USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM yaşlıların problemlerini araştıracak

TBMM Genel Kurulunda, yaşlıların, yaşamın muhtelif sahalarında yaşadıkları ve yaşamaları belli mesail ve hal önerilerinin belirlenmesi gibi Meclis araştırma komisyonu kurulması kabul edildi.

TBMM yaşlıların problemlerini araştıracak
26-04-2022 22:02
TBMM

Birleştirilerek görüşülen önergelerin üstünde İYİ Parti Grubu namına uydurma meydan Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, yaşlı nüfusun arttığını, buna koşut şekilde organizmanın yıpranmasıyla önsezi huy hastalıkları, kanserler, adale kuru sistemi hastalıkları, diyabet ve unutkanlığın da arttığını söyledi.

Kişinin deli dolu çağında içtimai çevreye erbap olmaması hususunun dirim bilimsel ve ruhsal yaşlanmasını elan da hızlandıracağını anlatım fail Kabukcuoğlu, "Yaşlıların yüzdelik 90'ında bir, yüzdelik 35'inde 2, yüzdelik 20'sinde 3, yüzdelik 15'inde ise minimum 4 illet bulunmaktadır. Yaşlanma illet değildir, bunun indinde kimi rahatsızlıkların yaşlılığa bağlanması da sonuç evre yanlıştır." dedi.

Kabukcuoğlu, Türkiye'de işsizliğin münteşir olduğunu, bunun katı aşırı olumsuz olayın da sebebi bulunduğunu anlatım etti.

Türkiye'de yaşlıların en şişman problemininin esenlik yetersizliği bulunduğunu encam devam eden Kabukçuoğlu, "AK Parti hükümeti 2021 senesinde içtimai iane ismi altında 20 milyon insana ortak biçimde yardımda bulundu. Bu yardımın namına payan sadaka denir. Bunlar önemsiz ve ceninisakıt miktardadır. Ülkemizde 21 milyon zor vardır. Emeklimizin almış bulunduğu maaşın ne genişliğinde ehliyetsiz bulunduğu ortadadır." diyerek konuştu.

"Türkiye'de kişi bilimsel çatı da değişmektedir"

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan da Dünya Sağlık Örgütüne gereğince 65 yaş üstü vatandaşların "yaşlı" şekilde nitelendirildiğini söyledi.

Bu aşinalık gereğince Türkiye nüfusunun ağır ortak biçimde ihtiyarlama eğiliminde bulunduğunu değerlendirmek icap ettiğini dile getiren Aycan, şunları anlatım etti:

"2021 sonu bakımından Türkiye'de 65 yaş üstü nüfus, tamamı nüfusun 9,7'sini oluşturmakta ve Türkiye ağır ortak biçimde yaşlanan ortak maşer durumuna gelmektedir. Bizden elan yaşlı toplumlar da var. Yaşlı kişi tamamı dünyada artmaktadır. Japonya, Kuzey Avrupa devletleri ve İtalya'da 65 yaş üstü nüfus, tamamı nüfusun yüzdelik 20'sinden fazlasını oluşturmaktadır. Bu yaşlanmayla yanı sıra Türkiye'deki kişi bilimsel çatı da değişmektedir. 65 yaş üstü nüfusumuzun yüzdelik 60'ını kadınlar, yüzdelik 40'ını rical oluşturmaktadır. Türkiye de doğumların azalmasıyla yanı sıra ağır ortak biçimde nüfusta ihtiyarlama da ortaya çıkmaktadır.

Özellikle illet tedavisinde ve bakımında aşama kaydetmelerin de bunda tesiri mevcut ve bundan sonraları yaşlanan ortak maşer grubuna girmeye başladık. Bu ortak esas ve bunun bundan sonraları nice içtimai sebebi ortaya çıkıyor. Türkiye'de ağır ortak biçimde doğumlar azalmaktadır. Doğumların azalması camianın yaş yapısını da etkilemiştir. O devir bunu kabul yazar buna mücehhez kazanmak lazım. Bu divan araştırması açılması önerisi ile hem sorunların saptanmasını bununla beraber bununla ilgilendiren politikaların ve programların geliştirilmesi icap ettiğini de belirtiyoruz."

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz de Türkiye'de işsizlerden sonraları minimum gelire emeklilerin erbap bulunduğunu encam sürdü.

Kurulacak komisyonu desteklediklerini tamlayan Peköz, "Enflasyonda Türkiye sekizinci sırada. Bu da yaşlılarımızın rastgele devir az buçuk elan külfet yaşamalarına ve hayatlarının rastgele devir az buçuk elan zorlaşmasına etken oluyor. Bu sebeple de kazançlı gelirlerinin düzeltilmesi, kazançlı esenlik sağlanması aşırı ağır ehemmiyet bildirme ediyor. Emekli maaşları da minimum minimum sevap düzeyine çıkartılmalı. Bu ücretin altındaki zor maaşlarının da o düzeye çıkarılması gerekir. Bir an geçmiş yaşlıların problemlerine bağlı hal önerilerinin belirlenmesi gerekiyor." dedi.

"Bugün kurulacak bulunan komisyon ortak doğruluk teslimidir"

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi de hükümetin yaşlılara müteveccih önerisinin CHP şekilde menfaatlerini şaşırttığını söyledi.

Yaşlıların refaha ulaşması düşüncesince CHP'nin ısrarının görülmüş olmasının ehemmiyetli ortak aşama bulunduğunu dile getiren İlgezdi, Türkiye'de 65 yaş üstü her insanın şu an aklında sahn pahalılığının bulunduğunu tez etti.

"Bugün kurulacak bulunan komisyon ortak doğruluk teslimidir." diyen İlgezdi, şunları kaydetti:

"Hani dünyanın en dobra 10 ekonomisinden bir tanesi bizdik. Bugün içtimai yardımlar olmaksızın boğazından kazanç geçmeyen milyonlar yarattınız. Bugün onlar hepimizin annesi, babası, ninesi, dedesi. Hepimizin en kıymetlileri ancak onlara bugün uygun gördüğünüz zor maaşı hemen 2 bin 500 lira. Dünyada kadın vatandaşlarıyla, verdiği kesat sınırının altındaki zayıflık maaşıyla övünen biricik kuvvet AKP iktidarıdır. Elbette yaşlılarımız düşüncesince tarihi arka yöneltmek kabil değil ancak insanoğlu onuruna uygun ortak yaşamı onlara bildirme etmek hala mümkündür. Öncelikle yapmamız gereken, asliye anlaşma güvencesi şekilde insancasına yaşayacakları maddesel desteği özgülemek olacaktır."

"65 yaş üstü 1,5 milyon yurttaş biricik başına yaşıyor"

AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, bugün rastgele 4 hanenin birinde ise minimum ortak yaşlı vatandaşın bulunduğuna dikkati çekti.

Tespitlere göre, 65 yaş üstü tahminî 1,5 milyon vatandaşın biricik başına yaşadığını tamlayan Kaya, "Bir bambaşka ifadeyle, 1,5 milyon insanımız konutunda biricik başına dostlarının, çocuklarının, torunlarının özlemiyle, hasretle ömürlerini tamamlamaya çalışmaktadır. Özetle yaşlı bağımlılık oranımızı artarken, bebek sayısı ise maatteessüf düşmektedir." diyerek konuştu.

Türkiye'nin yaşlılara bakışını ortaya koyan en ehemmiyetli göstergelerden birinin Kovid-19 süreci bulunduğunu dile getiren Kaya, garplı devletlerde pandemi sürecinde yaşlı nüfusun boşlama edildiğini, ayrıca gözden çıkarıldığını söyledi. Batılı devletlerde yaşlı bakım müesseselerinde Kovid-19 kaynaklı vefatların iyice faziletkâr olduğuna, bu oranın yüzdelik 30 ile yüzdelik 70'ler ortada değiştiğine dikkati çekici Kaya, Türkiye'de ise bu oranın yüzdelik 4'ün altında kaldığını bildirdi.

Kaya, "Ülkemizde yaşlı nüfusun hem dijital bununla beraber oransal şekilde artması, insanoğlu sağlığına sunulan kıymeti ve ilkin keyif hizmetlerinde gelinen kusursuz yeri ortaya koymaktadır. Fakat öbür yandan yaşlanan nüfusa huzur kimi evlatlarımız evlatlık vazifelerini gerçekten hesabına getirmemektedir. Yaşlılarımız huzurevlerine, yaşlı bakım merkezlerine, kahvehane köşelerine ve parklara, hatıraları ve tecrübeleriyle yanı sıra bırakılarak esasta en giranbaha hazinemiz bulunan nesiller arası deneme aktarımı bulunmayan ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu da yaşlıların dirim kalitesinin yükseltilmesi dair aşırı ehemmiyetli mesafeler katedildiğini söyledi.

Bu mevzuda 20 senedir derin halde çalıştıklarını tamlayan Sarıeroğlu, "Ayrım yapmadan sevgiyle, hürmetle giranbaha büyüklerimize müteveccih icraat yapıyoruz. Yaşlılarımıza erbap çıkmayı, geleceğimize erbap adam kazanmak şekilde görüyoruz." dedi.

"Yaşlılarımızı en şişman servetimiz şekilde değerlendiriyoruz." ifadesini kullanan Sarıeroğlu, "Bu doğrultuda yaşlılarımızın aileleri, yakınlarıyla yanı sıra bulundukları yakınlarda deli dolu ve mıhlı ihtiyarlama çerçevesinde ihtiyarlama süreçlerini geçirmelerini önceliyoruz. Bu mevzuda politikalar uyguluyoruz." diyerek konuştu.

İktidara geldikleri huzur günden itibaren yaşlıların içtimai yaşamın süresince toprak alması, toplumla bütünleşmesi, dirim şartlarını iyileştirilmesine katkıda mevcut kazanmak amacıyla yöntem ve stratejiler belirlediklerini kail Sarıeroğlu, "Sosyal misyon faaliyetlerimizi geliştiriyoruz. Sosyal talih olmanın gereklerini güya değil, özde yaşama geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, araştırma önergesinin kabul edilmesinin arkası sıra birleşimi, ferda vakit 14.00'te katlanmak kıl payı kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler