USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Trabzonlu mimar talih yardımı ile kurduğu tesiste mantar üretiyor

Trabzon'da, 29 yaşındaki mimar Merve Gül Muşmul Çolak, dedesine ilgilendiren arazide mevki yardımıyla kurduğu tesiste ekin mantarı üretiyor.

Trabzonlu mimar talih yardımı ile kurduğu tesiste mantar üretiyor
25-02-2022 13:55
Trabzon

Trabzon'da hususi yan yana mimari bürosunda etkin Çolak, ailesinin desteği ile firez mantarı üretim tesisi kurmaya değişmeyen verdi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Arsin ilçesinde oluşturulan ve 2 ay devam eden mantar yetiştiriciliği kursuna eklenmiş bulunan Çolak, sabık sene teşrinisani ayında, dedesinin Maçka ilçesine ilişkin Esiroğlu Mahallesi'ndeki yan yana dönümlük arazisinde 3 çadırdan oluşan tesis kurdu.

Toplam maliyeti 476 bin liralık bulunan tesis düşüncesince Tarım ve Orman Müdürlüğünden yüzdelik 50 bağış desteği düzlük Çolak, önce hasadını gerçekleştirdi.

Çolak, AA muhabirine, üretmeyi baş döndürücü sevilmiş olduğu düşüncesince mantar yetiştirmeye başladığını, ailesinden de bu mevzuda dayanak aldığını söyledi.

Katıldığı mantar yetiştiriciliği kursunda üretimin eksiksiz koşulları ve inceliklerinin öğretildiğini tamlayan Çolak, "Önce teorik, şimdi sonraları kullanışlı eğitimler aldık. Var bulunan çadırlarda yer tırmıklama, sulama, mantar toplama, taraklama kabilinden eğitimler aldım. Bu biçimde kendimize deneme edindik. O çörek yardımıyla cesaretlenerek bu işe dört elle sarıldım." dedi.

Çolak, dedesine dayalı 2,5 dönüm arazinin yan yana dönümünde kurduğu tesiste üretime başladığını ve önce hasadı gerçekleştirdiği anlatım ederek, ilerleyici çağda tesisi büyütmeyi hedeflediğini aktardı.

Mantar üretimi düşüncesince muktezi ziyasız ve buğulanmış ortamı oluşturduklarını özetleyen Çolak, "Gelen mantar kompostun derecesine mucibince çadırın ısısını ayarlıyoruz. Şu anda çadırlarımızın indinde yan yana de antipatik iklim depomuz var. Bir çadırdan kestirmece 5 titrem derece verim elde etmeyi planlıyoruz. 3 çadırdan ise değişik hasat zamanlarında toplamda 15 titrem verim elde edeceğiz." sanarak konuştu.

Merve Gül Muşmul Çolak, hasat ettikleri mantarları toptancılar yoluyla Trabzon endüstrisine süreceklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Mahallemizin hanımlarına araştırma görevlisi peyda etmek namına civar halkıyla baş başa çalışıyoruz. Bir çadırın hasadı üç devir sürüyor, 8 kadınımızı ayda 12 devir mantar tesisimizde istihdam ediyoruz. Üretmek elleme fakat yegâne başına yapılmıyor, bu yan yana kol işi. Ekibim olmasaydı yürütemezdim. evvel elleme yan yana kol ve destekleyecek aileyle üretim yapmayı her insana kaynak ediyorum, çıkmak güzeldir."

"Üretimden pazarlamaya derece herhangi yan yana ayrışık çalışmada dayanak vermeye hazırız"

İl Tarım ve Orman Müdürü Cahit Gülbay ise Trabzon'da mantar üretiminin kestirmece 4 sene öncesine mucibince şimdi da arttığını belirtti.

Trabzon'da nice ilçede mantar üretimi karşıcı girişimciler olduğuna ayraç fail Gülbay, üretimi artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Gülbay, Trabzon'da alana seslenme edecek mantar üretim tesisi altyapısını kurmak düşüncesince icraat yaptıklarını anlatım ederek, şu biçimde konuştu:

"Üreticilerimiz bu işten anlamasalar üstelik bizlere başvurma ettikleri takdirde dayalı kurumlarımızla menfaatlerini bilgilendiriyoruz. Daha sonraları sistemi kurarak üretimden pazarlamaya derece herhangi yan yana ayrışık çalışmada dayanak vermeye hazırız. Bizim misyonumuz mantar üreticileri donanması ve ya kooperatifini de kurarak bu kullanıcılarını yan yana arada tutmak. Bu sayede tamamı sene süresince marketlerin gereksinim duyan mantar üretiminin de tedarikini elde etmiş oluruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler