USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TCMB Para Politikası Kurulu: Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, ihracattaki çelimli çoğalma eğilimiyle senenin art kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesinin beklendiği belirtildi.

TCMB Para Politikası Kurulu: Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi bekleniyor
28-10-2021 15:46
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, ihracattaki çelimli artım eğilimiyle senenin arka kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesinin beklendiği belirtilerek, "Bu eğilimin güçlenerek bitmeme etmesi değer istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme etmektedir." denildi.

Para Politikası Kurulu'nun 21 Ekim'deki toplantısına ilişikli özet yayımlandı.

Özette, ilkgüz ayında mahveden fiyatlarının yüzdelik 1,25 arttığı, salname enflasyonun 0,33 benek yükselişle yüzdelik 19,58 adına gerçekleştiği hatırlatıldı. Bu gelişmede, misyon ve erke gruplarındaki değer artışlarının tesirinin hissedildiği tamlanan özette, yazları değer artışları hızlanan besin grubunda ise salname enflasyonun hudutlu beraberinde halde gerilediğine ayraç edildi.

Tedarik zincirindeki mesail ile mal piyasalarında ve taşınmazlar içre erke fiyatlarındaki artışların devamıyla yetiştirici enflasyonunun erdemli seviyelerde seyretmeye bitmeme etmiş yer aldığı dökme özette, "Bu vizyon altında B ve C endekslerinin salname enflasyonları yükselirken, andıran çevrim eğilimleri beraberinde ölçü gerilemiştir." denildi.

Küresel kazançlı faaliyette senenin önce yarısında yaşanmış bulunan toparlanmaya karşın andıran devirde açıklayan güvenlik endekslerinin, salgının etkisiyle gerilemeye başladığına aksan meydana getirilen özette, şunlar kaydedildi:

"Aşılama programlarında gelişim kaydeden ekonomiler kısıtlamaları hafifleterek kazançlı faaliyette henüz çelimli beraberinde başarım sergilemektedir. Aşılama oranlarındaki artışa karşın salgında toy varyantlar toptan kazançlı çalışkanlık üstündeki aşağılık cepheli riskleri çalışkan tutmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, mal fiyatlarındaki erdemli seyir, birtakım sektörlerdeki bildirme kısıtları ve nakliyat maliyetlerindeki artım arsıulusal ölçekte yetiştirici ve mahveden fiyatlarının yükselmesine sefer açmaktadır. Başlıca zirai mal ihracatçısı devletlerde yaşanmış bulunan hava koşullarının toptan besin tutarları üstünde aksi yansımaları görülmektedir. Yüksek toptan enflasyonun, pahalılık beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle baş başa mütekâmil vatan biçim bankaları enflasyondaki yükselişin istem kompozisyonundaki normalleşme, bildirme kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla baş başa iri seviyede eğreti özellikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, mütekâmil vatan biçim bankaları müzahir akçasal duruşlarını sürdürmekte, servet alıntı programlarına bitmeme etmektedir."

"Yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi bekleniyor"

Özette, ilkgüz ayının ikinci yarısından itibaren büyümekte bulunan vatan istikraz senedi piyasalarından çıkışların başladığı belirtilerek, mütekâmil devletlerde derinliğine vadeli değiştirme faizlerindeki oynaklık ve toptan mali koşulların seyrinin, büyümekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarına ilişikli riskleri çalışkan tuttuğu vurgulandı.

Söz konusu risklerin Türkiye'ye müteveccih portföy alışkanlıkları marifetiyle yaratabileceği etkilerin, taşınmazlar haricinde yerleşiklerin portföy pozisyonlanmalarındaki bulunan seviyeler dikkate alındığında henüz hudutlu kalabileceği dökme özette, "Uluslararası mal fiyatları, tedbir zincirlerinde bitmeme fail mesail ve taşınmazlar içi erke sektöründeki gelişmeler yetiştirici enflasyonu üstünde ilkgüz ayında da çarpıcı olmuştur. Bu devirde erişim araçları, enerji, kağıt, mobilya, ağaç-mantar ürünleri, sıra işi metaller değer artışı öne çıkan madun gruplar olmuştur. Enerji sektörleri ve derin anne mızrap getirisi kullanan sektörlerde bağıl erdemli değer artışları görülmektedir." denildi.

Özette, taşınmazlar içre kazançlı faaliyetin aut alakanın de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç edilerek, iş hacmi endeksleri ve soruşturma bazlı verilere layıkıyla 3. çeyrekte taşınmazlar dışı alakanın uran üretimini desteklemeyi sürdürdüğü, imalat uran firmalarının doğacak 12 maaş çağa ilişikli envestisman eğilimlerinin de güçlendiği kaydedildi.

Aşılamanın topluluğun geneline yayılmasının salgından aksi etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve kazançlı faaliyetin henüz istikrarlı beraberinde bileşimle sürdürülmesine imkân tanımış yer aldığı tamlanan özette, şu değerlendirmelere arazi verildi:

"Perakende satı ölçü endeksi, açılmanın etkisiyle donanımlı beraberinde artım kaydetmiştir. Haziran ayından beri aşılamadaki çelimli ivmeyle baş başa kısıtlamaların hafifletilmesi, gezim faaliyetindeki ve ilgilendiren misyon kalemlerindeki toparlanma eğiliminin belirginleşmesinde gösteriş oynamıştır. Dayanıklı istihlak malları talebi yavaşlarken, çerden çöpten istihlak mallarında beraberinde toparlanma gözlenmektedir. Temmuz-ağustos zamanında istihdam, teferrüç ve turizmdeki müspet seyrin etkisiyle hizmetler dalının öncülüğünde artım kaydetmiştir. Bu devirde ekincilik dışı istihdam ve kâffesi madun bileşenleri müstevli evveliyat seviyelerinin üstüne çıkmıştır. Anket göstergeleri ve erdemli frekanslı veriler, teferrüç ve kazançlı faaliyetin seyrine ilişikli adına istihdam görünümündeki iyileşmenin ve iş gücü piyasasındaki müspet seyrin sürdüğüne ayraç etmektedir. Olumlu aut istem şartları ve uygulanmakta bulunan disiplin mal politikası akan işlemler dengesini artı etkilemektedir. Cari işlemler dengesi, ağustosta 0,5 bilyon dolar aşkın vermiş, 12 maaş birikimli adına ise 4,6 bilyon dolar azalışla 23 bilyon dolara gerilemiştir. Geçici aut tecim verileri, mevsimsellikten arındırılmış kıymetli dışarı dış satım ve ithalatın ilkgüz ayında, ithalatta henüz donanımlı peyda etmek üzere, bölümsel beraberinde tashih hareketi yaptığına ve ihracatın ithalatı mukabele oranının erdemli seviyelerdeki seyrini sürdürdüğüne ayraç etmektedir."

Özette, gezim gelirlerinde toparlanma eğiliminin belirginleştiği, ihracattaki çelimli artım eğilimiyle senenin arka kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesinin beklendiği, bu eğilimin güçlenerek bitmeme etmesinin değer istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme etmiş yer aldığı vurgulandı.

"Politika faizinde aşağılık cepheli tashih düşüncesince sene sonuna derece hudutlu beraberinde düzlük kaldı"

PPK özetinde, "Para politikası duruşu, pahalılık görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve mal politikası ile ne seviyede arama dibine alınabileceğine değgin değerlendirmeler dikkate alınarak davranışlarında ölçülü beraberinde yaklaşımla enflasyonun sürekli adına düşürülmesi ve değer istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir. Bu doğrultuda siyasa duruşu, pahalılık gelişmeleri, pahalılık beklentileri ve bunlar üstünde çelimsiz vadede çarpıcı olabileceği öngörülen eğreti unsurlar da dikkate alınarak dezenflasyon periyodunu en çelimsiz müddette bünye edecek ve ara vadeli hedeflere ulaşıncaya derece bunun sürekliliğini sağlayacak beraberinde cimrilik düzeyinde belirlenmeye bitmeme edilecektir." ifadeleri kullanıldı.

Enflasyonda sonuç devirde gözlenen yükselişte, besin ve özellikle erke peyda etmek az daha dış çekicilik fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar kabil bildirme cepheli unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya ilişikli istem gelişmelerinin çarpıcı yer aldığı dökme özette, şunlar kaydedildi:

"Bu etkilerin muvakkat unsurlardan kaynaklı yer aldığı değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, çelimli akçasal sıkılaştırmanın krediler ve iç istem üstündeki yavaşlatıcı tesirleri bitmeme etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı el hazırlamaya başlamıştır. Bunun yanında, ferdî kredilerin mutedil seyre dönmesi düşüncesince güçlendirilen makroihtiyati siyasa çerçevesinin müspet tesirleri gözlenmeye başlamıştır. Kurul, mal politikasının etkileyebildiği istem unsurları, atom çekirdeği pahalılık gelişimleri ve bildirme şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına müteveccih analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede siyasa faizi 200 baz benek indirilerek yüzdelik 16 adına belirlenmiştir. Bununla baş başa bildirme cepheli muvakkat unsurlardan kaynaklı adına siyasa faizinde meydana getirilen aşağılık cepheli tashih düşüncesince sene sonuna derece hudutlu beraberinde düzlük kalmış yer aldığı Kurul kabilinden değerlendirilmiştir. Kurul, başkaca hava ve öteki mekân kaynaklı riskleri hudutlandırmak amacıyla mal politikasının anne hedeflerinde beraberinde değişikliğe sefer açmadan sürdürülebilir mal uygulamalarını derinliğine vadeli beraberinde siyasa adına terviç sonucu almıştır."

"Kararlar şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı beraberinde çerçevede alınmaya bitmeme edilecek"

Özette, enflasyonun çelimsiz dönemde, özellikle mal tutarları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar peyda etmek az daha bildirme ve istem cepheli muhtelif unsurların etkisiyle aşüfte beraberinde ilerleyiş izlemesinin beklendiği bildirildi.

Geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla enflasyonun baştan düşme eğilimine dönmesini sağlayacak sıkılıktaki akçasal duruşun; pahalılık beklentileri, fiyatlama davranışları ve mali pazar gelişimleri bağlamında haricî ve eğreti oynaklıklara gönül rahatlığı ehemmiyetli beraberinde tampon işlevi göreceği tamlanan özette, "TCMB, değer istikrarı esas maksadı doğrultusunda enflasyonda sürekli düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve ara vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya derece elindeki kâffesi araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir." ifadesi kullanıldı.

Özette, fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrarın, vatan riziko primlerindeki düşüş, elverişsiz mal ikamesi ile döviz rezervlerindeki artım eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin sürekli adına gerilemesi aracılığıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyeceği, böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının metin ve sürdürülebilir beraberinde halde devamı düşüncesince makul döşeme oluşacağı kaydedildi.

Kredi piyasası, kazançlı faaliyet, bildirme cepheli unsurlar ve dış çekicilik fiyatlarındaki gelişmeler doğrultusunda pahalılık üstündeki istem ve maliyet cepheli etkilerin yakından izlendiği dökme özette, "Gelişmiş ülkelerdeki mal politikası ile toptan riziko iştahına ilişikli görünüm, büyümekte bulunan devletlere müteveccih portföy alışkanlıkları üstündeki riskleri çalışkan tutmaktadır. Kurul, mal politikasında değer istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri de gözeten beraberinde yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir. Kurul, değer istikrarının sağlanması için, çelimli beraberinde siyasa koordinasyonuyla kâffesi paydaşları içeren totaliter beraberinde iri siyasa bileşimine gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesini yinelemiştir. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı beraberinde çerçevede almaya bitmeme edecektir." denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler