USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Kılıç'tan, ABD'li Senatör Menendez'e tepki

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, "ABD'li Senatör Menendez'in, Sayın Cumhurbaşkanımızı 'sorun' adına müşahede hevesi gerçekte Türkiye'yi 'sorun' adına kavrama düşüncesinin tezahürü." dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Kılıç'tan, ABD'li Senatör Menendez'e tepki
17-11-2021 20:24
TBMM

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, Meclis'te düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, New Jersey Senatörü ve Amerika Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez'in, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a müteveccih açıklamalarına tepkime gösterdi.

Başka ülkelerin, Türkiye'nin iç işlerine engelleme anlamına doğacak büyüklenme ve davranışlarına hoşgörü göstermemenin, AK Parti hükümetinin aut politikada hassasiyetle üstünde durduğu konuların başlangıcında geldiğini kail Kılıç, "Bizler elbette başka devletlerin iç işlerine, siyasal tercihlerine karışmıyor ve bu mevzularda nötr ve okkalı ortak büyüklenme sergiliyorsak bire ortak davranışı dirlik yandan da beklemeyi kendimize doğruluk kendisine görüyoruz." sanarak konuştu.

Kılıç, Amerika Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez'in, ortak süredir açıklamalarıyla Türkiye karşıtlığını açık açık ortaya koyduğunu belirtti.

Aslen hukukçu bulunan Senatör Menendez'in, 2006'dan beri New Jersey eyaletinden Amerika Senatosu'na seçilen ortak politik olduğunu, 2013 ve 2015 yılları ortada ve 2020'nin başından beri Amerika Senatosu Dış İşleri Komitesi Başkanlığını yürüttüğünü anımsatan Kılıç, 2015'te federal usulsüzlük suçlamalarıyla gündeme mevrut Menendez'in, Amerika Senatosu Seçilmiş Etik Komitesi kabilinden "ciddi halde uyarıldığının" halkoyu kabilinden bilindiğini vurguladı.

"Senatör Menendez'in öz tarihine bakıldığında, Türkiye'ye müteveccih neymiş Ermeni iddialarına bağlı tutumunu ortak nebze açıklasa da demeçlerinin siyasal ahlak ve etikten mahrum özelliğine bahane olamamaktadır" ifadesini kullanan Kılıç, Menendez'in, ortak müddet geçmiş Yunanistan kabilinden Büyük Haç Onur Nişanı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi kabilinden da Makarios Büyük Haç Onur Nişanı ile ödüllendirildiğini hatırlattı.

Senatör Menendez'in, bu dü rütbe haricinde başka ortak ülkeden rastgele ortak nişan yada rütbe almamasını da dikkate bedel bulduğunu tamlayan Kılıç, şu görüşleri paylaştı:

"Bu verilere baktığımızda Senatör Menendez'in, ülkemize sıcakkanlılık ile yaklaşmasını beklemenin aşırı realist olmadığını bilmekle beraber, sanıyorum en azından, Amerika Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkanı kendisine verdiği demeçlerin zatî hissi yaklaşım ve değerlendirmelerden arındırılmış, üstlendiği misyonun ve konumunun saygınlığına makul kendisine henüz nötr ve önyargılardan ırak ortak halde yapılmasını istem geçirmek hakkımızdır sanarak düşünüyorum. Ancak Senatör Menendez'in, genel anlamda ülkemize özelde ise Sayın Cumhurbaşkanımıza dirlik akıbet aşama aksi hisler beslediğini ve bunun değişmesini sağlayabilecek temaslardan da itinayla kaçındığını görüyoruz."

TBMM Dışişleri Komisyonu kendisine haziranda ABD'ye görüşme gerçekleştirdiklerini anımsatan Kılıç, ziyarette ihtilaf partilerine de mensup alt kurul üyeleri ile aşırı sayıda senatör ve Temsilciler Meclisi üyesi ile görüştüklerini aktardı.

"Düşmanlığı açık açık ortaya koyduğunu gördük"

Bu temaslarda aşırı müspet ve müspet geçenlerin beraberinde muhatapların ortak bölümünün ayrışık mevzularda hükümetin aut politikası ile ilişik aksi düşüncelerini de dinlediklerini, bu mevzularda öz yaklaşım ve değerlendirmelerini para aktarımı olanağı bulduklarını dile getiren Kılıç, şu halde bitmeme etti:

"ABD'de bulunduğumuz müddet ortamında Senatör Menendez ile ortak araya vürut imkanını ne eyvah ki bulamadık. Bu durumun biricik açıklamasının, Senatör Menendez'in, ülkemize bağlı önsezi ve düşüncelerini bize direkt para aktarımı geçirmek ve bizlerin görüşlerini de dinlemekten fazla Türkiye aleyhtarı demeçlerini bu tavrından mutlu olacak çevrelerde dillendirmekten hoşlanılmış olduğu halinde olabileceğini ve siyasal varlığını da bu esas üstüne mensur ettiğini düşünüyorum. Aksi takdirde ayrımlı görüşler taşısak da bunları kentlileşmiş ortak ortamda ve medenileşmiş insanoğlu kendisine ağız dalaşı olanağı bulmanın kabil olması gerektiği fikrindeyim. Nitekim Senatör Menendez geçtiğimiz ağustos ayında Yunanistan'ı ziyareti esnasında Sayın Cumhurbaşkanımıza ilişkin, siyasal tenkit sınırlarının aşırı ötesinde akıbet aşama açık saçık ifadeler kullandığını, Türkiye'deki siyasal bina üstüne mesnetsiz iddialarda bulunduğunu sizler de hatırlıyorsunuzdur eminim. Bunların bulunan konjonktürde Yunanistan kamuoyunda kıvançla karşılandığına şek yoktur. Keza Senatör Menendez'in geçtiğimiz günlerde de New Jersey'de askeri ortak dergiye verdiği mülakatta, Türkiye'ye F16 satışına dirlik bulunduğunu tabir ederken, problemininin Türkiye ile ilişik olmayıp Sayın Cumhurbaşkanımız ile ilgili bulunduğunu açık açık belirterek, Sayın Cumhurbaşkanımıza dirlik beslediği zatî kini açık açık ortaya koyduğunu gördük."

"Türkiye'yi 'sorun' kendisine kavrama düşüncesinin tezahürü"

Akif Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 20 yıla yaklaşan ortak süredir iktidarda bulunan ve bu müddet ortamında meydana getirilen topu topu seçimleri zaferle sonuçlandırmış bulunan ortak siyasal partinin Genel Başkanı'nı, 2018'de de Türk halkının yüzdelik 50'sinin üstündeki oyu ile direkt seçme Cumhurbaşkanı konumundaki ortak lideri, 'sorun' kendisine vasıflandırmak en ferah tabiriyle demokrasiye dirlik olmak, ortak halkın tercihini bulunmayan addetmek anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Senatör Menendez'in, Sayın Cumhurbaşkanımızı 'sorun' kendisine rüyet şevki aslında Türkiye'yi 'sorun' kendisine kavrama düşüncesinin tezahürüdür. Senatör Menendez'in, Türk halkının oyları ile defaatle seçme nail ortak önderi bu halde tanımlama hakkını nereden kendinde görmüş olduğu ve demokratik ortak olguya bu halde saldırmayı ne siyasal sağgörü içinde değerlendirdiği hakkıyla düşkünlük konusudur. ABD'li Senatör'e ortak kere henüz Türkiye'nin demokratik tercihlerine hürmet göstermesi icap ettiğini bu vesileyle uyarmak isterim. ABD'li Senatör'e buradan vereceğimiz tavsiye, ülkesinin dalavere ve yorum hataları dolayısıyla Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu defans sistemi düşüncesince icra ettiği tercihi cızıktırmak ve bu muhik yönelimi tecziye arayışına tahavvül geçirmek adına meydana getirilen hatası giderecek adımlar atılması anlamında efor göstermenin henüz yarayışlı neticeler doğuracağını açıklamak olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler