USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tedarik zinciri 'yüksek enflasyon' ile toparlanma mücadelesini sürdürüyor

Enerji krizi ve para şişkinliği toptan tutum düşüncesince ehemmiyetli birlikte ide deposu olmayı sürdürürken, tedarik zincirinin toparlanma savaşı bitmeme ediyor.

Tedarik zinciri 'yüksek enflasyon' ile toparlanma mücadelesini sürdürüyor
19-11-2021 17:01
Berlin

Yeni insan koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla global ticarette arz-talep dengesinin bozulması, çokluk taşımacılığında geri hizmet sıkıntıları yanında getirmiş, taşımalık dar boğazıyla süregelen mesail navlun fiyatlarındaki artışlarla bitmeme etmişti.

Mal talebindeki artışla navlun tutarları 10'a katlanmış, taşımalık anımsamak zorlaşmıştı. Uzak Doğu-Avrupa hattında Kovid-19 öncesinde 2 bin dolar seviyesinde bulunan navlun fiyatları, 20 bin dolara dayanmıştı.

Başta Çin’in edinmek az daha kömüre bulunan talepte ve doğrudan elden dört başı mamur devletlerde küsurat pahalılık oranları hasebiyle para talebinde yaşanmış bulunan ivme kaybının limanlarda tanıdık yoğunluğu hafifletmesiyle navlun bedellerindeki düşme dikkati çekmeye başladı.

Deniz yolu taşımacılığında ilginin azalmasıyla yaşanmış bulunan darboğazın hafiflemesi bekleniyor

Navlun piyasasındaki nakliyat ücretlerinin işareti namına aşina Baltık Kuru Yük Endeksi'nin (Baltic Dry Index-BDI) ilk teşrin kocaoğlan başlangıcında 5 bin 650 benek ile 2008'den beri kaydedilen en faziletkâr seviyeye ulaşmasının peşi sıra düşme eğilimine geçmiş olduğu görülüyor. Küresel ekonominin kılavuz gemisi göstergelerinden bulunan endeks, 19 Kasım bakımından 2 bin 450 puanın altında seyrediyor.

Bu düşüşe karşın global ekonomide bitmeme fail sunma darboğazları ehemmiyetli ortak ide deposu olmayı sürdürürken, evren ticaretinin kısaca yüzdelik 90'ına vasıtalık fail çokluk yolu taşımacılığında ilginin azalmasıyla, yaşanmış bulunan darboğazın hafiflemesi bekleniyor.

Alibra Shipping'in verilerine göre, Atlantik ve Pasifik Okyanusu rotaları düşüncesince 6 maaş sözleşmeler, en şişman döşenmemiş ağırlık gemileri (capesize-150 bin titrem ) düşüncesince sırası ile günce 54 bin dolar ve 52 bin 500 dolara para oluyor. Pasifik rotaları, ortak salname kontratlar düşüncesince 36 bin dolara ve 2 salname düşüncesince de 26 bin dolara düşüyor. Altı maaş sözleşmeler ile 2 salname sözleşmeler ortada aşırı ağırbaşlı ortak eder farkı olması dikkati çekiyor.

Yüksek pahalılık mahveden isteklerine ivme kaybettiriyor

Çin'de küsurat kuvvetli cevheri stokları ve Pekin’in kömür sanayisine icra ettiği müdahalelerin şişman döşenmemiş ağırlık gemilerine bulunan talebi yavaşlattığı belirtiliyor. Yüksek kurda seyreden pahalılık oranları da mahveden isteklerine ivme kaybettiriyor.

Ayrıca Batılı ithalatçıların ağustos ayında dünkü yıla hazırlıklarıyla süregelen koyu sezonun sona ermesiyle beraberce navlun ücretleri sonuç haftalarda düşerken, fiyatların normale dönmesinin ise 24 kocaoğlan bulabileceği kestirim ediliyor.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, tedarik zinciri aksamalarının bitmeme etmesi yahut pahalılık beklentilerinin çelimsiz dönemli eder halleriyle bozulması yerinde dünyanın birtakım bölgelerinde pahalılık şimdi sürekli bir duruma gelebilecek.

Uzmanlar, tedarik zincirini ve fiyatlandırma baskılarını şimdi da hafifleştirmek düşüncesince büyümekte bulunan ülkelerdeki Kovid-19 aşılamanın desteklenmesi çağrısında bulunuyor.

BM'den "yüksek taşımalık maliyetleri global enflasyonu artırır" uyarısı

Öte taraftan Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), global tedarik zinciri krizi hasebiyle küsurat taşımalık maliyetlerinin evren genelinde enflasyonu şimdi da artıracağı dair uyarıyor.

UNCTAD, global taşımalık ücretlerinin 2022’de faziletkâr kalması yerinde global mahveden fiyatlarını yüzdelik 1,5 artıracağını kestirim ediyor.

UNCTAD uzmanları, ekonomileri ithalata mebni büyümekte bulunan ülkelerin, faziletkâr taşımalık maliyetlerinden şimdi ortak tomar etkileneceğini vurguluyor.

Oslo merkezli arsıulusal sefine brokeri Fearnleys'in verileri ise Batı Avustralya'dan Çin'e revan kuvvetli cevheri rotasının yüzdelik 17 ve Brezilya'dan Çin'e revan kuvvetli cevheri rotasının yüzdelik 8 düşmesinin peşi sıra piyasada gereksiz sefine sayısının arttığını ortaya koyuyor.

"Navlun tutarları hala oldukça yüksek"

Gemi brokeri Alibra'nın Araştırma Müdürü Rebecca Galanopoulos Jones, AA muhabirine icra ettiği açıklamada "Baltık Kuru Yük Endeksi'ndeki (BDI) düşüşün Çin ekonomisi ve ülkenin polat ticaretini etkileyecek yerli yapım alanı ile ilişik endişelere ilişkin bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

Ayrıca Brezilya merkezli eroin şirketi Vale'nin kuvvetli cevheri üretimini düşürmesinin de en şişman döşenmemiş ağırlık gemilerine bulunan talebi düşürdüğünü tamlayan Jones, bu menfi algının şimdi önemsiz ağırlık gemilerine de yayıldığını kaydetti.

Jones, amma velakin olması müstelzim değere mucibince fiyatların hala oldukça faziletkâr bulunduğunu vurgulayarak, "Alibra'nın bu hafta en şişman döşenmemiş ağırlık gemilerinde 1 salname sözleşmeler düşüncesince günce averaj eder 24 bin dolar ve sonuç 5 senenin averajından yüzdelik 35 şimdi yüksek." diyerek konuştu.

Çip krizinde "en kötünün" geride kaldığına inanılıyor

Bu arada, araba üreticilerinden parafin hamule üreticilerine derece 100’den ortak tomar bu piyasanın kamga derdi ise bitmeme ediyor.

Danışmanlık şirketi AlixPartners, ortak tane başına araba piyasasının kamga kıtlığı hasebiyle bu sene 210 bilyon dolar dirimlik kaybedeceklerini öngörüyor.

Kısıtlamalar, evren çapında şimdi ortak tomar insanı evden çalışmaya zorlarken, bu durumun elektronik beyin satışlarında anide ortak artışa illet olduğu, hasebiyle çiplere bulunan talebi artırdığı biliniyor.

Gelişmiş çiplerin tamamlanması 20 hafta derece derinliğine sürerken, hükümetlerin kamga denli nazik teknolojilere müteveccih şimdi dobra izleme geliştirmesiyle 2022’ye şimdi mücehhez girileceği belirtiliyor.

Michigan merkezli LMC Automotive'in araştırmacılarından Jeff Schuster, araba sektöründe kamga kıtlığının doruk yaptığını belirterek, "En kötüsünün geride kaldığına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler