USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TCMB'den altın cinsinden fiziksel varlıkların mali düzene kazandırılmasına müteveccih tebliğ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), Altın Cinsinden Fiziki Varlıkların Finansal Sisteme Kazandırılması Hakkında Tebliğ'i, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TCMB'den altın cinsinden fiziksel varlıkların mali düzene kazandırılmasına müteveccih tebliğ
14-03-2022 10:02
İstanbul

Tebliğ ile ülke içi beledi asıl ve hukuksal şahısların izinli kuyumcular ve rafineriler yoluyla veya aracısız kasacı şubelerine gelmiş şekilde bankalardaki altın hesaplarına yatırdıkları fiziksel altın varlıklarının Türk lirası cinsinden yatırım ve iltihak hesaplarına dönüştürülmesine olanak tanınması ve matematik sahiplerine sağlanacak yardıma bağlı kökler ve esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.

Fiziki altınların kabulü, altın hesaplarının dönüşümü ve önel sonu işlemlerinin detaylandırıldığı tebliğde, istisnalar da belirlendi.

Buna göre, fiziksel altınların kabulü kapsamında uygulamaya eklenmek talip ülke içi beledi asıl ve hukuksal şahısların muamelat çabucak izinli rafineriyle anlaşması bulunan bankalar gözetiminde altın hesabının bulunması gerekecek. Yurt içi beledi asıl ve hukuksal eşhas fiziksel altınlarını, milyem kıymeti üstünden hesaplanacak gr. cinsinden katışıksız altın miktarını belirleme eylemek kabil izinli kuyumcuya yahut bankaya doğrulama edecek.

Altın ikrar sistemi ile mutabakatı sağlanan katışıksız altın miktarı, ülke içi beledi asıl yahut hukuksal ferdin bankadaki altın namına muamelat çabucak izinli arıtımevi yahut kasacı yoluyla aktarılacak. Yetkili cevahirci yahut kasacı çeşidinden fiziksel adına doğrulama tahsil edilen altınlar işlenmek kabil izinli rafineriye doğrulama edilecek.

Yetkili arıtımevi çeşidinden işlenerek ölçün dibine tamamlananlar, ilişik bankaya fiziksel adına aktarma edilecek.

Altın hesaplarının dönüşümü

Hesap sahibinin arzu etmesi yerinde hesabındaki katışıksız altın bakiyesi transformasyon fiyatı üstünden Türk lirasına çevrilerek 3, 6 ay yahut 1 sene vadeli Türk lirası yatırım yahut iltihak hesabı açılabilecek. Türk lirası yatırım yahut iltihak namına dönüştürülen altınlar, bankalarca transformasyon fiyatı üstünden Merkez Bankasına satılacak.

Bankanın yatırım namına uygulayacağı ürem oranı, Merkez Bankasınca belirlenen ortak hafta vadeli nema tenkis ürem oranının altında olamayacak. Katılma namına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının paydaşlık bankaları ile bariz etraf işlemleri kapsamında meydana getirdiği ortak hafta vadeli arka satış vaadi ile alıntı işlemlerinde oluşan maliyetten az olması halinde, aradaki farkı paydaşlık bankacılığı esasları çerçevesinde paydaşlık bankası karşılayabilecek. Karşılanmayan bölüm düşüncesince Merkez Bankasınca ifa yapılmayacak.

Merkez Bankası, bankanın yatırım namına uygulayacağı maksimum ürem oranını belirlemeye izinli olacak. Öte taraftan Merkez Bankası çeşidinden bu infaz kapsamında oluşturulan Türk lirası yatırım yahut iltihak hesaplarına önel böylecene yenilenme olanağı tanınabilecek. Yenilenen matematik ilkin açılışta dönüşümü meydana getirilen altın ücreti ve önel sonu fiyatı üstünden destekten yararlanmaya bitmeme edecek. Hesabın yenilenmesine bağlı kapsam, kökler ve esaslar Merkez Bankasınca belirlenecek.

Vade sonu işlemleri

Tebliğ kapsamında, 3, 6 ay yahut 1 sene vadeli adına oluşturulan Türk lirası yatırım yahut iltihak hesaplarına önel böylecene Türk lirası yatırım hesabı malikine resülmal ile faiz, iltihak hesabı malikine ise önel sonundaki iltihak hesabı bakiyesi kasacı çeşidinden ödenecek.

Vade sonu fiyatının transformasyon fiyatından faziletkâr olması ve değer farkı üstünden hesaplanan tutarın kasacı çeşidinden ödenecek ürem yahut kar payından faziletkâr olması yerinde değer farkı üstünden hesaplanan tutardan ürem yahut kar oranı düşülerek hesaplanan meblağ Merkez Bankasınca yatırım yahut iltihak hesabı malikine ödenmek kabil ilişik bankaya aktarılacak.

Türk lirası yatırım yahut iltihak hesabından vadeden ilkin tasrif yapılması şeklinde Merkez Bankasınca değer farkına bağlı ifa yapılmayacak. Bu infaz kapsamında oluşturulan Türk lirası yatırım yahut iltihak hesaplarına Merkez Bankasınca belirlenecek kökler ve esaslara uyarınca önel böylecene arttırma ürem ödenebilecek.

Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında mamul ve hurda altın karşılığının Türk lirasına dönüştürülmesi şekli ile oluşturulan hesaplar da arttırma getiriden yararlanabilecek.

Tebliğ kapsamında gerçekleştirilecek gelişigüzel ayrışık işlemin, zeval gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine bağlı millî ve arsıulusal standartlara makul gerçekleştirildiğine müteallik arama bankalarca yapılacak. İşlem eden izinli kuyumcu, izinli arıtımevi ve bankalara, Merkez Bankasının belirleyeceği kökler ve esaslar çerçevesinde komite ve/veya harcama ödenebilecek.

Öte taraftan TCMB, Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de de değişikliğe gitti. Buna göre, ülke içi beledi asıl şahısların 28 Aralık 2021'de, ülke içi beledi hukuksal şahısların ise 31 Aralık 2021'de bulunan bulunan altın hesabı, matematik sahibinin arzu etmesi şeklinde transformasyon fiyatı üstünden Türk lirasına çevrilebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler