hedeflerine bağlı değerlendirmede bulundu.

Dünyanın en iri uygulayım bilimi şirketleri ve talih fonlarının Trenyol'un yatırımcısı olduğuna ayraç fail Çetin, sonuç envestisman turuyla sağlanan toy toptan hissedarlık yapısının Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'ya müteveccih envestisman ve çoğalma hedefleri itibarıyla aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Çetin, bundan böyle ihracatın da dijitalleştiğine ve Trendyol'a bu mevzuda iri fariza düştüğüne dikkati çekerek, "Platformumuzda gelişigüzel ilden binlerce vandöz var. Sattığımız malların yüzdelik 75'i Türkiye'de üretiliyor. Hakkari'de, Van'da imal edilen ürünü nite Ankara ve İstanbul'a taşıyorsak bundan ahir amacımız Türkiye'deki ürünleri Berlin'de, Riyad'da, Dubai'de müşterinin kapısına denli götürmek. Avrupa ve Orta Doğu devletlerinde bu potansiyelimiz var. Bu pazarlarda Türk ürünlerinin nitelik ve eder averajıyla erbap bulunduğu potansiyelin farkındayız. Bu mamüllerin elektronik ihracatının teknolojik ve geri hizmet altyapısına ağır envestisman yapacağız. Trendyol'dan satılan ürünleri Avrupa ve Orta Doğu'da müşterinin kapısına denli çalmak istiyoruz. Bu amaçla diyar haricinde bazısı noktalarda ayrıştırma merkezleri ve depolar oluşturmayı hedefliyoruz." sanarak konuştu.

Ayrıştırma depoları yatırımlarıyla evvela etapta Avrupa'nın muhtemel bulunduğu denli göbeğinde iktisap etmek istediklerini tamlayan Çetin, şunları kaydetti:

"Türk üreticileri düşüncesince Avrupa ve Orta Doğu ile bu arada 500 milyonluk toy ortak piyasa var. İhracat yapıyoruz boydak oradaki bellik ve toptancılara. Biz üreticileri aracısız 500 milyon müşteriyle buluşturacağız. Almanya'daki müşteri, oradaki Trendyol aplikasyonundan girip ürününü satın alabiliyor. Almanca ve Arapça kabil dernekevi diller de bütünleşmiş edilecek. Bunların da altyapısına envestisman yapıyoruz. Önümüzdeki 5 sene 5 bilyon dolarlık hem diyar zarfında hem diyar haricinde envestisman düşünüyoruz. Bu operasyonlar düşüncesince diyar haricinde ortaklık satın almaları da değerlendiriyoruz. Bazı yatırımları ise sıfırdan yapacağız. Yatırımcılarımız da bizlere inanıyor ve sermayeleriyle bizi desteklemeye hazırlar."

Yurt dışındaki yatırımları ağız ağıza Trendyol markası adıyla yürüteceklerini vurgulayan Çetin, platformun adının Avrupa'da ve Orta Doğu'da karşılığı bulunduğunun altını çizdi. Çetin, mühim ortakları bulunan Ali Baba'nın da bu stratejiyi desteklediğini bildirdi.

Yurt haricinde Türkiye'nin çelimli bulunduğu apiko giysi ve nesiç ürünlerine müteveccih öğrenci dikkati çekici Çetin, "Kalite ve eder namına bizim ürünlerimiz gayrı ülkelerle karşılaştırıldığında iri avantajımız bulunduğunu görüyoruz. Türk ürünleri diyar haricinde tüketiciler kabilinden beğeniliyor ve istem görüyor." ifadelerini kullandı.

"Esnafı tamamı dünyada satı yapabilir bir vaziyete getireceğiz"

Şirketin e-ihracat rakamlarına bağlı de bilim sağlayan Çetin, şu değerlendirmede bulundu:

"Trendyol, 2021 senesinde 150 milyon dolar hacminde vasıtasız e-ihracat gerçekleştirirken ecnebi ülkelerdeki alıcıların platformdan satın aldıkları ürünlerden oluşan ticaretin mecmu kütlesi 115 milyon dolara, mecmu ihracat kütlesi ise 265 milyon dolara ulaştı. 2021 yılı e-ihracat çoğalma hızımız yüzdelik 408 namına gerçekleşti. e-İhracat hacmimiz ortak eski yıla uyarınca yüzdelik 264 artım gösterdi. 6 milyon havale aldık. 2023 senesinde e-ihracat kütlesi hedefimizi 1 bilyon dolar namına belirledik. 2021'de gerçekleştirdiğimiz e-ihracatın yüzdelik 66'sını Avrupa ülkelerine yaparken yüzdelik 23'ünü Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Afrika ülkelerine gerçekleştirdik. Şu an globalde yerel üreticilerimizin ürettiği Trendyol markalı ürünleri kullanan 4 milyon alıcı bulunuyor. Hedefimiz 5 sene zarfında Trendyol'un satışları zarfında e-ihracatın payını yüzdelik 25'e çıkarmak. Esnafımızı ve KOBİ'lerimizi tamamı dünyada satı yapabilir bir vaziyete getireceğiz. Kargo dağıtımı, paketleme, alıcı hizmetleri kabil ayrımlı sektörlerde de beniz binlerce insana iş imkanı sağlıyoruz. Doğrudan ve vasıtalı namına 1,1 milyon yabanlık istihdam yardımı yapıyoruz. Bu rakamın 2023 senesinde 2,4 milyon insana ulaşacağını öngörüyoruz."

Rekabet Kurulunun ortaklık kendisince yürüttüğü anket dönemini de değerlendiren Çetin, "Trendyol, kurulduğunda yüzdelik 100 zat ürününü satan ortak şirketti. 3 sene evvela bambaşka satıcıların ürünlerini de pazaryeri modelimize bütünleşmiş ettik. Bizim zat ürünlerimizin payı yüzdelik 4. Kendi markamızda elden apiko giysi var. Rekabet Kurulunun hassasiyetini biliyoruz ve anket da bitmeme ediyor. Nasıl sonuçlanacağına bakacağız. Biz elimizden geldiğince sistemimizin algoritmasına müteallik garanti veriyoruz. Bizim algoritmamıza uyarınca eder ve nitelik rekabetçiyse o mahsulat şimdi evvela görünüyor. Trendyol enflasyonla mücadelede aşırı iri ortak araç. Rekabetçi ortamda eder rekabeti ağır biçimde artıyor. Kurul ile yaptığımız algoritma çalışmasını da paylaştık. Bunu şimdi da geliştirmemiz icabında bu mevzuda da mukteza adımları atacağız." dedi.

Çetin, Türkiye'deki sayısal pazarın hala çoğalma potansiyeli bulunduğunu belirterek, kargo sahasının de bu sektörle baş başa büyümesi icap ettiğini söyledi.

"Halka sunma planımız var"

Halka sunma planları bulunduğunu da aktaran Çetin, şöyleki konuştu:

"Bütün uygulayım bilimi şirketleri ortak boyuta ulaştığında bölüt sunma oluyor. Bizim de inşallah önümüzde anca ortak amacımız mevcut ancak onun düşüncesince e-ihracatı da aşırı iri maksat namına koyduk. Halka arzda üçte ortak ciromuzun ihracattan geldiğini kıymetlendirmek istiyoruz. Zamanlama namına hedeflerimize 2024-2025 yıllarında ulaşabiliriz. Belki 2023'e denli da o hedeflere ulaşabiliriz. Türk firması namına İstanbul ve bambaşka ortak pazarla bu arada düet bölüt sunma olabileceğini düşünebiliriz. İkinci arazi Londra mı olur, New York mu olur, o günkü vaziyete bakarız. New York uygulayım bilimi şirketleri düşüncesince ehemmiyetli ortak borsa."

"Fiyatlar enflasyonun altında"

Trendyol üstünden satılan mamüllerin fiyatlarını kendilerinin belirlemediğini vurgulayan Çetin, sorumluluğun satıcıda bulunduğunu ve fiyata karışma edemediklerini belirtti.

Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar da e-ticaretin kompetitif yapısının pahalılık üstünde de baskısı olduğuna dikkati çekerek, "Bizdeki fiyatlar enflasyonun yüzdelik 4 altında. Buradaki fiyatlar da pahalılık sepetinde dikkate alınmalı. Son elde ettiğimiz Kasım 2021 datasına uyarınca Trenyol'da mecmu fiyatlar gerilemiş." ifadelerini kullandı.

Başak Cengiz cinayetinde beğenilen samuray kılıcının internetten satın alınmasına bağlı istifham dair ise Acar, şunları kaydetti:

"Samuray kılıcının internetten satışı yasak, satılmaması lazım. Bizim şirketimiz buna aşırı duyarlı. Mevzuatta filhakika haram mevcut ve vakada bu yasağa uyulmaması yalan konusu. İlgili kent inanırım cezai soruşturmayla muhatap olmuştur."

Çetin de kendilerinin gerçek olmayan mahsul satan satıcılarla ilişiklerini kestiklerini belirtti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler