USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ticaret Bakanlığının 2022 yılına bağlı dış alım tebliğleri yayımlandı

Ticaret Bakanlığının 2022'de uygulanacak dış alım tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ticaret Bakanlığının 2022 yılına bağlı dış alım tebliğleri yayımlandı
31-12-2021 15:34
Ankara

Resmi Gazete'nin 3'üncü tekrarlı sayısında piyasaya çıkan tebliğlere göre, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'ne (GTS) değgin tanıtmalık tavizlerinden yararlanan kayıt ile devletlerin belirlenmesine esasi yapılanma fail hususlar düzenlendi.

Öte yandan, ışın etkin maddelerle bunların kullanıldığı cihazlar, faziletkâr yoğunluklu tatlandırıcılar, haritalar ve harita bilgisi içeren eşya, karaca yolu anahtar araçları, sivil polis polis iklim taşıtları, birtakımı patlayıcı maddeler, ateşin silahlar, bıçaklar ve benzeşim aletler ile Gübre İthaline İlişkin Tebliğ'in eklerinde arazi düzlük mamüllerin ithalatında ilişik gurur ve kuruluşlardan karışabilme yazısı alınacak.

Tıbbi Tanı Kitlerinin İthaline İlişkin Tebliğ kapsamında ise "bir huzur üstünde mevcut laboratuvarlarda yahut teşhiste geçer reaktifler, müşterek huzur üstünde ve macun biçiminde olsun olmasın laboratuvarlarda yahut teşhiste geçer mücehhez reaktifler (30.06 pozisyonunda arazi alanlar hariç); ölçün (referans) maddeleri ile dozlandırılmış yahut dağınık satışa makul biçimde ambalajlanmış/hazırlanmış muafiyet ürünleri"nin insanoğlu düşüncesince kullanılanlarının ithalatında, gümrük idarelerince, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun fiziki yahut elektronik ortamda düzenleyeceği karışabilme yazısı arzu edilecek. Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen şirketler düşüncesince ise bildiri hükümleri uygulanmayacak.

Kullanılmış yahut yenileştirilmiş eşyanın ithalatı, "Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi"ne yayıncı tutulması halinde, izne yayıncı olacak.

Banknot ve benzeşim altın evraka belli kağıt ithalatı düşüncesince Bakanlığa değgin dışalım Genel Müdürlüğünün izni gerekecek.

Öte yandan, Çift Kullanımlı Malzeme ve Teknolojilere Dair Belgelerin Onaylanmasına İlişkin Tebliğ ile kütle imha silahlarının üretilmesi, geliştirilmesi, işlenmesi, depolanması, taşınması ve yayılmasında kullanılabilecek koşa kullanımlı materyal ve teknolojilerin dış satım muayeneleri kapsamında, Türkiye'ye ithal edilmesi düşüncesince dış satımcı ülke/ihracatçı çeşidinden ithalatçıdan arzu edilen İthal Şehadetnamesi ve Nihai Kullanım Sertifikasının onaylanmasına değgin kökler ve esaslar da belirlendi.

İş Sağlığı ve Güvenliğini Etkileyen Bazı Maddelerin Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Geçici dışalım Rejimi ve Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi'ne yayıncı tutulması halinde, gümrük beyannamelerinin tescilinde gümrük idarelerince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığınca fiziki şekilde yahut Tek Pencere Sistemi üstünden elektronik şekilde düzenlenecek arama vesikası aranacak.

Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ kapsamında Birleşmiş Milletler İnsan ve Çevre Konferansı Beyannamesi ile Birleşmiş Milletler Çevre Programının Dünya Ozon Tabakası Eylem Planı kapsamında düzenlenen emek vermek ve ameliyat çerçevesinde, ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımının önlenmesi ve arama altında tutulması düşüncesince ithalata değgin kökler ve esaslar düzenlendi.

Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ ile Türkiye'deki sanayicilerin rakiplik güçlerini bırakmak ve dünkü iş alanlarının oluşturulmasını desteklemek, istihsal sürecinde gerekseme duydukları kabak madde, nısıf kenarlı yahut hususi imalat özelliği nâkil ürünlerden, Türkiye ve Avrupa Birliği çeşidinden kolektif meri Askıya Alma Sistemi'ne engelleme edilen ve edilmesi planlanan kayıt için, bahis konusu sistemin uygulanmasına değgin kökler ve esaslar düzenlendi.

Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer Alan Kimyasal Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ ile ilişik kontrat hükümleri kapsamında kimyevi maddelerin ithalatına değgin kökler ve esaslar belirlendi.

Harp Silahları ile Bunların Aksam ve Parçalarının İthaline İlişkin Tebliği ile gümrük tanıtmalık pozisyonlarında (GTP) tanımları tamlanan savaş silahları ve aksamları, Milli Savunma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü çeşidinden yahut bunlar namına izin maruz amme gurur ve kuruluşlarınca ithal edilebilecek.

Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Eşyanın İthalatı Hakkında Tebliğ ile elektronik etiket bilgisini nâkil eşyanın ithalatında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu çeşidinden elektronik ortamda gerçekleştirilecek kontrole değgin kökler ve esasları düzenlendi.

Tebliğler 1 Ocak 2022'den itibaren yürürlüğe girecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler