USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tohumda dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz, Türk bilim insanları geliştirdi

Türk bilim insanları çeşidinden geliştirilen yerel ekecek projesi müspet neticeler verdi, DOĞRU ortak tarihte türkiye tohumda dışa bağımlılıktan kurtulacak.

Tohumda dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz, Türk bilim insanları geliştirdi
15-11-2021 11:39

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi'nde sürdürülen evcil ekecek emekleri müspet neticeler verdi. Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy ve kadrosu kabilinden evcil şeker hastalığı hastalığı pancarı tohumu noktasında dışa bağımlılığı dökmek amacıyla başlatılan düzeltme çalışmalarında sona yaklaşıldı. Geliştirilen tohumlar toprakla buluşturuldu.

Öte yandan, evcil ve ulusal darı tohumu üretiminde çalışmalara süregelen kol önümüzdeki ilkbahar ayında AR-GE merkezinde geliştirdikleri tohumları toprakla buluşturacak.

Yerli ve ulusal çükündür çeşitleri ülkemize kazandırılacak

Prof. Dr. Tolga Karaköy, evcil ve ulusal tohumlarla dışa bağımlılıktan kurtulacağımızı belirterek, “Bildiğiniz kabil yöremizde şeker hastalığı hastalığı pancarı ehemmiyetli bitkilerden müşterek tanesi. Çiftçimizin yetiştirdiği ve hava koşullarımızın akla yatkın bulunduğu bitkilerden müşterek tanesi. Şeker pancarı tohumunda tığ dışa bağımlıyız. Bu dışa bağımlılığımızı bertaraf etmek yerine arsıulusal kuruluşlardan realizasyon ettiğimiz giriş materyallerimiz var. Bu giriş materyallerde ekiminin yapılarak düzeltme sürecine başlamış bulunmaktayız. Önümüzdeki zamanlarda evcil ve ulusal şeker hastalığı hastalığı pancarı çeşitlerimizin ülkemize kazandırılması açısından düzeltme programlarımızı oluşturmuş ve infaz etmek durumundayız ve uyguluyoruz. Bu mevzuda hemen şeker hastalığı hastalığı pancarı değil yayımcı ki. Tahıllar, kışlık yulaf çeşitlerimizin bölgemize kazandırılması. Yulaf sahamızda yazlık şekilde ekiliyor. Biz kışlık şekilde ekilmesine akla yatkın acemi çeşitlerin geliştirilmesine müteveccih şekilde da materyallerimizi elde etmiş ve ekimlerimizi yapmış durumdayız AR-GE merkezimizde. Yem bitkisi şekilde kullanılması açısından aşırı şişman ehemmiyet taşıyor'' dedi.

Yerli darı tohumu emekleri sürüyor

Prof. Dr. Karaköy, evcil darı tohumu çalışmalarının da sürdüğünü tabir ederek, “Baklagiller ile ilişik çalışmalarımız var. Nohut, fasulye, bezelye, gene bu çeşitlerin içinde bu mevzularla ilişik de düzeltme çalışmalarımızı gerçekleştirmek durumundayız. Bunun yanı sıra erkenci başta darı çeşitlerinin üstünde çalışmalarımız var. Bölgemizde bitki örtüsü süresinin sınırlanmış olmasından çevre adet darı üretiminde istihsal dair aşırı erkenci çeşitlerin kullanılması esas. Orta erkenci ve ya iare türler yöremizde bu mevzuda fizyolojik olgunluğunu tamamlayamıyor ve sıkıntı oluyor. Şuanda hususi firmalarla yürütmüş olduğumuz çalışmalarda tığ ata geçek üretimini gerçekleştirmek durumundayız. Hem ata bununla beraber anne hatların üretimini yapmış olup melez çeşitlerinin imal edilmesine de önümüzde ki yıl ilkbahar ayında gene tohumluk üretimini AR-GE merkezimizde sağlayacağız. Bu mevzuda da evcil ve ulusal müşterek darı çeşidinin geliştirilerek ülkemize kazandırılması düşüncesince elimizden mevrut emekleri yürütüyoruz'' halinde konuştu.

 

Demet Karakuş - Mert Taha Varol
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler