USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ticarette 'yeşil dönüşüm' seferberliği

Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında hem aut ticaretteki engelleri feshetmek aynı zamanda firmaların yeşil dönüşümünü getirmek düşüncesince Ticaret Bakanlığı önderliğinde kurulan Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu faaliyetlerini yoğunlaştıracak.

Ticarette 'yeşil dönüşüm' seferberliği
15-11-2021 11:20
Ankara

Paris İklim Anlaşması'nı yürürlüğe koyan Türkiye, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na ahenk çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda, aut ticaretteki engellerin kaldırılması ve firmaların yeşil dönüşümünün sağlanması amacıyla Ticaret Bakanlığı önderliğinde kurulan Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu'nun faaliyetlerini yoğunlaştırması, bembeyaz enerjiden yeşil ulaşıma, tarımdan sanayiye derece ayrışık bölgelerde his emek vermek gruplarının kurulması düşüncesince düğmeye basıldı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Paris İklim Anlaşması 10 Kasım bakımından Türkiye'de yürürlüğe girdi. Hem geçim hem de Avrupa Birliği'nin (AB) açıklamış olduğu Yeşil Mutabakat kapsamında, 2030 yılına derece limonluk gazı emisyonlarını 1990 yılına nazaran yüzdelik 55 kısıntı hedefine akilane kere katılması planlanıyor. AB, bu maksata iktiran etmek düşüncesince sanayiden finansmana, enerjiden ulaştırmaya derece ayrışık alanlardaki politikalarını hava değişikliği ekseninde baştan şekillendirmeye başladı.

Söz konusu hedeflerin global ticareti kesinlikle dönüştüreceği ve Türkiye ekonomisine ne kabil tesirleri olabileceği ise ilgilendiren bakanlıklar dahil, bütün aktörlerce lens dibine alındı.

Ticaret Bakanlığından tahsil edilen bilgiye göre, sınırda karbon düzenlemesi (SKD), ihraç edilecek mamüllerin karbon ve çevresel fut izinin azaltılmasını gerektiriyor.

AB politikalarında öngörülen bu şümullü değişikliklerin AB Tek Pazarı üstünde transformatör etkilerinin olması beklenirken Türkiye'nin bu dönüşümden etkilenmesi de mübrem görünüyor.

Türkiye'nin AB'ye ihracatının 2021 yılının 8 ayında sabık senenin bire müşterek zamanına nazaran yüzdelik 39 artarak 58,7 bilyon dolara ulaşması, Birliğin aut ticaretteki küsurat önemine ayraç ediyor.

Türkiye açısından, AB kabilinden atılacak adımların ticarette müşterek uran engele dönüşmemesi, AB ile Gümrük Birliği sebebiyle kasılma edilen entegrasyonun ve AB bedel zincirlerine sağlanan bütünleşmenin sekteye uğramaması, bu sürecin fırsata dönüştürülerek ticari ve hesaplı entegrasyonu henüz da geliştirilmesi rüçhan görülüyor.

Gümrük Birliği, Türkiye'yi evren ticareti ve ekonomisinde yaşanmış bulunan yeşil dönüşüme alıştırmak düşüncesince ehemmiyetli müşterek kuvvetli rolü üstlenecek. Türkiye ile AB ortada uran ürünlerinde sağlanan malların başıboş dolaşımı, uran mevzuat uyumu ve nitelik altyapısındaki kuma temeller, ülkenin Yeşil Mutabakat'a çabuk biçimde intibakı düşüncesince nice üçüncü ülkeye uyarınca ehemmiyetli avantajlar sağlayacak.

Türkiye'de yeşil dönüşümüne müteveccih atılacak adımlar hoppadak AB ile bütünleşmenin korunması açısından değil, ülkenin ihracattaki rekabetçiliğinin, bedel zincirlerindeki konumunun, bire müşterek sürede arsıulusal aracısız yatırımlardan alacağı payın hem korunması hem geliştirilmesi bakımından da ehemmiyet taşıyor.

İklim değişikliğiyle mücadele, hoppadak devletlerin tutum ve tecim politikalarının değil, arsıulusal firmaların de vizyonlarının ehemmiyetli müşterek parçası durumuna gelirken önde mevrut arsıulusal firmaların az henüz topu topu bedel zincirlerinin karbondan arındırılması düşüncesince taahhütler veriyor.

Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu'nun emek vermek esasları düşüncesince direktif hazır

Söz konusu gelişmelerin yakından takip edeni ve müstelzim uyumun sağlanmasına müteveccih Türkiye kabilinden adımlar atılması, evren ekonomisi ve ticaretinde levent boylu soluklu bu dönüşüme fut uydurulması ve ülkenin arsıulusal rekabetçiliğinin korunması ve geliştirilmesi bakımından ehemmiyet taşıyor.

Bu doğrultuda, icap yeşil dönüşüm kapsamındaki AB mevzuatı icap hava değişikliği mevzusundaki arsıulusal gelişmeler Bakanlık kabilinden yakından strateji edilirken yapılması müstelzim mevzuat değişikliği gereksinimi da belirleniyor. Bu kapsamda icap mahsus mevzuat değişikliklerinin de yaşama geçirilmesi öngörülüyor. Değişiklikler, ilgilendiren bakanlıkların fariza ve bitirme sahası çerçevesinde ele alınıyor.

Ticaret Bakanlığı liderliğinde ayrışık kurumların katılımıyla açılan Çalışma Grubunca "Yeşil Mutabakat Eylem Planı" hazırlandı. Planla Türkiye'nin kalkınma hedefleriyle ahenkli biçimde sürdürülebilir, eşme çalışan ve yeşil müşterek ekonomiye geçişinin desteklenmesi amaçlanıyor.

Eylem Planı kapsamında önceki aşamada, SKD mekanizmasının ihracatçıya tesirleri dolayısıyla dışarı satım başlığıyla hususi kendisine çalışılmasına ve muhtemel aksi etkilerin kaldırılmış edilmesine müteveccih emek vermek grubunun eş güdümlü edilmesi planlanıyor.

İlgili büyüklenme ve şirketler kabilinden halihazırda yeşil dönüşüm kapsamında hazırlanmakta bulunan ve hesaplı planların çıktıları ile rastgele müşterek birlik his emek vermek grubu kabilinden hazırlanacak hasiyet analizi ve gerekseme analizi emek harcamaları ışığında plan gereksinimleri ortaya çıkacak.

Öte yandan, yeşil dönüşümün en ehemmiyetli gereklerinden finansman ve motivasyon alanlarında, dışarı satım dayanak noktası mekanizmaları kapsamında yürütülecek planlar düşüncesince sektörel gerekseme analizlerinin neticeleri bekleniyor.

Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu'nun Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönerge Taslağı da Ticaret Bakanlığınca hazırlanarak üyelere sunuldu.

Yönergenin kabulü sonrasında, SKD mekanizması, döngüsel ekonomi, yeşil finansman, bembeyaz enerji, yeşil muvasala kabil ufki bölgelerin yanında sürdürülebilir tarım, çelik, tekstil, alüminyum, çimento, plastikler/kimyasallar kabil sektörel/spesifik mevzularda ihtiyaçlara uyarınca his emek vermek grupları kurulacak ve ilgilendiren eylemlerin gerçekleşmesine müteveccih icraat yürütülecek. Daha sonraları da plan önerileri, finansman ve mevzuat gereksinimleri belirleme edilecek.

SKD mekanizması Türkiye ihracatını etraflıca etkileyecek

Özellikle ihracatçılar kabilinden yakından strateji edilen SKD mekanizmasıyla yeşil dönüşümün Avrupa sanayisi üstünde yaratacağı maliyet karşısında rekabetçiliğin korunabilmesi ve üretimin çıkarma azaltım maksadı AB'den az devletlere kaymasının (karbon kaçağının) önlenmesi hedefleniyor.

Mekanizmayla seçili sektörler düşüncesince dışarı alım fiyatının, eşyanın karbon içinde ne olduğu dikkate alınarak belirlenmesi amaçlanıyor. Avrupa Komisyonu kabilinden uygulamanın 1 Ocak 2023 bakımından 2026 yılına derece sürecek 3 salname finansal zorun getirmeyen müşterek intikal dönemiyle başlatılması önerildi. Bu müddet içinde elde edilmiş veriler ışığında uygulamanın 2026 senesinde birlik kendisine yürürlüğe girmesi bekleniyor.

SKD mekanizmasının AB Emisyon Ticaret Sistemi'ne (ETS) koşut müşterek manzume olacak biçimde kurgulandığı, mekanizmaya naşir bulunan seçili sektörlerin ise önceki evrede demir-çelik, çimento, alüminyum, yalıtım ve kemre kendisine tespit edildiği görülüyor.

Söz konusu düzenlemenin, ETS yahut rastgele müşterek karbon fiyatlandırma mekanizması kasılma edilmediği sürece seçili sektörlerde Türkiye ihracatında arttırma müşterek maliyet gerektireceği kestirim ediliyor.

Ayrıca, sektörel stratejiler doğrultusunda AB'nin doğacak senelerde şümullü mevzuat değişikliklerini yaşama geçirmesi bekleniyor.

Sürdürülebilir verim politikaları kapsamında, tekstil, elektronik ürünler, mobilya, plastik, bataryalar, gıda, ambalaj ve çatı malzemeleri sektörleri özellikle kazanmak amacıyla AB endüstrisine sunma edilecek mamüllerin dizaynı kanalıyla çevresel fut izinin azaltılması ve döngüselliğin geliştirilmesi öngörülüyor.

AB kabilinden ürünlere müteveccih kendisine getirilmesi hedeflenen toy kriterler, hoppadak AB'ye ihracatta karşılanması müstelzim standartlar kendisine değil, Gümrük Birliği'nde malların başıboş dolaşımına olanak sağlayan uran mevzuat uyumu kapsamında da Türkiye'nin karşısına çıkacak. Bu bölgelerde yaşama geçirilecek değişikliklerin, ihracatı SKD mekanizmasından aşırı henüz degaje yelpazede etkileyecek.

AB kabilinden atık bu adımlar, sürdürülebilir üretim, tüketim, yatırımlar, para ve sürdürülebilir dirim ekseninde birleşen toy müşterek hesaplı çoğalma modelini yaratmayı hedefliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler