USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tokayev'in geçmiş Ankara ziyareti Türkiye ile Kazakistan ilişkilerinde toy zamanın işareti

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in 10-11 Mayıs'ta Ankara'ya yapacağı evvel resmi ziyaret, Türkiye ile Kazakistan ilişkilerinde acemi zamanın göstergesi yerine değerlendiriliyor.

Tokayev'in geçmiş Ankara ziyareti Türkiye ile Kazakistan ilişkilerinde toy zamanın işareti
10-05-2022 10:05
Nur Sultan

16 Aralık 1991'de bağımsızlığını anons fail Kazakistan'ı önce tanıdıkları bulunan iklim Türkiye oldu. 2 Mart 1992'de ise dü ahi iklim diplomatik ilişkilerini bünye etti.

Türkiye, ayrımsız sürede ülkenin o dönemki başkenti Almatı'da büyükelçiliğini açarak Kazakistan'daki önce diplomatik görevin kurulmasına önderlik etti.

Kazakistan'ın Ankara'daki büyükelçiliğinin de Ekim 1992'de faaliyete başlamasıyla düet münasebat gelişigüzel bölgede gelişmeye bitmeme etti.

İki iklim ortada 2009'da "Stratejik Ortaklık Anlaşması" imzalanarak, Türkiye ile Kazakistan ilişkileri fevk düzeye ulaştı. 2012'de ise dü iklim ortada Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kuruldu.

Halihazırda siyasi, ekonomi, ticari, yatırım, askeri, defans sanayisi, eğitim, afiyet ve beşeri bölgelerde degaje şümullü teşrikimesai yürüteç ahi ülkeler, ilişkilerinin 30. senesinde ehemmiyetli başarılara imza attı.

Türkiye ve Kazakistan, 30 yılda aykırı tecim kütlesinin 30 milyon dolardan 5 bilyon dolara çıkardı.

Tokayev’in önce Ankara ziyareti, düet ilişkilerin acemi zamanına ayraç ediyor

Kazakistan'ın müessis Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Mart 2019'da görevinden istifa etmesinin peşi sıra koltuğu devralan ve Haziran 2019'da da cumhurbaşkanlığına seçilen Kasım Cömert Tokayev'in, 10-11 Mayıs'ta Ankara'ya önce resmi ziyareti başlıyor.

Söz konusu ziyaret, bu sene diplomatik ilişkilerinin tesisinin 30. sene dönümünü kutlayan dü ahi iklim ilişkilerinde acemi çağa ayraç ediyor.

Tokayev’in ziyareti, ayrımsız sürede Kazakistan'da hanuman ayında meydana mevrut olayların peşi sıra ülkede ölçülü politik yenilenme süreci ve Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan olup biten bölgedeki bulunan jeopolitik yüklülük itibarıyla da dikkati çekiyor.

Heyetiyle Ankara’ya doğacak bulunan Tokayev, Beştepe'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraberce ve heyetler arası görüşmelerde müşterek araya gelecek. Özellikle aykırı tecim kütlesinin bulunan 5 bilyon dolardan 10 bilyon dolara çıkartılması düşüncesince atılacak acemi adımlar değerlendirilecek.

Görüşmelerde, Türkiye ile Kazakistan arasındaki teşrikimesai alanlarının genişletilmesine müteveccih acemi imkanların ele katılması ve ehemmiyetli teşrikimesai anlaşmalarına imza atılması da bekleniyor.

Türkiye, Kazakistan'ın en iri 5. tecim ortağı

Türkiye, güzeşte sene Kazakistan'ın en baş döndürücü aut tecim icra ettiği önce 5 iklim sıralamasına girdi.

Ayrıca Türk şirketlerin Kazakistan'a yatırımları üstün dereceli seviyeye ulaştı. Son müşterek yılda Türkiye'den Kazakistan'a 362 milyon 400 bin dolar ücretinde envestisman geldi.

Böylece, 30 yılda Türkiye’den mevrut yatırımların toplanmış bedeli 4 bilyon doları bulurken Kazakistan’dan mevrut envestisman miktarı da 1 bilyon doları aştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler