USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Genel Kurulu'ndan "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" mesajı

TBMM Genel Kurulu'nda, politik partilerin temsilcileri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle mânialı vatandaşların problemlerine ve talebine dikkati çekti.

TBMM Genel Kurulu'ndan
02-12-2021 16:50
TBMM

Meclis Genel Kurulu'nda, kol başkanvekilleri, yerlerinden gır alarak gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, engellilerin taleplerini görmek, münakaşa etmek ve açık müşterek dirim düşüncesince uğraşmak icap ettiğini söyledi.

Engellilerin, Türkiye nüfusunun yüzdelik 12.9'unu oluşturduğunu ve hala can alıcı müşterek politikanın geliştirilemediğini ati devam eden Beştaş, şunları kaydetti:

"Engelliler, engelleriyle baş başa yaşamaya çalışıyorlar. Bu mevzuda engellilerin taleplerini istikbal kılmak düşüncesince her insanoğlunun düşünüm donanmasında olması gerekiyor. Nüfus oranına uyarınca engellilere bütçeden ayrılan pay, yüzdelik 1,6'dır. HDP namına bütçedeki bu oranın yüzdelik 10'a çıkarılması düşüncesince takrir verdik lakin maatteessüf bildirme edilmedi. Engellilerin hakkı bulunan atamaların yapılmasına müteveccih çağrıya kulak verilmesini istiyoruz. 10 bin atamanın bundan sonra açıklanmasını arzu ediyoruz. Engelliler sadaka değil haklarını istiyorlar, yoksulluk değil tayin bekliyorlar. Engelleri baştan sona baş başa aşabilir ve yaşama kolaylaştırabiliriz."

"Milletvekillerinin gözlerini 24 zaman kapatsak, tekerli sandalyeye koysak"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da 1992 senesinde BM'nin kararıyla 3 Aralık'ın, Dünya Engelliler Günü namına bildirme edildiğini anımsattı.

Altay, laflarını şu halde sürdürdü:

"Ülkemiz nüfusunun TÜİK verilerine uyarınca yüzdelik 12,9'u mânialı lakin bütçeden fakat yüzdelik 1,6'lık müşterek hisse engellilere ayrılıyor. Bu safiha akıllıcasına değil. Devletin mânialı kontenjanında gereksiz ekip mevcut lakin engelliler açlığa, çaresizliğe ayrılma ediliyor. Bu da maşeri talih olma niteliğimizi ortadan kaldırıyor. Erişim, erişilebilirlik müşterek doğruluk namına görülmedikçe mânialı kardeşlerimizin sorunları çabucak lafta kalıyor. Bugün müşterek tesit değil, farkındalık, içselleştirme, duygudaşlık günüdür. Keşke ahit halis muhlis milletvekillerimiz müşterek halde müşterek günlüğüne de olsa müşterek engellinin yaşayabildiği kabil yaşayabilse. Mesela milletvekillerimizin yarısının gözlerini 24 zaman kapatsak, yarısını da tekerli sandalyeye koysak... Tabii apayrı engeller de var. Ya da yarısının dü elini bağlasak. Acaba engellilerin hali ile ilgilendiren farkındalık noktasında, faziletli duygunluk noktasında Meclisimiz az buçuk şimdi azimkâr olabilir mu iptila ediyorum."

Engellileri düşüncesince ortaya müşterek şeyin koyulabilmesi icap ettiğini vurgulayan Altay, "Tıpkı geçmiş geceleyin ezanı 17 dakikada doktorlarımıza müşterek ıslah yaptığımız gibi." ifadesini kullandı.

"Engellileri destekleyen müşterek partiyiz"

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ise geçmiş politik fırka gruplarının müşterek araya gelmesiyle müstevli sürecinde emeği sabık doktorlarla ilgilendiren dobra müşterek ıslah yaptıklarını hatırlattı.

Uzman doktorlara 5 bin, düz hekim hekimlere de 2 bin 500 teklik ıslah yapıldığını aktaran Can, başkaca bu cümle grubunun emekliliklerini de düzelttiklerini anlattı.

Can, "Özellikle engellilerde artı ayrımcılığı yatkın müşterek partiyiz. Kamuda 62 bin 337 mânialı ataması yapmış müşterek hükümetiz. Engellileri destekleyen müşterek partiyiz. Özellikle engellilerin önündeki engelleri dağıtmak manasında sabık hafta da dobra müşterek aranjman yaptık. Hakim talibi engellilerin yaşamış bulunduğu sıkıntıyı ortadan kaldıran teklifi yasalaştırdık." laflarını harcama etti.

"Engelli vatandaşların problemlerine hal kontrol günü"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da 3 Aralık'ın, farkındalık kapsamında mânialı vatandaşların gönül rahatlığı karşıya oldukları hastalıkların dile getirilmiş bulunduğu gündüz bulunduğunu dile getirdi.

Bugünün kutlanacak ve ya kutlama kartı edilecek müşterek gündüz olmadığını vurgulayan Dervişoğlu, "9 milyon mânialı yurttaş ile ailelerinin yaşamış bulunduğu sorunları dile getirip hal kontrol günüdür. Ülkemiz maatteessüf engelliler açısından erişilebilir ve yaşanabilir değildir. Bir ülkenin kalkınma ve çağdaş uygarlık seviyesi, o ülkenin dezavantajlı vatandaşlarına sağlamış bulunduğu suhulet ve imkanlarla ölçülebilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Toplumsal şuur ve farkındalık artmalı"

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ise Engelliler Günü vesilesiyle mânialı yurttaşlar dair maşeri bilincin ve farkındalığın artmasını dilek etti.

Bülbül, "Her insanoğlunun müşterek mânialı talibi bulunduğu gerçeğiyle, mânialı yurttaşlarımızın haklarının savunucusu olduğumuzu anlatım ediyorum. Herkesi bu duyarlılığa çağırma ediyoruz. Engelli kardeşlerimize ve kalburüstü ailelerine mutlu, rahat müşterek ömür diliyoruz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler