USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ticaret Bakanı Muş: Türkiye imal ederek ve ürettiğini dünya dışına ihraç ederek büyümeye bitmeme ediyor

Bakan Mu,ş "Son 12 maaş dış satım değerimiz 221 bilyon dolara ulaşarak hedeflerimizin baş döndürücü hakkında çıkmak bulunuyoruz. Bu rakamlar da göstermektedir ki Türkiye imal ederek ve ürettiğini iklim dışına ihraç ederek büyümeye bitmeme ediyor" dedi.

Ticaret Bakanı Muş: Türkiye imal ederek ve ürettiğini dünya dışına ihraç ederek büyümeye bitmeme ediyor
05-12-2021 12:19
Antalya

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Antalya'da Belek Turizm Bölgesi'ndeki nezdinde otelde planlı "Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı'21"in kapanışında, defans sanayisinin, hem ulusal güvenlikle andıran birlikteliği bununla beraber taşımış bulunduğu gizil haysiyetiyle topu topu evren devletleri düşüncesince iri nezdinde ciddiyete cemaat bulunduğunu söyledi.

Savunma ve havacılık sanayi dalının Türkiye düşüncesince de mühim ciddiyete cemaat sektörler ortada toprak aldığını aktaran Muş, "Memnuniyetle tabir edebilirim ki memleketimiz bundan böyle bu sektörde dünyada gır sahibi olma önünde çabucak ilerliyor. Küresel ölçekte defans sanayi piyasası masraflarına ve ihracatına bakıldığında, ülkemizin pozisyonu hâlâ güzel görülebilmektedir." dedi.

Küresel ölçekte defans sanayisinde piyasa büyüklüğünün 2 trilyon doları bulduğunu özetleyen Muş, Türkiye'nin ABD, Rusya, İspanya, Güney Kore ve İsrail kabilinden devletlerin de toprak almış bulunduğu sıralamada 14'üncü bulunduğunu kaydetti.

Savunma sanayi gelirlerini dikkate meydan evren geneli geçmiş 100 şirket sıralamasında ise 2021'de 2 şirketin bulunduğunu tamlayan Muş, bu açıdan defans sanayisinde elde edilmiş başarıların Türkiye'nin göğsünü kabarttığını bildirdi.

Hedef akan belirgin konusunu gündemden çıkarmak

Muş, Türkiye ekonomisinin dünyada aşılamanın mücahede kazanması, aut talepteki artım ve görev gelirleri yardımıyla dünyadan fazlalık ayrışarak, 2020 senesinde çelimli nezdinde toparlanma yaşadığını söyledi.

Bu yılda da çelimli gelişme performansının bitmeme ettiğine dikkati çekici Muş, şu şekilde konuştu:

"Ülkemiz, 2021 yılının geçmiş çeyreğinde yüzdelik 7,2, ikinci çeyreğinde yüzdelik 22 ve üçüncü çeyreğinde ise yüzdelik 7,4 gelişme kaydetmiştir. İhracatımız, bu çelimli büyümenin lokomotifi olmaya bitmeme etmiştir. Nitekim ihracatımız geçtiğimiz senenin teşrinisani ayına gereğince yüzdelik 33,4'lük artışla 21,5 bilyon dolar seviyesinde gerçekleşmiş ve Cumhuriyet tarihinin maaş bazda en faziletli kaydı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, sonuç 12 maaş hariç satım değerimiz 221 bilyon dolara ulaşarak hedeflerimizin aşırı hesabına çıkmak bulunuyoruz. Bu rakamlar da göstermektedir ki Türkiye imal ederek ve ürettiğini taşınmazlar dışına ihraç ederek büyümeye bitmeme etmektedir. Nihai hedefimiz, Ar-Ge ve inovasyona alakadar istihsal ve hariç satım kanalıyla aut tecim açığını düşürerek akan belirgin konusunu gündemimizden mihman adına çıkarmaktır."

Muş, 2021'in defans sanayi piyasası düşüncesince de nezdinde toparlanma yılı bulunduğunu kaydetti.

Bu sene ocak-kasım devrinde bu sahanın ihracatının 2,8 bilyon dolara ulaştığını vurgulayan Muş, sene sonunu 3 bilyon dolarla yama ihtimalinin faziletli bulunduğunu dile getirdi.

Muş, ileriki devirde açıklanacak Uzak Ülke Stratejisi kapsamında hariç satım potansiyelini hâlâ da yetiştirmek düşüncesince arttırma adımlar atacaklarını belirterek, "Kamu politikalarımız doğrultusunda hazırlanmakta bulunan 11. Kalkınma Planı, kapsamında defans ve havacılık sahasının ihtiyaçlarının domestik imalatla karşılanması hedeflenmiştir. Plana göre, rüçhan hedefler ortada toprak meydan defans sanayinde, silahlı kuvvetlerimiz ve düzenlilik güçlerimizin ihtiyaçlarını, daim hareket anlayışıyla maksimum seviyede ulusal teknolojiler ve domestik imkanlarla karşılayarak defans ihracatını tasarruf etmek amaçlanmıştır." ifadelerini kullandı.

"Kısıtlamalar Türkiye'yi kendiliğinden yeten diyar durumuna getirdi"

Türk defans sanayisinde 1990 evveliyat devirde ithalata yayımcı nezdinde binanın bulunan olduğuna yer veren Muş, 1990-2000 devrinde zırhlı harp aracı, geniş taşımalık ve asliye yetişek uçağı ile kargo helikopteri kabilinden esmer ve iklim araçlarının kuma üretimi modeline geçildiğini söyledi.

Mil-Gem, Anka ve Hürkuş kabilinden ehemmiyetli nitelikteki ana platformların bölümsel dizayn sürecine 2000'li yıllarda başlanıldığını aktaran Muş, 2010'dan sonradan da domestik helikopter, domestik harp uçağı, Göktürk-3 projeleriyle domestik ve ibdai dizayn ürünlerinin geliştirilme sürecine geçildiğini kaydetti.

Uluslararası platformlarda duyurulmayan ve belirgin kimi ambargolar uygulandığını tamlayan Muş, sonuç senelerde Kanada ile yaşanmış bulunan ve İHA'larda beğenilen düşünce odaklı kamerada hariç satım yasağının da bu sahanın dinamiklerini nezdinde defa hâlâ gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Muş, geçmişten buyana karşılaşılan kısıtlamaların Türkiye'yi derinliğine vadede kendiliğinden yeten nezdinde diyar durumuna getirdiğini vurgulayarak, şu şekilde bitmeme etti:

"Yerlileşme oranları 2006 senesinde yüzdelik 25 iken zamanımızda yüzdelik 75'e çıkmıştır. Bu nicelik Türk defans sanayisinin ne derece çelimli nezdinde potansiyele cemaat bulunduğunu gözler önüne sermektedir. Son 14 yıla bakacak olursak, 2002 senesinde 1,3 bilyon dolar bulunan defans ve havacılık piyasası ciromuz 5 bilyon dolara, defans ve havacılık ihracatımız 247 milyon dolardan 2,5 bilyon dolara ve Ar-Ge masraflarımız 49 milyon dolardan 904 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye, ulusal düzenlilik önlemleri ve terörle uğraş kapsamında zırhlı araçlar, silahlı ve silahsız insansız iklim araçları dair kendini aşırı ileriye taşımıştır."​​​​​​​

Yerli ve ulusal sanayiyle güçlenen defans kapasitenin, ülkenin menfaatlerinin koruyucusu ve semt ülkelerinin istikrarının da teminatı olacağını özetleyen Muş, "Türkiye, çelimli ordusu, biberli gücü ve sonuç uygulayım bilimi domestik silahlarıyla alanında iri nezdinde caydırıcı güçtür. Cumhuriyetimizin 100'üncü sene dönümünde nice sektörde bulunduğu kabilinden defans ve havacılık sanayinde de tasarlayan, üreten ve ihraç fail nezdinde Türkiye vizyonunu her daim baş başa muvaffak olmak neredeyse azimli yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Sektörün 10 bilyon dolarlık hariç satım hedefine kavuşması düşüncesince Ticaret Bakanlığı adına topu topu gayretlimizle çalışacağız." niteleyerek konuştu.

Bakan Muş'a hitabı sonrası Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir kabilinden ulusal savaşma uçağının maketi verildi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler