USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç'tan zincir marketlere uyarı

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, zincir marketlere yönelik, "TBMM'den onları uyarıyorum, lütfen DOĞRU kazançların ardına düşün. Vatandaşın cebinden ortak liralık yerine, 5 liralık almaya çalışmayın." dedi.

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç'tan zincir marketlere uyarı
17-02-2022 11:51
TBMM

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, besin fiyatlarında yüzdelik 7 KDV indiriminin yapıldığını anımsattı.

Devletin hasılatından fedakarlık ederek bu sonucu aldığına dikkati çekici Kılıç, perişan zincirini elinde bulunduran kesimlerden de fedakarlık beklediklerini vurguladı.

"Perakende sektöründen yüzdelik 7 oranında müşterek iskonto beklentimiz var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, perakendeciliği domine fail dal temsilcileriyle müşterek araya geldiğini ve KDV indirimi kararını paylaştığını aktaran Kılıç, "Devletimiz dal temsilcilerine yetiştirici ve tüketicileri dayanak peyda geçirmek düşüncesince müşterek yardım arz geçirmek istediğini ve onların da olanakları kadar bu sıkkın ortamda üstlerine sakıt rolü yapmasını istedi. Onlar da bu görüşmelerde minimum devletin meydana getirdiği yardım denli dayanak olacaklarını bildirme ettiler. Devlet tüketicisini dayanak peyda geçirmek düşüncesince yüzdelik 7 oranında özlük hasılatından vazgeçti lakin bizim de perişan sektöründen yüzdelik 7 oranında müşterek iskonto beklentimiz var. Eğer onlar, yüzdelik 7 oranında müşterek indirime giderse besin ürünlerinde yüzdelik 14'e vasıl müşterek indirimin olacaktır. hususi bu sektörün yapacağı iskonto mecburi değil lakin bizim hakeza müşterek beklentimiz var." diyerek konuştu.

Zincir marketlerin, devletin meydana getirdiği yüzdelik 7 oranındaki KDV indirimini raflardaki fiyatlara yansıtmasının mecburi olduğuna ayraç fail Kılıç, devletin ilişik birimlerine ilişkin dört başı mamur ekiplerin sahada olduğunu, indirimin yaşama geçirilmemesi yerinde gülmeyen müeyyidelerin olacağını kaydetti.

"Market zincirlerinin tutumlarıyla ilişik ehemmiyetli endişelerim var"

Kılıç, zincir marketlerin perişan alanı sisteminin müşterek parçası olduğunu, mamüllerin tüketiciye kavuşması sürecinde bu marketlerin ehemmiyetli müşterek durak bulunduğunu belirtti.

Bu sistemi aşırı dobra bilici müşterek siyasi olduğuna ayraç fail Kılıç, kendisinin market zincirlerinin tutumları dair yeniden buyana kaygılarının bulunduğunu dile getirdi.

Yaptığı açıklamaların, market zincirleri sahiplerini huzursuz ettiğini, dal temsilcilerinin bu rahatsızlıklarını arada müşterek namına aktardıklarını tamlayan Kılıç, "Mağaza sayısı binleri aşan marketler var. Bunlar; köylere, mezralara, mahallelere yaygın durumda. Bazen ulusal düzenlilik problemi biçimine geldiği bile tartışılıyor. Bunlar, biçimsiz oruçlu olması yerinde ulusal düzenlilik problemi biçimine gelir. Ancak marketler; faaliyetlerini ticari ahlakımıza, geleneklerimize, inancımıza, şefkatlilik ve acıma içinde ahilik geleneğine akıllıca müşterek tecim anlayışıyla sürdürürlerse düzene yararları olabilir ve yurttaşlarımıza besin ulaşımını kolaylaştırabilirler. Ama akıbet yıllarda hakeza davranmadıklarını kanıtlama ediyor ve cezalandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Zaman devir suiistimaller yaptığını görüyoruz"

Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilkin peyda geçirmek benzeri mutluluk yetkililerinin, zincir marketlere yönelik, "Yapmayın, etmeyin devletten çelimli değilsiniz, mutluluk gerektiği devir bunu gülmeyen müşterek halde cezalandırır. Devletin, üreticisini de tüketicisini de himaye gücü vardır, bizi daim sınav etmeyin" halinde tembihat yaptığını hatırlattı.

Bu uyarıların dikkate alınmadığı hallerde türel şekilde gereğinin yapıldığının altını çizen Kılıç, "Şimdi akıllarını başlarına almalarını istiyoruz. Bu ülkenin geleceği düşüncesince minimum bizim denli günah duyan ve ülkeye yardım karşıcı insanoğlu şekilde onları sahada değerlendirmek istiyoruz. Biz zenginimizi sevecen ve merhametli değerlendirmek istiyoruz. Sıkıştığı devir insanımız aleyhine kimi konum ve davranışları içine giren ensesi kalın değerlendirmek istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kılıç, ticarete, başıboş tüketicilere gönül rahatlığı olmadıklarını, başıboş piyasayı bollatmak istediklerini lakin biçimsiz niyete de katiyen punt vermeyeceklerini belirtti.

"1 liradan aldıklarını, market zincirlerine 15 liradan satmaca kesiyorlar"

Devletin en ehemmiyetli görevinin vatandaşını dayanak peyda geçirmek olduğuna ayraç fail Kılıç, şöyleki konuştu:

"Market zincirlerinin, devir hin biçimsiz oruçlu müşterek halde suiistimaller yaptığını görüyoruz. Organizasyonlar yaparak tutarları beraberce belirlediklerini biliyoruz. Ama hâlâ da kötüsü; bunlar o denli dizgesel çalışıyor ki sahada bunlar hesabına üreticiden doğrudan ürünü toplayan müşteriler var. Aslında şirket personeli lakin sahada uzlaştırıcı sanılan bu alıcılar, örneğin 1 liraya aldıkları incelmemiş düşüncesince market zincirlerine 15 liradan satmaca kesiyor. Devletin memuru, denetlemeye gittiğinde market zinciri, 'ben elhak 15 liraya aldım, şu denli da masrafım oldu, sergen giderlerim var, 20 liraya satıyorum' diyor. O devir buna diyecek müşterek şeyiniz kalmıyor. Bunları karşıcı marketlerin kendileri. Bu zincir marketler, yapmış oldukları organizasyonlarla esas buralarda vurgunu yapıyor. Bunların önüne geçmemiz lazım. Önüne geçmediğimiz devir tarlada meşakkatle etkin üreticilerin hakkını daim gasbedeceklerdir. 1 liraya aldıklarını bizlere 20 liraya satmaya, tüketiciyi de üreticiyi de mahvetmeye bitmeme edecekler. TBMM'den onları uyarıyorum, lütfen yerinde kazançların ardına düşün. Vatandaşın cebinden müşterek liralık yerine, 5 liralık almaya çalışmayın."

Vatandaşların, nihai tüketicilerin market zincirlerinin kitlesi olduğuna dikkati çekici Kılıç, "Bunlar gidip Yunanistan, ABD'den mahsul alıp getirecek değil. Tüketiciler ayakta kalsın, hâlâ aşırı tüketsin ki siz de kazanın. Pandemi koşulları içinde ve iş adamlarımızın devletimize hâlâ iri yardım vermesini beklediğimiz bu süreçte, devletin müşterek yurttaşı kabil akım etmelerini istirham ediyoruz." diyerek konuştu.

"Hal yasası üstünde çalışmalarımız bitmeme ediyor"

Bu soruna gönül rahatlığı eritme önerileri imar yapmak düşüncesince eritme yasasının da aralarında bulunduğu icraat yapıldığını dile getiren Kılıç, Türkiye'de vaziyetlere girmesi müstelzim mahsul miktarının 70 milyon tona ulaştığını fakat bunun yüzdelik 30'unun fark vaziyetlere girmediğini kaydetti.

Kılıç, ne ürünün nereden, kimden ve kaça alındığının bilinmediği müşterek sistemde kimi sıkıntıların yaşandığını, eritme yasasının çıkmasıyla probleminin ehemmiyetli miktarda çözüleceğini belirtti.

Perakende sistemini elinde markajcı iri kapital sahiplerinin devlete dayanak olması gerektiğine ayraç fail Kılıç, şöyleki konuştu:

"Onların desteği ile bunu düzeltebiliriz lakin onlar bu desteklerden çekinme ediyor, arka hamle atıyorlar. Bizim çağrılarımızı arada müşterek ciddiye almıyor, arada müşterek de duyarsız davranıyorlar. Bu davranışlar dobra oruçlu değil. Devlet güçlüdür, geçişsiz bulunduğu devir enstrümanlarını sahaya koyar, bunları cezalandırır ve giderilmiş eder.

Mesela mutluluk sahaya dahil geçirmek düşüncesince ayarlama kurumları kurabilir. Ama mutluluk tecimen peyda geçirmek istemez. Çünkü devletin hususi sektörle rakiplik etmesi, ayrımsız çabucak değişmeyen alması zor. Devlet, bunu istemez fakat ahlaksız kalmış bulunduğu yıllarda yurttaşı dayanak peyda geçirmek hesabına kimi sıkıntıları, zararları hücre alarak sahaya girer, bu istediğimiz müşterek obje değil. Sahanın özlük içinde teftiş yapmasını arzuluyoruz."

"Gübre tutarları halen pahalı, bunun farkındayız"

Önümüzdeki hasat devrinde basma atılmamasına müteveccih şekilde ekincilik ürünlerinde toplam ürün düşüklüğü olacağına müteveccih tartışmalara da yer veren Kılıç, "Şunu bildirme etmemiz lazım. Ne eyvah ki topraklarımız kimyasala kadın durumda. Bu acemi ortaya çıkmak müşterek gidişat değil. 1960'lı senelerden buyana topraklarımız kimyasalla buluştu ve buna alıştırıldı." ifadelerini kullandı.

Kılıç, geçişsiz bulunduğu sürede ve geçişsiz bulunduğu denli basma atılmaması yerinde toplam ürün düşüklüğünün olabileceğini söyledi.

Geçen sene kuraklığa ve yağışların eskiden yağmamasına ilişkin şekilde kısaca 5 milyon titrem tahıl kaybının olduğuna ayraç fail Kılıç, göveri ve meyvede de ayrımsız halde zayiat olduğunu, bu kayıpların Türkiye'deki üretimin az hâlâ 6'da birine denktaş geldiğini kaydetti.

Bu sene az hâlâ Türkiye'nin rastgele bölümüne kar yağdığını, hakeza gitmesi yerinde kuraklığa ilişkin şekilde müşterek toplam ürün kaybı beklemediklerini dile getiren Kılıç, "Bu sene geçişsiz bulunan gübreyi eskiden atamamaktan kaynaklı müşterek toplam ürün kaybı konuşuluyor lakin hala toparlayabiliriz bunu. Güzlük gübreleri atsaydık dobra olurdu lakin yeşertme gübresi dediğimiz gübreyi ilkbaharda toprağa verebilirsek aşırı gülmeyen zayiat olmaksızın telafi edebiliriz. Gübre tutarları halen pahalı, bunun farkındayız lakin ilkbaharda kılıç tutarları az buçuk alçak indirip, gübreyi vatandaşımızla buluşturabilirsek bu toplam ürün kaybının önüne geçebiliriz. Bu amaçla basma fiyatlarında şimdilik yüzdelik 30 yöresinde müşterek indirimi Cumhurbaşkanı'mız açıkladılar. Bunun acemi indirimler düşüncesince de müşterek eşme dokuma edeceğini umuyor ve düşünüyoruz. İnşallah gübreye ilişkin müşterek toplam ürün kaybı yaşamayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler