USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ticaret Bakanı Muş: Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi gündemimizde

Ticaret Bakanı Muş, "Benim görevim hem cari açığın azalması, bununla birlikte enflasyonun ve değer istikrarının sağlanmasıyla ilgilendiren güç gider etmektir. Bir genelleme, yeğleme yapmam. Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi bizim gündemimizdedir." dedi.

Ticaret Bakanı Muş: Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi gündemimizde
17-11-2021 23:00
Ankara

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kovid-19 salgını sonra dünyanın on paralık deneyim edilmemiş birlikte tabloyla gönül rahatlığı karşıya kaldığını aktaran Muş, dünyada akıbet 30 senenin en erdemli toptan enflasyonu bulunduğunu söyledi. Muş, hayattaki mal şişkinliği ile istihsal ve hazırlık zincirlerindeki aksaklıklardan ötürü değer yüksekliğinin bahis konusu bulunduğunu ve Türkiye'nin de bu tablodan etkilendiğini aktardı.

Muş, birlikte istifham üstünde de Türkiye'de 2020 senesinde 410 milyon dolarlık, bu senenin 10 ayında da 248 milyon dolarlık kocabaş efsanevi ithalatı yapıldığın söyledi.

Reklam Kuruluna bu sene 21 bin başvurma yapıldığını aktaran Muş, "Başvuruların 16 bini ön araştırmada karşıt bulunmayarak incelemeye alınmadı. İncelemeye tahsil edilen ve karara bağlanan dosya sayısı 1804 olup karşıt mevcut dosyalar gönül rahatlığı 31 milyon 127 bin 800 teklik yönetimsel servet cezası uygulandı." bilgisini paylaştı.

Muş, kaçakçılık ve narkotik kaçakçılığıyla mücadelede müstelzim adımların atıldığını belirtirken "Riskli bölgelerden gelenlerin topu topu al ayrıca düşüyor. X-rayden geçiriliyor. X-rayden geçince icabında algılayıcı köpeklerle bunun ait gidiliyor. Konteyner, tırlar, tren, esmer yolu yada iklim yoluyla, ne biçimde geliyorsa bunlarla ilişik tedbirleri yukarı ölçüde tutuyoruz. Yaptığımız yakalamaları halkoyu ile paylaşıp savcılığa bildiriyoruz. Mersin'de meydana getirilen yakalamalarla ilişik 17 kişi tutuklandı, bunların yargılanmaları bitmeme ediyor. Bunlar ayrımlı daha birlikte dosyalarda. Latin Amerika'nın anlaşılan ülkelerinden küsurat sevkiyatlar al ayrıca düşürülüyor. Kırmızı ayrıca bunlar inceleniyor." ifadesini kullandı.

"Suistimal olursa kimsenin gözünün yaşına bakmayız"

Bu vakalarla ilişik birisinin rolü kötüye kullanımı yerinde üstünde gideceklerini ve kişi elleriyle savcılığa vereceklerini vurgulayan Muş, "Burada en önemsiz suistimalde katiyen ve katiyen kimsenin gözünün yaşına bakacak değiliz. Hem savcılık, hem emniyet, şayet kişi personelimizde mesele varsa, kimsenin bu aşamada gözünün yaşına bakacak değiliz. İşleyen bedelini öder, karşılığını hususiyet süresince alır. Başta da icra vekili şekilde ego strateji ederim. Hem muhacir kaçaklığı hem ülkeden antre ve çıkışlarda kişi cihazlarımızı kullanıyoruz. Göçmen kaçakçılığında da baş döndürücü hassasız. Tedbirlerimizi en yukarı ölçüde tutuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Muş, birlikte çalışanın yurda kaçak vurmak maksut 64 kilogram altınla yakalanmasıyla ilgili şekilde da yönetimsel sormaca açtırdığını aktararak "Hem Bakanlık şekilde kılıç açtık, hem müddeiumumilik açtı. Ben kişi imzamla soruşturmasını başlattım. O mevzuda tavizimiz yok." dedi.

İnşaat kooperatiflerinden kaynaklı şekilde bu kuruluşlara müteveccih baş döndürücü müspet idrak bulunmadığına ayraç fail Muş, bundan ötürü da kooperatifçiliğin baş döndürücü gelişmediğini söyledi. Muş, sabık günlerde Meclisten sabık kanunla kooperatiflerin şeffaflaşmasıyla ilişik etap atıldığını aktararak bu düzenlemenin onlara bulunan itimatı artırmasını beklenti ettiklerini söyledi.

Muş, yetiştirici örgütlerine müteveccih istifham üstünde de "Üreticinin örgütlenmesiyle ilgili bizim de çalışmalarımız var, ilkin durumlarda yetiştirici birliklerinin fariza alması bizim gündemimizde. Üreticileri durumlarda ne denli güçlendirirsek onlar mali şekilde da güçlenebilirler. Firmalara uyarınca dezavantajları mevcut yetiştirici birliklerinin, onları bertaraf etmek düşüncesince de anlaşılan Meclisten izin isteyeceğiz." sanarak konuştu.

Bakanlığın gerçekleştirdiği denetimler

Fiyat artışları ve Bakanlığın gerçekleştirdiği denetimlere bağlı de değerlendirmede mevcut Muş, "Denetim yaparak fiyatlar düşmez, teftiş bozukluk yapılır, bildirme istem dengesiyle uyuşmayan birlikte obje mevcut ise Bakanlık buna engelleme edebilir. Bakanlık seçim çerçevesinde buna engelleme eder. Şöyle birlikte obje algılanmasın, denetledik fiyatlar düşecek. Böyle birlikte obje yok. Gramajlar ve etiketlerle ilişik rahatsızlıklar geliyor, etikette 10 teklik diyor kasada ayrıksı fiyatla karşılaşılıyor. Bakanlığın teftiş piyasası bunlarla ilgilidir." ifadesini kullandı.

Bakan Muş, namına "Cari açık tarafında mısın, mal şişkinliği tarafında mısın?" sanarak sorular yöneltildiğini de belirterek laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ben hükûmetin birlikte üyesiyim, benim görevim hem cari açığın azalması bununla birlikte enflasyonun ve değer istikrarının sağlanmasıyla ilişik güç harcama etmektir. Ne oradan ne buradan sanarak birlikte genelleme, yeğleme yapmam. Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi bizim gündemimizdedir. Bununla ilgili Bakanlık şekilde ne enstrümanlar mevcut ise elimizde onu kullanmaya müteveccih elimizden geleni yapıyoruz. Merkez Bankasına söylenti gelişi 10 birimde 5 fariza düşüyorsa ihtimal ayrıksı bakanlıklara birer fariza düşüyor. Her nezaret kişi vazifesini hesabına getiriyor. Bu birlikte yeğleme meselesi değil. Dolayısıyla herhangi birlikte ikisi de gündemimizde."

Dereköy Gümrük Kapısı'nın tır trafiğine açılmasının planlandığını fakat Bulgaristan'ın gümrük idaresinin fiziksel koşullar zımnında sınırın tır trafiğine açılmasının kabil olmadığını belirttiğini aktaran Muş, probleminin gönül rahatlığı ülkeden kaynaklandığını fakat kendilerinin bu konudaki taleplerini sürdüreceğini söyledi. Avrupa'ya oluşturulan kapıları çoğaltmak istediklerini tamlayan Muş, İpsala, Hamzabeyli ve Kapıkule gümrük kapılarından ağırbaşlı tır çıkışı bulunduğunu ve küsurat dış satım zımnında acemi gümrük kapılarının olmasının bu yükü azaltacağını anlattı. Muş, Muratbeyli gümrük kapısı düşüncesince de Gürcistan'a başvurma ettiklerini ve fakat orada da gönül rahatlığı tarafın lüzumlu emek vermeyi yapmaması zımnında kapının açılamadığını bildirdi. Muş, Sarp Sınır Kapısı'ndaki tır kuyrukları sorununu da acemi tır parkı ve elektronik sistemle çözdüklerini aktardı.

Muş, Meclis hesabına teftiş karşılayıcı Sayıştay'ın raporlarına baş döndürücü ehemmiyet verdiğini ve raporlardaki unsurların düzeltilmesi düşüncesince de güç harcama ettiklerini söyledi.

Rusya'nın bu ülkeye meydana getirilen ihracatta denetimleri artırdığına ayraç edilmesi üstünde Muş, "Bunu kılıç de gözlemliyoruz ve strateji ediyoruz. Özellikle besin ürünleriyle ilişik 15 gündür bazısı denetimler yapılıyor, laboratuvar testleri yapılıyor, başlangıçta yoktu bu. Biz de bunu strateji ediyoruz. Biz de icabında ayrımlı tedbirleri kişi memleketimiz hesabına alacağız. Tarım ve Orman Bakanlığı da oradaki yetkililerle görüşüyor, çözülmezse bizim de davranışımız ona uyarınca şekillenecektir." dedi.

Bazı araçlarla ilişik "paralel ithalat" yapıldığı mevzusuna da duruluk getiren Muş şunları kaydetti:

"Araçlarla ilişik ağırlıklı Yeşilköy gümrüğünden yapılıyor. Biz burayı, meydana getirilen ithalatları ve karşılayıcı firmaları da inceliyoruz. Tamamını tetkik dibine aldık. Çünkü muhtelif iddialar ulaştı Bakanlığa ve bunun üstünde harekete geçtik. Bunlarla ilişik tamim yayımladık. Amacımız mevrut otomobilin hem aksesuar özelliklerinin bununla birlikte değer tespitinin dört dörtlük yapılmasını getirmek ve ona uyarınca gümrük vergisini belirlemek. Dün acemi tamim yolladık bunla alakalı. O genelgeye uyarınca oradaki idarenin akım etmesini istiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler