USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tedarik zinciri krizinde artı sinyaller gelmeye başlıyor

Küresel ekonomide bitmeme fail arz darboğazları ehemmiyetli birlikte fikir deposu olmayı sürdürürken, taşımalık maliyetleri ve mal tutarları kabil bazısı göstergeler tedarik zincirindeki baskının azalmakta olabileceğine müteallik sinyaller veriyor.

Tedarik zinciri krizinde artı sinyaller gelmeye başlıyor
05-11-2021 11:25
Berlin,Washington

Artan incelmemiş husus fiyatlarından kamga üzere bileşenlerin eksikliğine, limanlardaki yoğunluklardan, geri hizmet sektöründe etkin öge yetersizliğine denli tedarik zincirindeki teessürat toptan ekonominin önündeki en iri sorunlardan birisi olmaya bitmeme ediyor.

Tedarik zincirinin toparlanma savaşı bitmeme ederken, taşımalık maliyetleri, para fiyatları, dünkü sima koronavirüse (Kovid-19) huzur dölleme oranı, kuruluşların mali neticeleri üzere göstergeler toptan tedarik zincirindeki stresin azalmakta olabileceğine ilişkin sinyaller vermeye başlıyor.

Nakliye maliyetleri azalış eğilimde

Nakliye maliyetlerinden para fiyatlarına tedarik zincirinde bası fail göstergelerden mevrut artı sinyaller, krizde "en kötünün geride eksik olabileceği" fikrini akıllara getiriyor.

Son veriler, taşımalık maliyetleri ile para fiyatlarının gerilediğini gösterirken, Kovid-19'a huzur aşılamanın da artmasıyla tedarik zincirindeki kaosun hafifleyeceğine ilişkin iyimserliği artırıyor.

Navlun piyasasındaki nakliyat ücretlerinin işareti kendisine tanıdık Baltık Kuru Yük Endeksi'nin (Baltic Dry Index-BDI) ilk teşrin kocaoğlan başlangıcında 5 bin 650 nokta ile 2008'den beri kaydedilen en faziletli seviyeye ulaşmasının peşi esna azalış eğilimine geçmiş bulunduğu dikkati çekiyor. Küresel ekonominin mürşit göstergelerinden bulunan endeks, 4 Ekim itibarıyla 3 bin puanın altında bulunuyor.

Alibra Shipping'in verilerine göre, Atlantik ve Pasifik Okyanusu rotaları düşüncesince 6 maaş sözleşmeler, en iri mobilyasız ağırlık gemileri (capesize-150 bin titrem ) düşüncesince sırayla günce 54 bin dolar ve 52 bin 500 dolara para oluyor. Bir salname kontratlar için, Pasifik rotaları 26 bin dolara ve 2 sene sonraları 26 bin dolara düşüyor. Çin'de küsurat çıpa cevheri stokları, iri mobilyasız ağırlık gemilerine bulunan talebi yavaşlattığı belirtiliyor.

Çin'de bir aşırı limanda tıkanıklığının hafiflediği belirtilirken, Los Angeles'taki Long Beach taşımalık limanının da ise iş yığınının bitmeme etmiş bulunduğu bildiriliyor.

Çin'deki büyümenin yavaşlaması para fiyatlarındaki artışı sınırlandırabilir

Dünyanın ikinci iri ekonomisine eş Çin’de kazançlı büyümenin yavaşlamasının para fiyatlarındaki artışları sınırlandırabileceği belirtilirken, güçsüz gayrimenkul dalının çıpa cevheri fiyatlarında düşüşe illet bulunduğu kaydediliyor.

Pekin yönetimi, canlılık kesintilerinin üretimlik ve madenlerde kepenk kapattırmasının peşi esna erke fiyatlarına abra kazandırmaya başladı. Bu adımlar kömür vadeli işlemlerini üstün dereceli seviyelere çıkarırken mızrap fiyatlarını da vurdu.

ABD'de ehemmiyetli müşterek hane inşaatı bileşeni bulunan kaba vadeli işlemleri de mart ayında görmüş bulunduğu seviyelerin yüzdelik 60 altında seyretmeye başladı.

Çip düşüncesince manzara karanlık

En ehemmiyetli bileşenlerden çipte ise görünümün elan ziyasız bulunduğu kaydedildi.

Uluslararası mali araştırı kuruluşu IHS Markit, kamga kıtlığının toptan aşikâr belirsiz araba üretimini bu sene 5 milyon azaltacağını kestirim ederken, bazısı araba üreticileri kısıtlamaların 2022'ye denli sürebileceğine dikkati çekiyor. Toyota üzere Asya merkezli araba üreticileri ise en kötüsünün geride kaldığını savunuyor.

Varlık yöneticisi Capital Group'un raporunda ise durumun bu senenin sonuna denli düzelmesinin beklenen bulunduğu belirtiliyor.

Malezyalı kamga tedarikçileri ise pazarın elan açık açıdan normalleşmesinin 2 ila 3 yılı bulacağını öngörüyor.

Kovid-19'a huzur dölleme payı artıyor

Kovid-19 salgınının müşterek kararı bulunan tedarik zinciri krizinde salgının arama altında tutulması iri ehemmiyet taşıyor. Başlıca imalat ülkelerinde, ilkin Malezya ve Tayvan üzere kamga tedarikçilerinde Kovid-19'a huzur dölleme oranları elan da yükseliyor.

Dünya genelinde ise kâffesi aşıları tamamlananların payı yüzdelik 39,5 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, arz darboğazlarının doğacak yıla denli bitmeme etmesini beklerken, Kovid-19 salgınının arama altında tutulamaması biçiminde arz darboğazları üzere problemlerin tekrarlanabileceği uyarısında bulunuyor.

Tedarik zinciri darboğazları nice ferdin beklediğinden elan derinliğine süredir bitmeme ederken, nice becerikli andıran sürede bunların azalacağına ilişkin aşırı az ayraç bulunduğunu söylüyor.

Analistler, tedarik zincirindeki sıkıntıların ve gayrı Kovid-19 kaynaklı krizlerin evren ekonomisi düşüncesince dokuncalı müşterek “stagflasyon” (durgunluk süresince enflasyon) senaryosuna ayraç yazar etmediğinin yahut elden kazançlı toparlanma uğrunda müşterek vuruş olup olmadığının doğacak aylarda muhtemelen olacağını belirtiyor.

"Aksaklıklar doğacak yıla denli bitmeme edecek"

Moody's Analytics Kıdemli Ekonomisti Tim Uy, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, bulunan tedarik zinciri aksaklıklarının ağız ağıza çözülmesinin uğrunda derinliğine müşterek kez bulunduğunu düşündüğünü ve bunların "kesinlikle" doğacak yıla denli bitmeme edeceğini söyledi.

Dünyanın ciharıyek indinde hükümetlerin liman tıkanıklığını hafifleştirmek düşüncesince ellerinden geleni yaptığını tamlayan Uy, "Daha müşterek tomar kamyon şoförü işe meydan ve bulunan darboğazları aşmanın doğurucu yollarını bulan hususi firmalar de var, fakat liman ve demiryolu işçileri, antrepo sektörü ve gayrı muvasala ekipmanlarının beraberinde kamyon şoförlerindeki nekais bunu çözülmesi aşırı ağır müşterek dava durumuna getiriyor." dedi.

Uy, "Bu sene dinlence sezonunda işlerin elan da kötüleşmesini ve doğacak senenin ortasında elan güzel olmasını bekliyorum. O vakte denli istem müşterek nebze rahatlamış ve arz bu darboğazlara uzlaşma elde etmiş olacak ve bu ikisinin birleşimi kâffesi dizge üstündeki yükü azaltacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler