USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TİM Başkanı Gülle: Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış olan gelişimleri cankulağı izleme ediyoruz

TİM Başkanı İsmail Gülle, Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış olan gelişimleri cankulağı strateji ettiklerini belirterek, "Hükümetimizin desteği ile bu süreci minimum etkiyle atlatacağımıza inanıyoruz." dedi.

TİM Başkanı Gülle: Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış olan gelişimleri cankulağı izleme ediyoruz
02-03-2022 13:24
İstanbul

Şubat ayı dış ticaret rakamları, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılmış yer aldığı görüşmede açıklandı.

İhracatta tamamı zamanların şubat rekoru kırıldı

Türkiye ekonomisinin istihsal ve dış satım öncülüğünde büyümeye bitmeme ettiğini tamlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 2021'de Türkiye ekonomisinin sonuç 10 senenin en efdal performansını göstererek yüzdelik 11 büyüdüğünü anımsattı.

Gülle, Türkiye'nin bu performansla 2021 senesinde G-20, OECD ve AB devletleri ortada en çelimli performansı yayınlayan diyar olduğuna ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Sanayi üretimi ve dış satım büyümenin lokomotifi oldu. Ana kalemler bazında en efdal büyümeyi dış satım kaydetti. İhracatın büyümeye yardımı 5,3 puan, kesin ihracatın yardımı ise 4,9 benek oldu. Sanayi yüzdelik 17, yatırımlar yüzdelik 6 büyüdü. Büyümenin yarıya DOĞRU bölümü ihracatla geldi. Türkiye üreterek, dış satım yaparak yükseliyor. İhracatımızın sonuç dönemdeki performansı gösteriyor ki, 2022 senesinde da dış satım ailemiz Türkiye'nin büyüme göstermesine önderlik edecek.

İhracat ailesi olarak, ehemmiyetli dü ticari partnerimiz ve Karadeniz’de komşumuz bulunan Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış bulunan gelişimleri cankulağı strateji ediyoruz. Bu proses uzamadan çevre orta müşterek çözüme ulaşacaktır. Geçen sene bu dü ülkeye toplamda 9 bilyon dolar dış satım yaptık. İki diyar dış ticaret hacmimizden yüzdelik 8'in üstünde hisse aldı. Rusya'dan 4,7 milyon, Ukrayna'dan 2 milyon gezmen ağırladık. İhracat ailesi şekilde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, hükümetimizin yardımı ile bu süreci minimum etkiyle atlatacağımıza inanıyoruz. Sayın Bakanımız ve tamamı sektörlerimizin temsilcileriyle geçtiğimiz hafta sonu müşterek araya geldik. Yaşanan gelişmelerin tutum ve ihracatımıza etkilerini gitmek yerine hızlıca hisse senedi aldık."

"İhracat ailesi şekilde gelişmelere uyarınca en akla yatkın biçimde konum alacağız"

İsmail Gülle, bu savaştan minimum etkiyle büyümek yerine atılabilecek adımları değerlendirdiklerini, bu süreci ihracatçıları kıygın etmeden kumanda etmek düşüncesince teyakkuza geçtiklerini, tamamı yaşananları yakından strateji ettiklerini söyledi.

"Sektörlerimizle bu arada ticaretimizi negatif etkileyecek senaryoları değerlendirip seçenek metodlar üstüne çalışıyor, ihracatçılarımızdan mevrut önerileri resmi makamlara iletiyoruz" diyen Gülle, sonuç 30 yılda Türkiye'nin DOĞRU coğrafyasında sert aşırı muharebeye kanıt olunduğunu, bölgenin istikrarını negatif yönde etkileyen tamamı bu çatışmalara karşın Türkiye'nin, muvazeneli siyasal yapısını korumayı başardığını kaydetti.

Gülle, "Bu denge ekonomimize ve ihracata da yansımış, savaşlarla, çatışmalarla sabık bu senelerde ekonomimiz ve ihracatımız muvazeneli müşterek biçimde büyümüştür. Ukrayna'daki şimdiki gelişmeler daha sıcaklığını koruyor, Rusya'ya huzur açıklayan mali yaptırımlara günaşırı yenileri ekleniyor. İhracat ailesi şekilde gelişmelere uyarınca en akla yatkın biçimde konum alacağız." ifadelerini kullandı.

"Tarihimizin en efdal gücük ay dış satım rakamına erişmeyi başardık"

Şubat ayında zamanı müşterek başarım göstererek rekora ulaştıklarına ayraç fail Gülle, şubat ayında ihracatın sabık senenin ayrımsız ayına göre
yüzde 25'lik artışla 20 bilyon dolar bulunduğunu bildirdi.

Gülle, bu rakamla bu arada tarihlerinin en efdal gücük ay dış satım rakamına erişmeyi başardıklarını aktararak, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Yılın geçmiş 2 ayında toplanmış ihracatımız 37,6 bilyon dolara ulaştı. Rakamlarımızın detaylarına baktığımızda, kusursuz 24 sektörümüzün ihracatını artırdığını görüyoruz. Bu ay 2,6 bilyon dolar dış satım meydana getiren otomotiv sektörümüz geçmiş yetkin toprak alırken, 2,4 bilyon dolara vasıl kimyasal maddeler sektörümüz ikinci, 1,8 bilyon doları aşan anık giysi sektörümüz ise üçüncü oldu. Sektörel manada en nazarıitibar dişi artışlar ise geçtiğimiz yıla uyarınca ihracatını 728 milyon dolar çoğalma kimyasal maddeler, 595 milyon dolar çoğalma polat ve 412 milyon dolar çoğalma kuvvetli ve kuvvetli dışı metaller sektörlerimizde yaşandı.

Hububat, çimento, cam, seramik ve ürün göveri mamulleri sektörlerimiz şubat ayında üstün dereceli kırdı. Bu ay ihracatçılarımız, ülkemizin bayrağını 214 diyar ve alanda dalgalandırmayı başardı. 164 ülkeye ihracatımızı açık açık tezyit başarısı gösterdik. En aşırı dış satım gerçekleştirdiğimiz geçmiş 3 ülke, 1,8 bilyon dolarla Almanya, 1,3 bilyon dolarla ABD, 1,1 bilyon dolarla Birleşik Krallık oldu. Tutar bazında en aşırı artırdığımız devletler ise 384 milyon dolarla ABD, 318 milyon dolar artışla Irak ve 291 milyon dolar artışla Almanya oldu. İhracatçılarımız aralarında Almanya, Polonya ve Finlandiya'nın da bulunmuş yer aldığı 9 ülkeye maaş dış satım rekoru kırdı."

"Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 477 milyon dolar dış satım gerçekleştirdik"

TİM Başkanı Gülle, şubat ayında 2022 yılındaki geçmiş ticaret heyetini iyice koyu müşterek katılımla Dubai'de gerçekleştirdiklerini anımsatarak, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki alıcıların, Türk firmalara aşırı koyu müşterek teveccühü bulunduğunu tabir etti.

Gülle, "Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 477 milyon dolar dış satım gerçekleştirdik. İkili ilişkilerdeki müspet seyrin önümüzdeki çağda dış satım rakamlarımıza daha müşterek tomar ulama sağlayacağına inanıyoruz. Ticaret heyetlerimize 5 Mart'ta İsrail ve 14 Mart'ta İspanya heyetleriyle bitmeme edeceğiz." dedi.

"AB'ye ihracatımız yüzdelik 22 artışla 8,4 bilyon dolar hacme ulaştı"

İsmail Gülle, diyar gruplarına uyarınca dış satım verileri huzur da bilim verdi. AB'ya ihracatın yüzdelik 22 artışla, 8,4 bilyon dolar hacme ulaştığını bildiren Gülle, şöyleki bitmeme etti:

"AB haricindeki gayrı Avrupa topraklarını de karışma ettiğimizde, Avrupa kıtasının gücük ay ihracatımızdaki oranı yüzdelik 55,2 oldu. Diğer diyar gruplarında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,5 bilyon dolar, Afrika kıtasına 2 bilyon dolar, Kuzey Amerika'ya 1,5 bilyon dolar ve Uzak Doğu'ya 1,4 bilyon dolarlık dış satım gerçekleştirdik. 2022 senesinde da dış satımcı şirket sayımıza yansımaya bitmeme ediyor.

Tam 1.718 firmamız, bu ay geçmiş el dış satım yapmış oldu ve dış satım ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, şubat ayında 72,7 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Bu ay dış satım karşılayıcı şirket sayımız ise 45 bin 965 oldu. Miktar bazında ihracatımız ise yüzdelik 12 artarak 14,1 milyon titrem şekilde gerçekleşti. Bununla baş başa dış satım ünite fiyatımızda da artı ivme bitmeme ediyor. Birim dış satım değerimiz geçtiğimiz senenin ayrımsız zamanına uyarınca yüzdelik 12 artışla 1,42 dolara yükseldi. Bu ay ünite dış satım kıymetini en aşırı çoğalma sektörlerimiz, yüzdelik 43 ile çelik, yüzdelik 40 ile defans ve havacılık ve yüzdelik 27 artışla kimyasal maddeler sektörlerimiz oldu."

"Bu ay 69 ilimizin ihracatını artırdığını görüyoruz"

TİM Başkanı Gülle, şubatta 69 ilin ihracatını artırdığını belirterek, en aşırı dış satım meydana getiren geçmiş 3 ilin sırası ile 8 bilyon dolarla İstanbul, 1,4 bilyon dolarla Kocaeli, 1,3 bilyon dolarla Bursa bulunduğunu aktardı.

Bu metropoller haricinde, dış satım artışıyla dikkati dişi gayrı illerin ise ihracatını 242 milyon dolar çoğalma İzmir ve 160 milyon dolar çoğalma Gaziantep bulunduğunu bildiren Gülle, "Şubat ayında 4 ilimiz; Tekirdağ, Kütahya, Kırşehir ve Çankırı, tarihlerinin en efdal ihracatını gerçekleştirdi." dedi.

Gülle, Türk lirası ile oluşturulan beyannamelere uyarınca ise 165 ülkeye toplanmış 9 bilyon TL ücretinde Türk lirası ile dış satım gerçekleştirildiğini, şubat ayında Türk lirası ile ihracatın yüzdelik 92 arttığını söyledi.

"İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi ile bu arada ihracatın finansmanında dünkü müşterek devre girdik"

İsmail Gülle, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi'nin 1 Mart bakımından resmi şekilde yaşama geçtiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi ile bu arada ihracatın finansmanında dünkü müşterek devre girdik. İGE, cesaret teminatı oluşturmaktadır dava canlı dış satımcı KOBİ'lerimize kefillik desteği sağlayacak. Artık ihracatçılarımız, gayrimenkullerini ve taşınmazlarını bankaya tutu hasretmek durumunda kalmayacak. Finansman gereksinimi noktasında müşterek gayrı sava de dünkü Kredi Garanti Fonu dayanak noktası paketinden geldi. Toplam 60 bilyon teklik KGF, kefaletli yatırım, dış satım ve pres masrafları dayanak noktası paketleri düşüncesince müracaatlar başladı.

Bu ehemmiyetli paketin 25 bilyon teklik bölümü dış satım dayanak noktası paketi şekilde kullanıma sunuldu. Bununla bu arada geçtiğimiz sene 14 bini epey ihracatçımızın yararlandığı Eximbank desteklerinde, 2022 senesinde 50 bilyon dolar hedefleniyor. Küresel enflasyonu ve ihracatımızdaki çabuk yükseliş ivmesini menfez önüne aldığımızda, ihracatçılarımızın finansmana bulunan gereksinimi herhangi müşterek sabık gündüz artıyor. 250 bilyon dolarlık dış satım hedefimize akla yatkın ilerlerken, Eximbank kaynaklarının geliştirilmesi sonuç adım ehemmiyet sunma ediyor. Bu desteklerin yansımalarını dış satım rakamlarımızda da göreceğiz."

"Türkiye, 2022 senesinde da ihracatla yükselmeye bitmeme edecek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden yayınlanan 250 bilyon dolar dış satım hedefine erişmek düşüncesince çalıştıklarını tabir fail Gülle, bunun düşüncesince herhangi müşterek ay ihracatın 2,1 bilyon dolar artırılması hedefini hanuman ayında yer aldığı kabil şubatta da gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gülle, "Geçtiğimiz ay bu gayesi 2,6 bilyon dolarla, bu ay 4 bilyon dolarla aştık. Rakamlar kesin müşterek biçimde gösteriyor ki 250 bilyon dolar hedefine sakıncasız adımlarla ilerliyoruz. Türkiye, 2022 senesinde da ihracatla yükselmeye bitmeme edecek." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler