USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine tepki

TBMM Genel Kurulu'nda politik partilerin kol başkanvekilleri, Rusya'nın, Ukrayna'ya başlatmış olduğu askeri müdahaleye reaksiyon gösterdi.

TBMM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine tepki
24-02-2022 17:20
TBMM

TBMM Genel Kurulunda, ruzname dışı konuşmalardan sonradan kol başkanvekilleri lakırtı alarak Rusya ile Ukrayna arasındaki krize bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi başladıRusya Ukrayna'nın kentlerini vuruyor

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, bulunan tablonun, Rusya'nın başlatmış olduğu askeri harekatın sadece Donbas bölgesiyle sınırlanmış kalmayacağını ortaya koyduğunu belirterek Rusya'nın Belarus sınırından Kiev'e, güneyden de Ukrayna'nın Karadeniz'e çıkışını kesecek biçimde Odessa'ya müteveccih müşterek çevreleme harekatı gerçekleştirebileceğini söyledi. Topyekun müşterek savaşla gönül rahatlığı karşıya kalma ihtimalinin bahis konusu bulunduğunu tabir fail Dervişoğlu, "Atılacak rastgele adımda önceliğimiz, Türkiye'nin ciddi ve jeopolitik çıkarları olmalıdır. Doğrudan Türkiye'ye müşterek hücum bulunmadığı müddetçe anadan görme Türk aut politikasının 'aktif tarafsızlık' ilkesinin korunum edilmesi, bu aşamada ülkemizin efdal çıkarları açısından görülmedik önemlidir." dedi.

Rusya'nın ehemmiyetli dirimlik deposu bulunan ve Karadeniz'de bulunan TürkAkım ve Mavi Akım katıksız tabii kavara yağı lambası borazan hatlarının saldırıya uğraması ihtimali üstünde de hassasiyetle durulması icap ettiğini dile getiren Dervişoğlu, hakeza müşterek halde Türkiye'nin gülmeyen müşterek katıksız tabii kavara yağı lambası tedariki sorunuyla gönül rahatlığı karşıya kalabileceğini, iktidarın ivedilikle bu hususlarda muktezi tedbirleri alması icap ettiğini söyledi.

"Ukrayna, tek toptan çelim mücadelesinin piyonu yapılamaz"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, özellikle Amerika kazanmak neredeyse Avrupa Birliği ülkeleri, AGİT ve Birleşmiş Milletler'in hakkında düşeni yapmadığını, krizin çözümü noktasında tahrikçi davranış aldığını, sorunları çözmekten artma krizi hâlâ da derinleştirdiğini tabir etti. Batılı devletlerin iletişim araçları organları vasıtasıyla "savaş borsası" yarattığını, arsıulusal iletişim araçları baronlarının harp çığırtkanlığı yaptığını dile getiren Akçay, Batılı devletlerin Ukrayna'yı kesim konusu biçimine getirdiğini belirtti. Ukrayna'nın, tek toptan çelim mücadelesinin piyonu yapılamayacağının altını çizen Akçay, "Söz konusu devletler Ukrayna'yı satranç tahtası alegori görmekten vazgeçmeli, krizin çözümü düşüncesince müspet ve konkre adımlar atmalıdır." sanarak konuştu.

Akçay, Türkiye'nin ulusal tamamiyet ve tamamiyet zarfında kişi gündemine bilgili bulunduğunu vurgulayarak "Türkiye arsıulusal düzlemde meselenin çözümü noktasında baş döndürücü müspet müşterek davranış almaktadır. Türkiye 'Yurtta sulh dünyada barış' parolasıyla barışın ve istikrarın kasılma edilmesi düşüncesince müstelzim halis muhlis adımları kalburüstü ve azimli müşterek biçimde atacaktır." yorumunu yaptı.

"Meclis kapanmamalı; ferda da çalışmalı"

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun TBMM'de süreçle ait müşterek bilgilendirme yapmasını istediklerini, aradan üç gündüz geçişine karşın müşterek bilgilendirme olmadığını söyledi. TBMM'ye gönül rahatlığı bu tutumun benimseme edilemez bulunduğunu tabir fail Beştaş, "Bu meselenin Kazakistan'da dolaşan ve hala Türkiye'ye dönmeyen müşterek Dışişleri Bakanı'na teyit edilemeyeceğini önemle söylüyoruz. Meclis kapanmamalı; ferda da çalışmalı, icabında hafta sonu da çalışmalı. Bu savaşın bizlere etkilerini, neticelerini ve bu savaşın bitmesi düşüncesince üzerimize sakıt görevi elbette namına getirebileceğimizi konuşmamız ve davranış almamız gerekiyor." dedi.

Ukrayna Hükümeti'ni, dü blok ortada gerilimi artıracak tutumdan vazgeçmeye çağırma fail Beştaş, "AKP Hükümeti'ni de Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden doğan topu topu izin ve sorumluluklarını tek halde esnetmeden namına getirmeye çağırıyoruz. Sivillerin korunması ve insanca trajedilerin önlenmesi düşüncesince özellikle Birleşmiş Milletler ve AGİT kazanmak neredeyse arsıulusal kurumları öncecilik almaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"İşin esas sahibi TBMM"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini hızlı kınadıklarını belirterek "Türkiye'nin bu süreçle ait tavrı, tutumu, tedbiri itinayla ancak behemehâl TBMM onayı ile belirlenmelidir. Bu süreçle ait tavır, tutum, eylemler noktasında TBMM'nin işin esas sahibi bulunduğunu icra organına hatırlatmayı müşterek fariza sayıyorum." sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlilik zirvesinin toplandığını anımsatan Altay, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın hudayinabit kendisini bu akşam olmadı, ferda TBMM'yi müşterek mestur oturumla bilgilendirmeye ve istişareye çağırma ediyorum." dedi.

Ukrayna'da çoğunluğu mektepli kazanmak neredeyse 20 bini hayli Türk yurttaşı olduğuna ayraç fail Altay, Dışişleri Bakanlığının eyyam öncesinden vatandaşları uyarması icap ettiğini söyledi. Montrö Sözleşmesi'nin ne denli ehemmiyet taşıdığının görüldüğünün altını çizen Altay, "Hükümetin Montrö dair efdal hassasiyetini ve işin gereğini ika noktasında, sözleşmeye kelimesi kelimesine uyması noktasında icra organını disiplin müşterek izleme ve denetleme zarfında tutacağımızı da ulu Meclisin bilgilerine sunuyorum." sanarak konuştu.

"5 bine yaklaşan yurttaş Türkiye'ye döndü"

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Karadeniz'in güvenliğinin Türkiye düşüncesince önemine ayraç ederek Rusya ve Ukrayna'ya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarih tün eşitliği çağrısında bulunduğunu hatırlattı. Ukrayna'daki 15 binin üstündeki Türk vatandaşının Dışişleri Bakanlığı kabilinden şahsen telefonla aranarak yahut SMS gönderilerek güvenliklerinin sağlanması, tahliyeyle ait hususlara bağlı izahat yapıldığını özetleyen Akbaşoğlu, Dışişleri Bakanlığının 12 Şubat, 22 Şubat ve 24 Şubat tarihlerinde bariz müşterek biçimde vatandaşlara muktezi açıklamaları yaptığını kaydetti. Akbaşoğlu, 5 bine yaklaşan vatandaşın Ukrayna'dan Türkiye'ye döndüğünü açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin benimseme edilemez bulunduğunu tamlayan Akbaşoğlu, "Bu saldırı, Minsk Mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, arsıulusal hukukun ağırbaşlı müşterek ihlalidir; bölgemizin ve dünyanın güvenliğine gülmeyen müşterek gözdağı oluşum etmektedir. Ülkelerin yer bütünlükleri ve egemenliklerine hürmet duyulması gerektiğine mümin Türkiye, sınırların tabanca kanalıyla değiştirilmesine karşıdır." değerlendirmesini yaptı.

Rusya Federasyonu'nu bu nahak yere ve hukuksuz eylemini müşterek an ilkin durdurmaya çağırdıklarını kail Akbaşoğlu, "Ukrayna'nın politik birliği, egemenliği ve yer bütünlüğünü bugüne denli desteklediğimiz neredeyse artık da desteklemeye bitmeme edeceğiz." dedi.

Birleşmiş Milletler teşkilatının da işlevsel manada insanlığın geleceğine, barışına, huzuruna, güvenliğine, refahına yardım sağlayacak biçimde işlev üstlenmesi icap ettiğini kaydeden Akbaşoğlu, "Bir an önceki barışa dönülmelidir. İnsanlığın selameti, bölgemizin selameti, Ukrayna ve Rusya'nın da selameti açısından bu mecburi neticeyi müşterek an önceki almanın inşallah baştan sona bu arada tanığı olalım." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler