USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan bankalara 'vicdanlı davranın' çağrısı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bankaların akıbet günlerde güven faizlerini dehşet biçimde artırdıklarını belirterek, "Feda gerçek sektörde, kar finansal sektörde biçiminde paylaşım olamaz. Bankalarımızın bundan sonra hâlâ insaflı davranmasını bekliyoruz." dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan bankalara 'vicdanlı davranın' çağrısı
28-12-2021 16:05
Ankara

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Müşterek Konsey Toplantısı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, kasıntı adına ekonominin topu topu kılcal damarlarına ulaştıklarını, böylecene sahadaki vaziyeti en dobra halde görüp, sorunları ve sıkıntıları belirleme ettiklerini söyledi.

Kovid-19 salgını çağında 200'e DOĞRU teklif ve talebi hükümete ve Bakanlığa ilettiklerini, bunların dayanıklı çoğunun yaşama geçirildiğini tamlayan Hisarcıklıoğlu, dayanaklık etmek adımlarının müspet yansımalarının da görüldüğünü dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, sonuç devirde Türk lirasında yaşanmış olan normal dışı bedel kaybının iri seviyede arka kırgın olmasını müspet bulduklarını ve piyasalarda istikrarın teminine müteveccih değme adımı desteklediklerini vurgulayarak, "Yüksek repo yükünden kurtulmanın yanı esna finansal piyasalarda abra ve öngörülebilirlik sağlanmasının, ekonominin gelişme sürecine iri dayanaklık etmek olacağına inanıyoruz. Ayrıca kamuda muntazır hususi kesim alacaklarının ödenmesine müteveccih müspet ve konkre adımlar başladığını da kıvançla izlem ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Tüm bu gelişmelerin, gerçek sektördeki moralleri yükselttiğini, emek vermek şevklerini artırdığını kail Hisarcıklıoğlu, şu halde bitmeme etti:

"Elbette birtakımı mevzularda da teessürat sürüyor. Özellikle bankalarımızın, Merkez Bankasından fonlama maliyetleri yüzdelik 14'e düşmesine karşın sonuç günlerde güven faizlerini dehşet halde artırdıklarını görüyoruz. Bazı bankaların yüzdelik 25-30'lar seviyesinde, ayrıca itibarlı yatırım hesaplarına 35 yöresinde güven faizleri uyguladıklarını duyuyoruz. Ülkemiz ekonomisini büyütecek, üretimi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı artıracaksak, bizler elimizi taşın dibine koymalı ve fedakarlık yapmalıyız. Feda gerçek sektörde, kar finansal sektörde biçiminde hissedar paylaşım olamaz. Bankalarımızın bundan böyle elan imanlı davranmasını bekliyoruz."

Hisarcıklıoğlu, özellikle hizmetler ve tecim kesimi kazanmak neredeyse salgından en baş döndürücü etkilenen ve büyümeden yeteri denli hisse alamayan sektörler düşüncesince dayanaklık etmek adımlarının sürdürülmesinin de yararlı olacağına inandığını anlatım etti.

Güçlü büyümeyi sürdürebilmek düşüncesince güven faizlerinde ve enflasyonda düşüş, döviz kurlarında abra sağlanması icap ettiğini ve eskiden bulunduğu neredeyse bunun gine başarılabileceğini düşündüğünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Piyasalarda istikrarın teminiyle beraberce finansman maliyetlerinin de temelli hissedar halde düşürülebileceğini öngörüyoruz. Sizin, iş dünyasını, ticareti ve ihracatı sponsor politikalarınızın önemine inanıyoruz. Sizinle beraberce önce defa, toptan ticaretten aldığımız hisse yüzdelik 1'in ilişkin çıktı." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Amerika ve AB'nin Asya'ya basıcı pınar tedariki modelini tahrifat tutkusunun Türkiye'yi toptan hazırlık zincirinde öne çıkarak güvenli tedarikçi memleket pozisyonuna çabucak taşıyabileceğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Bunun düşüncesince hissedar taraftan istikrarı güçlendirmeye çevrilmiş adımları atarken hissedar taraftan da 2022 ve sonra sürdürülebilir gelişme ve ek kıymeti efdal istihsal ve ihracata çevrilmiş planlamaları yapmamız gerekiyor. Küresel hazırlık zincirinde yaşanmış olan dönüşümün yanı esna yeşil uzlaşma ve hava değişikliği çerçevesinde atık adımlar da ehemmiyetli fırsatları ve tehditleri içre barındırıyor. Bizim de Türkiye adına bu dünkü devirde ülkemizi ve iş dünyamızı dobra konumlayabilmemiz düşüncesince müstelzim adımları çabucak atmamız lazım. Bunun düşüncesince de kamu-özel kesim diyaloğunu elan da sıklaştırmalı, kuma akılla bu süreçte elde eden devletler ortada konumlanmalıyız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler