USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TOBB dal meclisleri domestik karavan üretimine motivasyon talebinde bulundu

Kovid-19 süreciyle alakanın arttığı karavan pazarını inceleyici TOBB dal meclisleri çeşidinden hazırlanmakta olan raporda, Türkiye'nin bulunan altyapısıyla domestik karavan üretebileceği belirtildi.

TOBB dal meclisleri domestik karavan üretimine motivasyon talebinde bulundu
22-11-2021 12:26
Ankara

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bölüm meclisleri, acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde alakanın arttığı karavan sektöründe üretimin evcil yerine yapılabilmesi düşüncesince motivasyon talebinde bulundu.

AA muhabirinin edinmiş yer aldığı bilgiye göre, TOBB bölüm meclisleri kabilinden sektörel siyasa ve stratejilerin oluşturulmasına dayanaklık etmek olunması amacıyla Türkiye Karavan Sektörü Durum Analizi Raporu hazırlandı.

Kovid-19 salgınının dinlenme kampı ve karavan turizmi düşüncesince sevimsiz çelim biçimine geldiği ve müstevli sonra da kalabalık konaklama araçlarına ilginin artmasının beklendiği tabir edilen raporda, karavanların, keyif endişeleri zımnında şahısların mesafeleri kendilerinin ayarlayabilmesine olanak tanımış yer aldığı düşüncesince bağ görmüş yer aldığı belirtildi.

Raporda, ülkede dinlenme kampı alanları, motorlu karavan ve karavan tipi treyler (römork) otopark hizmetleri tesisleri sayısının 226 yer aldığı ve bu sahaların hep tesisler içerisindeki payının yüzdelik 0,9 düzeyinde bulunmuş yer aldığı aktarılarak, dinlenme kampı ve karavan alanlarının Türkiye'ye mevrut ecnebi turistler kabilinden da yeğleme edilmiş yer aldığı bilgisi verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine mucibince bu senenin evvel çeyreğinde 6 bin 744'ü incizap 1247'si motokaravan edinmek kıl payı tescilli karavan sayısının 7 bin 991 yer aldığı bildirilen raporda, bu sayının Türkiye ile benzeri devletler bulunan Portekiz'de 28 bini, İspanya'da ise 300 bini bulmuş yer aldığı kaydedildi.

Raporda, kullanılmamış karavan tescil rakamlarında da şişman düşüşler olduğuna ayraç edilerek, kullanılmamış vasıtaların erdemli ÖTV zımnında yeğleme edilmediğinin altı çizildi.

Türkiye'nin istihsal altyapısı var

Türkiye'de irili ufaklı kuruluşların karavan imalinde bulunduğu, bunların ilkin anahtar dönüşümü oluşturan veya incizap karavan yapım fail ıvır zıvır kuruluşlardan oluştuğu tamlanan raporda, dizi istihsal yapılmaması zımnında istihsal maliyetinin yükseldiği vurgulandı.

Raporda, şu ifadelere toprak verildi:

"Bu mevzuda kurumsal kuruluşların envestisman yaparak kadran ekonomilerini yakalayabilmeleri, alakanın en önce iç piyasada sağlanmasıyla muhtemel olacaktır. Ülkemiz ehemmiyetli birlikte otomotiv ülkesidir. Bu altyapının karavan endüstrisi düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli maliyet ve geri görev derece avantajları bulunduğu, başkaca karavan üretimi dair Türk otomotiv sanayisinin mukayese (benchmarking) uygulamalarıyla kümülatif uran ve öteki bilim birikimlerini kullanabileceği birlikte düzlük yerine değerlendirilmesi gerekmektedir. Türkiye, dünyada karavan üretiminde uydurma sahibi olabilecek birlikte altyapıya sahiptir. Ülkemizde anahtar dizayn ve döşemesi dair dünyada kendini kanıtlama etmiş şirketler bulunmaktadır. Lüks segmentte toprak düzlük bu kuruluşların bu mevzuda ticari yerine evolüsyon göstermeleri düşüncesince birtakım teşvikler uygulamaya konulabilir. Özellikle evcil istihsal meydana getirecek firmalara müteveccih ÖTV indirimi gündeme getirilmelidir."

"Yabancı turistler düşüncesince kiralık karavan bulunmuyor"

Raporda, son kullanıcıların karavana ulaşmasının da hem kanuncu hem de iktisadi tedbirlerle desteklenmesi önerisinde bulunularak, "Bu mevzuda Türkiye ayırt yaratabilecek birlikte gizil barındırmaktadır. Tüketici sayısını artırarak endüstrisi büyütmek, ayrımsız sürede büyüyen sektörle ölçeği yakalayarak maliyetlerin düşürülmesi gerekmektedir. İç sektörün yanı sıra aut piyasada toprak düzlük ülkemize gezgin yerine gelip karavanla tatilini etmek arzu edenler düşüncesince dava çıkarmayacak, modeli erdemli kiralık karavan hatırlamak imkansıza yakındır. Ülkemize uçakla gelmiş şekilde karavan tatili gerçekleştirmek talip turistlere müteveccih envestisman gerçekleştirmek talip kurumsal isticar firmaları, bu erdemli envestisman maliyetleri zımnında endüstrisi büyütücü girişimlerde bulunamamaktadır." değerlendirmesi yapıldı.

"Lüks dinlenme kampı alanları da bulunuyor"

Devletin de dinlenme kampı ve karavan turizmine müteveccih altyapıyı geliştirmesi gerektiği vurgulanan raporda, "Her ne derece az değerli birlikte gezim faaliyeti yerine düşünülse de 'glamping' ismi maruz gösteriş dinlenme kampı alanları da sonuç senelerde görev vermeye başlamıştır. Az sayıda da olsa Türkiye'de erdemli afiyet grubuna seslenme fail bu cins dinlenme kampı alanları bulunmaktadır. Yine karavan turizminin geliştirilmesi düşüncesince karavanların mülkiyetine envestisman meydana getirecek birlikte müteşebbis sınıfın varlığı gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Raporda, ilkin dünya dışı kaynaklı yapılacak dinlenme kampı ve karavan turizminin pazarlanmasında gezi acentelerine ehemmiyetli görevler düştüğüne ayraç edilerek, ecnebi turistlerin karavan dair en önce manken yılı ve donanımının erdemli olmasını bekleyeceğine uyanıklık çekildi.

Kamp ve karavan turizminin büyüme göstermesi düşüncesince raporda şu önerilerde bulunuldu:

"Yeni dinlenme kampı alanları ve acemi gezim rotaları belirlenerek, şahısların karavan turizmine motivasyon edilmesi sağlanmalı. Karavan turizmine müteveccih kanuncu mevzuat güçlendirilmelidir. Alanı akla yatkın mazot istasyonları karavan molalarına (temiz su alım, atılan su boşaltım, çarpıcılık alma) akla yatkın duruma getirilmeli."

Raporda, karavanlar düşüncesince muteber erdemli ÖTV problemininin da çözülmesi istem edildi. ÖTV oranları, elden elektrikli motoru mevcut karavanlar düşüncesince yüzdelik 5, elektrikli motoru da bulunan motorlu karavanlar düşüncesince yüzdelik 10 ve öteki motorlu karavanlar düşüncesince yüzdelik 15 yerine önerildi.

Öte yandan, teşrinievvel ayında Resmi Gazete'de piyasaya çıkan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yüzdelik 220 yerine muteber ÖTV ücreti yüzdelik 45'e indirilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler